Verwildering in je deeltuin als bewuste keuze

Word het tuinonderhoud je teveel? Zaai een stuk in als bloemenweide. Een wilde tuin is niet alleen mooi, ook de bijen varen er wel bij varen. Kies voor een bloemenmix die bijen en vlinders lusten. De maanden april en mei zijn de meest geschikte periode om een bloemenweide te zaaien.

 

Bloemenweide als kleurrijke verwildering

  • Overleg eerst met de andere deeltuiniers. Bijtjes en andere vliegers blijven niet binnen de 4 vierkante meter van jouw bloemenweide.
  • In tuin- en natuurcentra en bij heel wat natuurminnende handelaars en gemeentelijke groendiensten vind je geschikte zadenmengsels en informatie. Eenjarige mengsels geven direct kleurrijk resultaat maar moet je ieder jaar opnieuw inzaaien. Meerderjarige mengsels vragen iets meer geduld maar moet je maar om de 4 à 5 jaar inzaaien. Kies bij voorkeur voor onbehandelde zaden, anders lopen de bijen risico om te sterven van de gewasbeschermingsmiddelen die erin zitten.
  • Bespreek met de andere deeltuiniers waar de bloemenweide mag en kan ingezaaid worden.
  • Vraag na of een van de deeltuiniers allergisch is voor insectenbeten. Informeer bij je huisarts of apotheek hoe je eventuele insectenbeten best behandelt.

 

9 redenen om te kiezen voor een bloemenweide

1. Zoveel heerlijke geuren vanuit je kindertijd opnieuw in de lucht.

2. Kleurenweelde en bloemenpracht vanuit je vensterraam.

3. Een zelfgeplukt boeketje in huis zorgt voor een instant goed humeur.

4. Wie kan er nog kettinkjes maken van madeliefjes?

5. Uren tuinwerk gespaard! Tijdwinst voor een praatje, samen koken, experimenteren,…

6. Bestuivers helpen overleven, is werken aan onze voedselzekerheid voor de toekomst.

7. Dure, ongezonde en insectenonvriendelijke onkruidbestrijders heb je niet nodig!

8. Bijen, vlinders, andere kruipende en vliegende volkjes zijn erg intrigerend. Kinderen krijgen de kans om dit insectenwereldje te leren kennen en het helpt om zijn angst hiervoor te overwinnen! Solitaire bijen steken immers niet.

9. Draag je steentje bij aan een leefbare toekomst voor mijn kinderen en kleinkinderen.

 

Spelenderwijs leren over het belang van bloemen en beestjes in je tuin

Leer kinderen spelenderwijs over bijen en bloemenzaad. Bijvoorbeeld door hen met hun vriendjes of samen met hun schoolklas of jeugdvereniging in jouw deeltuin een bijenhotel te helpen bouwen of zaadbommen te maken. Contacteer het lokale KVLV-bestuur om samen de handen uit de mouwen te steken!