Bezoek onze andere websites

Zo gemaakt !

IN WOORD EN BEELD

Over al die creatieve dingen die ons leven uitdagend maken.

24
Een inktvisje voor Vince

"Vince werd op 24 december 2014 geboren op 33 weken en 3 dagen," vertelt Isabelle, zijn mama.

Hij werd direct overgebracht naar neonatologie waar hij een gehaakt inktvisje bij in zijn bedje kreeg. Prematuurtjes grijpen naar de tentakels van het inktvisje en niet naar de slangetjes op hun lichaam.

De inktvisjes worden gehaakt door vrijwilligers. Het initiatief ontstond in januari 2013 toen een Deense vrouw voor een veel te vroeg geboren kindje een inktvisje haakte. Het kindje werd rustiger met het inktvisje in de buurt en trok niet meer aan de slangetjes en sonde maar greep naar de tentakels.

"De tentakels geeft Vince geborgenheid en doet hem terugdenken aan de navelstreng in de baarmoeder," weet Isabelle.

Het project waaide vanuit Denemarken over naar Zweden en inmiddels doen er al veel Nederlandse en Belgische ziekenhuizen mee aan het project. Voor bijna alle Vlaamse ziekenhuizen is er een inktvisjes-ambassadeur.

De ambassadeur doet net als de haakster alles vrijwillig. Ze verzamelt de inktvisjes, controleert ze, wast ze op 60°, verpakt ze en levert ze af in 'haar' ziekenhuis. De controle is streng. Dat moet wel want ze moeten voor zulke kwetsbare kindjes aan strenge veiligheidseisen voldoen. "Bij elk inktvisje wordt een informatiebriefje voor de ouders gestoken en soms ook een kaartje van de maakster," weet Sara Smolders, een van de ambassadeurs.

"Nu Vince thuis is, slaapt en speelt hij met zijn inktvisje. Hij is er nog steeds verzot op," zegt Jef, papa van Vince. "Wij zijn ontzettend blij met dit initiatief en dankbaar dat onze Vince met het inktvisje toch een beetje geborgenheid vond in de couveuse wanneer wij er niet waren."

Heb je zin om ook mee te haken of te breien voor dit fantastisch initiatief? Je vindt alle info en de patronen op Kleine inktvisjes. Elke haakster of breister krijgt persoonlijk en rechtstreeks zonder tussenpersoon feedback over de kwaliteit van haar inktvisjes. Doe inspiratie op en volg andere brei- en haaksters mee op de facebookpagina 'Inktvisjes voor couveusekindjes haken'.

Foto's: mama en papa van Vince

 

Reacties

Vul je gegevens in voor je een reactie plaatst.

Geef je reactie

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Website

CAPTCHA image
Geef bovenstaande code in:

Welkom

Speciaal voor jou brengen we inspiratie, informatie en tips om zelf creatief aan de slag te gaan. We zoeken graag een oplossing voor je creatieve vragen en zijn heel blij met creatieve suggesties

 

Zin om samen met anderen creatief te zijn? Kijk voor een KVLV-cursus in je buurt op www.kvlv.be

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zoeken

KVLV-Vrouwen met vaart - Gebruiksverklaring