15

In 2005 werd, mee onder impuls van KVLV, het zogenaamde ‘maxistatuut voor meewerkende partners’ ingevoerd. Voortaan zouden partners van zelfstandigen een volwaardige sociale bescherming op eigen naam hebben en een eigen pensioen opbouwen.

Zeven jaar later blijft KVLV op de barricade staan voor een betere pensioensopbouw bij onze zelfstandige onderneemsters. Want de invoering van het verplicht maxistatuut voor de meewerkende partner was een goede zaak, maar er zijn kinderziektes die dringend moeten weggewerkt worden.


Kinderziektes

Eén van deze kinderziektes is het feit dat niet voorzien is dat deze meewerkende echtgenotes ook beperkte inkomsten op eigen naam kunnen verwerven.

KVLV ziet in de praktijk ondernemende vrouwen mandaten opnemen in adviesraden of besturen.  Vrouwen op land- en tuinbouwbedrijven ontvangen groepen op hun bedrijf, of spelen een rol binnen het socio-cultureel vormingswerk. Soms gaan deze engagementen  gepaard met een beperkte vergoeding, op eigen naam van deze vrouwen.


Beperkt toegelaten eigen inkomen

Vandaag kan je als meewerkende echtgenote niets op eigen naam bijverdienen, zonder het risico te lopen gekatapulteerd te worden naar het statuut van zelfstandige in hoofdberoep, en zo de voordelen van het statuut meewerkende partner te verliezen. In vele gevallen betekent dit dat de inkomsten uit deze engagementen lager zijn dan de hogere sociale bijdragen die men hierdoor plots moet betalen.

KVLV wil de participatie van deze vrouwen in hun sector en binnen de maatschappij aanmoedigen en pleit daarom voor een beperkt toegelaten eigen inkomen onder het sociaal statuut meewerkende partner.


Wetsvoorstel

Het aankaarten van deze problematiek door KVLV heeft geresulteerd in een recent wetsvoorstel van CD&V, ingediend door politica’s Nathalie Muylle en Leen Dierick. In dit wetsvoorstel wordt voorzien dat een eigen inkomen van maximum 3.000 euro moet kunnen, zonder het statuut van meewerkende partner te verliezen. Hierdoor kan voor veel vrouwen onder het sociaal statuut van meewerkende echtgenote meer ruimte gecreëerd worden voor initiatief en engagement.

 

 

Reacties

Vul je gegevens in voor je een reactie plaatst.

Geef je reactie

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Website

CAPTCHA image
Geef bovenstaande code in: