17

Onze Rode Duivels spelen de komende dagen belangrijke wedstrijden in Brazilië. Voetbal brengt veel  mensen samen en dat kunnen we alleen maar  toejuichen. KVLV, Vrouwen met vaart wenst hen heel veel succes

Maar toch wil ik, voorzitster van KVLV, Vrouwen met vaart, deze gebeurtenis  aangrijpen om verder te kijken dan de overweldigende voetbalstadions. Meer dan zestien miljoen Brazilianen vechten iedere dag om rond te komen. Vooral op het platteland blijft de toestand zorgwekkend, in het bijzonder voor vrouwen. Via Trias steunt KVLV, Vrouwen met vaart projecten  met en voor vrouwen, ook in Brazilië. Vandaar  deze reactie.

 

Beste remedie tegen honger? Vrouwen met gelijke kansen!

Vrouwen hebben geen recht op gelijke kansen. Dat is op onze planeet nog altijd de heersende opvatting. Hoe verklaar je anders dat vrouwen instaan voor meer dan de helft van de wereldwijde voedselproductie, terwijl 7 op de 10 mensen met honger vrouwen zijn?
De Verenigde Naties hebben nog meer verrassend cijfermateriaal verzameld: indien vrouwen even vlot toegang zouden hebben tot productiemiddelen als krediet en machines, dan zouden ze 20 à 30 procent meer kunnen oogsten. Daardoor zou het aantal mensen met honger dalen met 12 tot 17 procent.

 

Traditie

Met mijn eigen ogen heb ik op het Braziliaanse platteland vastgesteld dat vrouwen de motor van ontwikkeling zijn. Dat is niet evident, want de rol van vrouwen is er  vaak beperkt tot het huishouden en de opvoeding van de kinderen. Aan opleidingen volgen of werk zoeken, komen ze niet of nauwelijks toe. Een economische activiteit opstarten, is voor veel vrouwen enkel mogelijk indien dat thuis kan gebeuren.
Net zoals bij ons het geval was, zullen gelijke kansen voor plattelandsvrouwen in Brazilië niet vanzelf komen. De vrouwen moeten zelf druk op de ketel zetten. Bij KVLV, Vrouwen met vaart weten we dat je dit het best doet door onderlinge samenwerking. En dat is ook waar ze in Brazilië volop mee bezig zijn: veel vrouwen bundelen hun krachten voor de verwerking en samen- verkoop van landbouwproducten via coöperaties zoals bijvoorbeeld brood of zuivel.

 

Vernieuwing

Met hun innovaties diversifiëren ze de plattelandseconomie en bezorgen ze hun kwetsbare gezinnen een alternatief inkomen. Trias steunt de ondernemende vrouwen in Brazilië en KVLV, Vrouwen met vaart zet heel graag haar schouders onder dit project. Niet alleen in Brazilië, maar wereldwijd moeten we vrouwen blijven stimuleren om zich te organiseren en samen te werken. Zo kunnen ze hun talenten ontwikkelen, zelfvertrouwen opdoen en hun plaats in de samenleving versterken.
En weet u wat fantastisch is? Daar wordt iedereen beter van. Niet alleen de vrouwen, maar ook de gezinnen en de hele gemeenschap. Waar wachten we nog op?

 

Nik Van Gool,
Nationaal voorzitster KVLV, Vrouwen met vaart

 

 

Reacties

Vul je gegevens in voor je een reactie plaatst.

Geef je reactie

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Website

CAPTCHA image
Geef bovenstaande code in: