07

Het verplicht ‘maxistatuut voor meewerkende partners’ werd mee dankzij jarenlange inspanningen van KVLV en KVLV-Agra in 2005 ingevoerd. Hierdoor kregen partners van zelfstandige ondernemers eindelijk gemakkelijker toegang tot eigen sociale rechten, waaronder het opbouwen van een eigen pensioen.

Het is nog steeds voor verbetering vatbaar. CD&V kamerleden Nathalie Muylle, Leen Dierick en Nik Van Gool dienden daarom een wetsvoorstel in ter verbetering van de sociale bescherming van de meewerkende partners. 

Op 5 november werd dit wetsvoorstel in de kamercommissie Bedrijfsleven goedgekeurd. Door dit voorstel behouden
meewerkende echtgenoten hun statuut als ze zich sociaal engageren en hiervoor in ruil een beperkte vergoeding krijgen die lager is dan 3.000 euro bruto per jaar.

Zonder hun statuut te verliezen kunnen meewerkende echtgenoten dan bijvoorbeeld een vergoeding of zitpenning ontvangen om deel te nemen aan vergaderingen van een groente- of fruitveiling, adviesraden en besturen, om groepen te ontvangen op hun bedrijf, om als landbouwgids te fungeren, enzovoorts. Uiteraard betalen ze op deze inkomsten belastingen en sociale bijdrage, zoals het hoort.

Binnenkort wordt het voorstel behandeld in plenaire zitting in het federale parlement.
KVLV-Agra volgt dit dossier verder op.  

 

Lees meer

 

 

Reacties

# kinnaer anita
donderdag 4 februari 2016 1:55
Is het mogelijk om een wijziging van meewerkende echtgenote ( mini-statuut) te laten wijzigen in Maxi-statuut: mits bijbetaling voor pensioenrechten?

de jaren in het mini-statuut tellen niet mee als gewerkte jaren voor de opbouw van uw loopbaanjaren; terwijl we toch meehielpen op het bedrijf.
# Anoniem
woensdag 3 februari 2016 21:33
Bezoek minister Borsus

Geef je reactie

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Website

CAPTCHA image
Geef bovenstaande code in: