02

Op zoek naar inspiratie voor je feestmenu? Verras je gasten met de fijnste gerechten uit Ons Kookboek, net als Ons Tv-chef Laurence.

 

Voorgerecht

Rösti met gerookte zalm en kwarteleitjes

  • 1 grote vastkokende aardappel
  • 50 g sjalot
  • 1 knoflookteentje
  • 25 g geraspte kaas
  • 1 ei
  • peper
  • 120 g gerookte zalm
  • 4 kwarteleitjes
  • 25 g zalmeitjes
  • 1 takje dille
  • 50 g veldsla
  • 1 tomaat
  • 100 g room
  • olie
  • boter
  • 1 theelepel graanmosterd
  • 1 theelepel geraspte mierikswortel
  • 1 theelepel ketchup
  • tabasco
  • gemalen komijnzaad
  • cayennepeper
  • zout

 

Schil de aardappel, was hem en rasp hem grof. Was hem niet na het raspen en vermeng met het losgeklopt ei. Snipper de look en sjalotten zeer fijn en meng samen met de kaas onder de geraspte aardappel. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

Verdeel het aardappelmengsel in vier, rol tot een bolletje en druk plat. Bak er krokante rösti's van in wat olie. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en laat nog 15 minuten garen in een voorverwarmde oven van 180 °C.

Klop de slagroom bijna stijf en meng er de graanmosterd, mierikswortel en ketchup door. Breng op smaak met tabasco, gemalen komijn, cayennepeper en zout. Laat 15 minuten in de koelkast rusten.

Pel en ontpit de tomaten en snijd ze in kwartjes. Smelt wat boter, kruid met peper en zout en bak 4 kleine spiegeleitjes van de kwarteleitjes.

Verdeel de sla en tomaten over de borden. Beleg elke rösti voor de helft met de gerookte zalm. Leg er het spiegeleitje op en werk af met de zalmeitjes en een plukje dille.

 

Hoofdgerecht

Eendenborstfilet met calvadossaus en fetawitloof

  • 2 eendenborstfilets
  • 1 dl droge witte wijn
  • 2 sjalotten
  • 20 g boter of 1 eetlepel olie
  • 1 dl kippenbouillon
  • 2 dl room
  • een geutje calvados
  • peper
  • zout

Voor het fetawitloof:

  • 100 g feta
  • 8 witloofstronkjes
  • 1 dl water
  • 40 g boter
  • 1,5 eetlepel sinaasappelmarmelade
  • 4 takjes peterselie

 

Snijd het vel van de eendenborstfilets kruisvormig in en kruid met peper en zout. Bak ze in een droge pan kort aan op de velkant. Keer om en bak ze ook kort aan op de vleeskant. Laat ze even rusten en besmeer ze met het glazuur. Bak 10 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °C tot ze mooi rosé gebakken zijn.

Snipper de sjalotten fijn en stoof ze in de boter glazig. Voeg de witte wijn en kippenbouillon toe en laat inkoken. Zeef de saus, voeg de room toe en laat opnieuw inkoken. Voeg de calvados toe en kruid met peper en zout.

Verwijder het harde uiteinde van de witloofstronkjes en snijd er eventueel de harde, bittere kern uit. Snijd dikke stronkjes overlangs in twee. Laat de boter smelten en leg er de witloofstronkjes in. Kruid met wat peper en zout en voeg er het water aan toe. Bedek het geheel eventueel met boterpapier (om de witte kleur te behouden) en laat 10-15 minuten op een zacht vuur gaar stoven.

Hak de peterselie fijn en meng met de feta en sinaasappelmarmelade. Schep het fetamengsel op de halve witloofstronkjes en leg ze in een ingevette ovenschotel. Bak 10 minuten in een voorverwarmde oven van 200 °C.

Snijd de eendenborstfilets in schuine plakjes en serveer met de saus en het fetawitloof.

 

Dessert

Zwart-witte chocolademousse

  • 200 g witte chocolade
  • 200 g melkchocolade met nootjes
  • 4 eieren
  • 2 eetlepels poedersuiker
  • 3 dl room
  • 100 g griessuiker

Voor de chocoladesaus:

  • 100 g fondantchocolade
  • 1 dl melk
  • 50 g griessuiker
  • 1 eidooier
  • 20 g boter

 

Hak de chocolade in stukjes. Smelt de witte chocolade au bain-marie en de melkchocolade au bain-marie of in de microgolfoven. Splits de eieren en klop de eidooiers wit-schuimig met de griessuiker. Verdeel de massa in twee en meng met de 2 soorten chocolade.

Klop de room half op met de poedersuiker en meng de helft onder elk chocolademengsel. Klop de eiwitten stijf en spatel ook onder beide mengsels. Laat minstens 4 uur opstijven in de koelkast en schep met behulp van 2 eetlepels of een ijslepel porties op dessertbordjes.

Hak voor de chocoladesaus de chocolade in stukjes en laat samen met de suiker smelten in de melk. Neem van het vuur en meng er de boter en losgeklopte eidooier onder. Werk de chocolademousse af met de chocoladesaus.

 

Meer recepten vind je in Ons Kookboek.

 

Copyright foto's As cooked by Ginger

 

Posted in: Recepten, Culinair
 

Reacties

Vul je gegevens in voor je een reactie plaatst.

Geef je reactie

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Website

CAPTCHA image
Geef bovenstaande code in: