28

Laat jouw brief levens veranderen!

KVLV en Amnesty International slaan opnieuw de handen in elkaar om het verschil te maken voor vrouwen in nood naar aanleiding van Internationale Vrouwendag op 8 maart. In veel landen over de hele wereld worden mensenrechten aan vrouwen onthouden. Toon je solidair met vrouwen in nood en schrijf brieven voor de Zuid-Afrikaanse Nonhle Mbuthuma en de Marokkaanse Nawal Benaissa.


Hoe kan je meedoen?

  • Schrijf brieven in de week van 8 maart 2020. Je kan in groep deelnemen aan deze actie of individueel. De actie is zeer laagdrempelig en kost slechts 15 à 30 min van je tijd.
  • Doe je individueel mee of als groep? Laat het ons weten. Registreer je hier.
  • Hieronder vind je de voorbeeldbrieven. Print ze uit of schrijf ze over, onderteken en verstuur ze naar de adressen in de voorbeeldbrief. Brieven met de hand schrijven en ondertekenen, is het doeltreffendst, maar je kan ook uitgeprinte brieven ondertekenen. Verzend ze per post, apart of samen in één envelop, of via mail.
  • Hoe organiseer je een 'schrijf ze vrij'-actie? Lees de inspiratiefiche met allerlei tips.
  • Organiseer je een 'schrijf ze vrij'-actie in groep? Amnesty International helpt je met promotiemateriaal. Stuur een e-mail naar danielle.hennaert@amnesty-international.be.

Schrijf brieven in de week van 8 maart 2020 voor de Filipijnse Marinel Ubaldo en de Iraanse Yasaman Aryani.

 

Filipijnen - Marinel Ubaldo, klimaatactiviste

Marinel (22 j.) was slechts 16 toen ze werd geconfronteerd met de mogelijke gevolgen van klimaatverandering. In 2013 overleefde ze tyfoon Haiyan, één van de dodelijkste tyfoons ooit. Haar dorp werd volledig verwoest. Duizenden mensen kwamen om en miljoenen anderen werden dakloos. De Filipijnse overheid schiet nog steeds tekort in haar hulp aan de slachtoffers. Nu, zes jaar later, staan de duizenden slachtoffers nog steeds in de kou. Er is onvoldoende toegang tot voedsel en water, degelijk onderdak, elektriciteit en sanitaire voorzieningen. De Filipijnse overheid laat deze mensen in de steek. Ze moeten in ongezonde omstandigheden leven waardoor het moeilijk is om zichzelf te onderhouden.

Marinel is een bevlogen klimaatactiviste, een natuurliefhebber en sociaal werker. Als mensenrechtenactiviste wijst ze de Filipijnse overheid op haar verplichtingen en eist ze dat haar gemeenschap wordt geholpen.

 

Iran: Yasaman Aryani, vrouwenrechtenactiviste

Yasaman (24 j.) durfde de sluierwet in Iran in vraag te stellen. Op Internationale Vrouwendag 2019 deelde ze zonder sluier witte bloemen uit aan vrouwelijke passagiers op de trein. Een video van haar actie ging viraal. Niet veel later werd ze gearresteerd. Ze werd tot 16 jaar cel veroordeeld omdat ze gelooft dat vrouwen de vrijheid moeten hebben om te kiezen wat ze dragen.

 

Vragen?

 

Schrijven werkt!

Elke dag krijgt Amnesty International informatie over mensen in gevaar. Elke dag reageren mensen uit de hele wereld met een schrijfactie. Jouw brief kan levens veranderen. Telkens wanneer ergens ter wereld mensenrechten worden geschonden komt Amnesty International in actie. 1 op 4 van Amnesty’s schrijfacties heeft resultaat: iemand komt vrij, een doodstraf wordt omgezet, de omstandigheden in de gevangenis verbeteren. Maar zelfs als er niet meteen resultaat wordt geboekt, dan nog steken die brieven en solidariteitsboodschappen een hart onder de riem van slachtoffers, maar ook van hun vrienden en familieleden.

 

Nonhle Mbuthuma uit Zuid-Afrika

Nonhle Mbuthuma en haar gemeenschap worden bedreigd door mijnbouwbedrijven die titanium in hun gebied willen opgraven. Hun verzet daartegen is gevaarlijk: in 2016 werd haar collega Sikhosiphi 'Bazooka' Rhadebe vermoord en Nonhle overleefde zelf een aanslag op haar leven. Sindsdien gaat Nonhle van de ene schuilplaats naar de andere.

Helaas is deze strijd nog niet gestreden. Maar dankzij jullie steun, geven Nonhle en haar gemeenschap niet op. "Ik wil Amnesty bedanken. De steun die ze ons gaven was geweldig en maakt veel verschil. De duizenden brieven die we kregen laten zien dat we er in onze strijd niet alleen voor staan."

 

Nawal ben Aissa uit Marokko

Nawal ben Aissa kreeg haar gevangenisstraf van 10 maanden niet kwijtgescholden, net zo min als de boete. Toch geeft Nawal niet op en gaat ze door met haar strijd tegen de mensenrechtenschendingen in de Rif. Nawal verblijft niet langer in Marokko en zou politiek asiel aangevraagd hebben in Europa.

Ook Nawal haalde veel steun uit de duizenden brieven van Amnesty-supporters: "Ik kan niet beschrijven hoe ik me voel. Het is geweldig en onbeschrijfelijk om te ervaren dat iemand jouw pijn en jouw lijden ook ervaart, zonder jou persoonlijk te kennen."

 

Meer informatie vind je op amnesty-international.be.

 

Copyright foto's Amnesty International

 

            

 

Posted in: Schrijf ze vrij
 

Reacties

Vul je gegevens in voor je een reactie plaatst.

Geef je reactie

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Website

CAPTCHA image
Geef bovenstaande code in: