08

Pastorij Groot Vorst wordt een dorpshub
De leegstaande pastorij van Groot Vorst krijgt een nieuwe invulling. De eigenaar, de gemeente Laakdal, wil er samen met KVLV en andere partners, een dorpshub in onderbrengen. Inwoners en verenigingen kunnen binnenkort ideeën aanreiken over het mogelijke aanbod van diensten en activiteiten in deze hub.

Een dorpshub is een centrale plaats en een bruisend knooppunt in het dorp. Inwoners kunnen er elkaar ontmoeten, deelnemen aan verschillende activiteiten, een beroep doen op een beperkte dienstverlening of zelfs aankopen doen in een winkelpunt.

Dat er nood is aan een ontmoetingsplek bleek onlangs uit een onderzoek van het project Veerkrachtige Dorpen van de provincie Antwerpen. Ook naar een winkelpunt is er een vraag sinds de supermarkt in Groot Vorst verdween.

Stefaan Voet, coördinator van het plattelandsproject aFAIRlokal, “We willen in deze hub graag plaats voorzien voor producten van lokale voedselproducenten. We denken ook al aan verschillende vormen van deeleconomie zoals samen koken, delen, ruilen, herstellen, pimpen… Uiteraard luisteren we eerst naar wat de inwoners van Groot Vorst zelf verwachten.”

De komende maanden kunnen inwoners en verenigingen mee nadenken over de concrete invulling van de hub. Deze moet immers een plaats worden van en voor de inwoners van Groot Vorst. Op 19 juni zijn zij vanaf 19u30 welkom in de pastorij voor een infomoment en om de eerste ideeën te helpen verzamelen. De gemeente bekijkt ondertussen welke aanpassingen nodig en mogelijk zijn aan het gebouw. Inwoners kunnen de evolutie volgen via de Facebookpagina HUB Groot-Vorst.

Het initiatief past binnen het plattelandsproject ‘aFAIRlokal’, dat in de Kempen experimenten opzet rond hubs als multifunctionele ontmoetingsplekken in het dorp. Het project krijgt subsidies van het Europese Leader-programma en loopt tot het najaar 2021. KVLV, Vrouwen met vaart doet de projectcoördinatie.

Gezocht: toffe ideeën
Samen met de inwoners en lokale verenigingen willen we nadenken over de toekomst van de pastorij als centrale plek in het dorp. Hoe kunnen we de pastorij een duurzame en aantrekkelijke invulling geven die perfect aansluit bij de noden van Groot- Vorst? Alle ideeën zijn welkom! Contacteer Stefaan Voet, food-, deel- en dorpshubs KVLV via svoet@ons.be of bezoek de Facebookpagina HUB Groot-Vorst.

 

 

Reacties

Vul je gegevens in voor je een reactie plaatst.

Geef je reactie

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Website

CAPTCHA image
Geef bovenstaande code in: