12

Jeugdbewegingen zonden onlangs een noodkreet uit. Door de varkenspest in de Ardennen komen maar liefst 150 zomerkampen in het gedrang. Een ramp voor ruim 6000 jongeren die graag een volle week willen ravotten in de gezonde buitenlucht.

Red jij mee het zomerkamp van duizenden jongeren en hun leiding?

Buiten spelen en ook nog proeven van het werk van land- en tuinbouwers is een pluspunt in de ontwikkeling van opgroeiende jongeren. Een uitgelezen kans om jongeren te laten kennismaken met hedendaagse land- en tuinbouwbedrijven en een onvergetelijke ervaring voor alle partijen!
Veel is hiervoor niet nodig. De wetgeving ruimtelijke ordening bepaalt in principe dat in agrarisch gebied geen recreatie kan gebeuren, maar jeugdkampen genieten in heel Vlaanderen van een uitzonderingsregeling. Zo mag er gedurende maximum 75 kalenderdagen per jaar worden gekampeerd door groepen die onder toezicht van één of meer begeleiders staan. Als je je weide maximaal 75 dagen per jaar verhuurt heb je geen enkele verplichting, behalve melden bij de burgemeester wanneer er kampen zullen doorgaan. Je moet daar dus geen toestemming voor vragen aan de burgemeester.
Tijdelijke niet-landbouw gerelateerde activiteiten op een subsidiabel landbouwperceel of een deel ervan wijzigen de subsidiabiliteit van het perceel niet. Er is geen verlies aan toeslagrechten wanneer percelen minder dan 3 maand ingenomen worden voor jeugdkampen.

De jeugdbewegingen sluiten daartoe een huurcontract, zorgen voor een correcte vergoeding, werken met een eigen kampreglement en zijn verzekerd voor hun burgerrechtelijke aansprakelijkheid. De gastboerderij stelt de nodige oppervlakte en een aansluiting op het drinkwaternet en eventueel een stopcontact ter beschikking.

Meedoen? Meld je kampterrein aan.

Voor specifieke vragen kun je terecht op de Infolijn van KLJ, via kampen@klj.be of vraag naar Sander op 016/47 99 52.

Meer info over regelgeving of praktische tips vind je ook hier.

Lees het enthousiaste interview vanop het 'veld'!

 

 

 

Reacties

# christine lemant
dinsdag 16 april 2019 18:41
beste, als moeder van 3 ' oud'scoutsleiders en oma van 1 scout , dank ik jullie van harte voor deze warme oproep .

DANKJEWEL

christine , met volle goesting lid van KVLV Gullegem

Geef je reactie

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Website

CAPTCHA image
Geef bovenstaande code in: