12

Geen betere remedie tegen eenzaamheid dan lokaal verenigingsleven

 

Eenzaamheid neemt toe in onze samenleving. Zo sterk dat sommige politieke partijen pleiten voor een Minister van Eenzaamheid. Geen betere remedie tegen eenzaamheid nochtans dan lokaal verenigingsleven. Verenigingen houden mensen uit het isolement dankzij de vrijwillige inzet van zovelen en de professionele ondersteuning van nationale organisaties zoals KVLV e.a.. Als de overheid dit voldoende onderkent, ook financieel, is er geen Minister van Eenzaamheid nodig.

Lokale verenigingen dragen zorg voor de mensen in hun buurt. Ze doen dit vrijwillig. Niet voor niks is er intussen een Week van de vrijwilliger om de onschatbaar waarde hiervan in de verf te zetten.

Verenigingen zijn een bindmiddel in een lokale gemeenschap. Vrijwilligers en leden van een vereniging staan dicht bij de mensen en halen ze uit hun huis. Dagelijks organiseren ze uiteenlopende activiteiten waarbij ontmoeting vaak centraal staat. Ook na de activiteit worden banden gesmeed of is er oog en oor voor noden van mensen. Verenigingen vangen snel signalen op wanneer het ergens minder goed gaat.

Voorzitter van KVLV, Vrouwen met vaart, Nik Van Gool: “Onze vrijwilligers zorgen er dagelijks voor dat andere mensen kunnen lachen, met elkaar praten en samen leuke dingen beleven. Zonder lokale verenigingen zouden veel meer mensen – en zeker de minder zelfredzame mensen - in de eenzaamheid belanden”.

Verenigingen zijn ook een stevige dam tegen de verzuring en de verharding van de samenleving. Als de overheid dit alles voldoende onderkent, ook financieel, is er helemaal geen Minister van Eenzaamheid nodig.

 

 

Reacties

Vul je gegevens in voor je een reactie plaatst.

Geef je reactie

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Website

CAPTCHA image
Geef bovenstaande code in: