31

40 dagen geven 2018 zit erop

"Bedankt,
jij die mij af en toe volgde of 40 dagen lang,
jij die anderen mee opriep om te geven of
jij die in alle stilte gaf en ontving."

 

 

Leen geeft (2018)Leen Vermeire

Ook KVLV-stafmedewerker Leen Vermeire geeft elke dag iets tijdens de vasten: een voorwerp, tijd of compliment. Iets waarvan ze vermoedt dat anderen het nodig hebben. Een oefening in met liefde naar mensen kijken. Volg op deze webpagina en op de KVLV-Facebookpagina elke dag wat Leen geeft.

 

 

Leen geeft [dag 1]: "Gisteren hebben we mijn papa begraven en hem teruggegeven aan de aarde. Geven met een enorme impact op mijn leven. Ik ben blij om wat was maar moet leven met het gemis. Plots sta ik in deze vastenperiode voor een serieuze uitdaging: voelen dat de liefde sterker is dan de dood..."

 

 

Leen geeft [dag 2]: "Mama, vandaag geef ik jou een pot hyacinten omdat jij het laatste jaar het beste van jezelf gegeven hebt om voor papa te zorgen. Bedankt, jij bent echt de nummer 1!"

 

 

Leen geeft [dag 3]: "Ik voel dat ik moe ben. Daarom geef ik mezelf vandaag een dagje zee cadeau: gewoon wandelen, uitwaaien en stil zijn. Golven rollen aan en af. Het leven geeft en neemt. Ik voel me gedragen."

 

 

Leen geeft [dag 4]: "Ik doe de was die net iets te lang is blijven liggen. Ik ben blij dat ik dit opnieuw voor mijn man en kinderen kan doen, zomaar. En omdat de zon schijnt, hang ik hem buiten op. Ik adem diep en voel liefde voor wat ik doe."

 

Leen geeft [dag 5]: "Wat geef je op een dag waarop je zelf zoveel krijgt? Na 1 maand zorgverlof ga ik vandaag terug aan het werk. Ik krijg zoveel warme aandacht van collega’s, er is de dikke knuffel, de veelbetekenende schouderklop, de traan die mag vloeien. Op een kaartje lees ik, elke dag een draadje… Zo lukt het mij wel. Ik geef mezelf de tijd om het te voelen en ben dankbaar om zoveel verbondenheid. "

 

Leen geeft [dag 6]: "Tijdens mijn afwezigheid was er op KVLV een verhuis waardoor mijn kasten moesten leeggemaakt en verplaatst worden. Dankzij collega Hilde stond mijn bureau op een nieuwe plaats, kasten netjes ingeladen en een warm ‘Welkom Leen!’ aan de wand. Hilde, niemand vroeg jou om dit te doen en toch deed je dit. Bedankt! Daarom krijg jij vandaag een inspiratiedoosje 40 dagen geven!"

 

Leen geeft [dag 7]: "Vandaag geef ik iets niet alledaags weg… Omdat ik al een tijdje bij de groep van de rijpere vrouwen hoor, heb ik iets heel specifieks vrouwelijk niet meer nodig: maandverband. Wat ik nog liggen had, wil ik niet weggooien. Ik geef het, via een collega, aan een Aramese vluchtelinge. Ik hoorde dat ik ze hiermee heel blij kon maken…"

 

 

Leen geeft [dag 8]: "Ik trakteer vandaag mijn collega’s. Zij namen de voorbije maand hier en daar werk van mijn over. Deze lekkere pralines hebben ze echt wel verdiend!"

 

 

Leen geeft [dag 9]: "Waar moet een mens tijd vinden om te rouwen… Dus maak ik vandaag tijd om, ondanks het vele werk om de nalatenschap te regelen, toch ook naar het kerkhof te gaan. Nu de bloemen op je graf verwelkt zijn papa, geef ik jou deze lentebloem. Even mag ik je voelen…"

 

Leen geeft [dag 10]: "Ik kwam net een bevriend koppel tegen en ik vroeg hoe het met hen ging. Onmiddellijk hoorde ik dat het moeilijk zat. Ik koos ervoor om geen partij te trekken voor één van beiden en om goed te luisteren zonder oordelen. Ik gaf hen mijn tijd en liefde en hoop dat dit gesprek hen dichter bij elkaar brengt."

 

 

Leen geeft [dag 11]: "‘Geef jezelf de tijd om mild te kijken naar jezelf’. Dat lees ik op de achterzijde van het kaartje dat ik trok uit het inspiratiedoosje 40 dagen geven, net toen ik erachter kwam dat ik een belangrijke afspraak was vergeten na te komen… Mild zijn is mezelf nu niet veroordelen ook al zou ik dat willen. Het is zachtjes tegen mezelf praten alsof ik een goede vriendin zou troosten. En het helpt, ik word rustig: ik ben meer dan de fout die ik maakte… "

 

Leen geeft [dag 12]: "Ja, het is heel koud en ik had dus best met de auto van Wijgmaal naar Tildonk kunnen rijden voor de geplande vergadering. Maar ik wil mezelf wat ademruimte geven en dus fiets ik die 7 km langs de vaart. Het is er rustig en stil. Alleen eenden maken er hun partnerkeuze op het dichtgevroren water. En juist hier, hier ontdooit mijn hart. Hier adem ik, hier voel ik gemis en dankbaarheid. Wat een cadeau van Moeder Aarde! Geef jij jezelf vandaag de tijd voor een moment in de natuur?"

 

Leen geeft [dag 13]: "Na het werk rijd ik naar mijn moeder. Ik verras haar en neem een taartje mee. Ze maakt koffie en we nemen de tijd om eerst samen te genieten en te praten voordat we ons onderdompelen in de facturen en de papieren in verband met de nalatenschap van mijn vader. Wie verras jij vandaag met iets leuks?"

 

Leen geeft [dag 14]: "Vandaag geef ik een speciaal persoon in mijn leven een kaartje en schrijf er een bijzonder compliment op. Want deze persoon morde niet ook al was er de laatste maanden weinig regelmaat thuis en geen inspanning was hem te weinig om mijn vader nog enkele mooie momenten te bezorgen. Zonder toeters en bellen was mijn man er gewoon en dat verdient vandaag het grootste compliment! Wie geef jij vandaag een compliment?"

 

Leen geeft [dag 15]: "De moeder van een vriend wordt vandaag begraven. Neen, ik moet me hier niet voor vrijmaken… Maar op de begrafenis van mijn vader ervaarde ik zelf de aanwezigheid van vrienden als krachtig. Dat zij tijd wilden vrijmaken en gewoon aanwezig zijn op dat moment van diep gemis, raakte mij heel diep. Daarom ga ik vandaag naar die begrafenis en wil er gewoon zijn. Voor wie ben jij er vandaag?"

 

Leen geeft [dag 16]: "Onze dochter zit in een gemeenschapshuis op kot. Ik hoorde dat het hen heel wat moeite kost om een karton met 12 bussen melk met de fiets op hun kot te krijgen. Vandaag geef ik hen van mijn tijd: ik koop voor hen 4 kartonnen melk en bezorg hen die met de auto. Zo eenvoudig maak je studenten blij! Wie maak jij vandaag blij?"

 

Leen geeft [dag 17]: "Vandaag geef ik iedereen een pluim! Jij die mee-geeft met 40 dagen geven, jij die een zieke bezoekt, jij die kindjes voorleest, jij die acties onderneemt om mensen verder te helpen, jij die verantwoordelijkheid draagt in een organisatie… Jullie zijn onmisbaar en elk op jullie plaats, schatten van mensen!"

 

Leen geeft [dag 18]: "Wat gaat alles rondom mij toch snel waardoor ik zo gemakkelijk mezelf verlies… Om mezelf terug te vinden, gooi ik dan spontaan mijn anker uit en ben er ‘even niet’ door op vakantie te gaan. In deze 40-dagentijd wil ik mijn anker in mezelf leggen en rust bewaren, wat er ook gebeurt. Elke dag neem ik minstens 10 minuten tijd om stil te worden, te ademen en te voelen. 40 dagen lang een bewuste keuze om mezelf te verankeren. Doe jij mee?"

 

Leen geeft [dag 19]: "Tussen twee taken door vlug naar het toilet. Ik kom er een collega tegen en zie in haar ogen dat ze het moeilijk heeft. Eigenlijk moet ik verder werken maar ik heb haar ogen gezien en kan dit niet negeren. Dus ik vraag of het met haar gaat en weet dat deze vraag stellen van ‘mijn tijd’ kost. Op het einde van ons gesprek krijg ik een dikke knuffel. Mijn luisterend oor gaf iemand vandaag hoop. Wie geef jij hoop?"

 

Leen geeft [dag 20]: "Vandaag laat ik mijn stem horen voor vrouwen wiens stem niet gehoord wordt… Ni Yulan voert actie tegen gedwongen huisuitzettingen in China. Sindsdien is ze als mensenrechtenactiviste het doelwit van de politie. Ze onderging dagenlange martelingen en zit nu in een rolstoel. Ze verloor haar licentie als advocate en werd ten minste zeven keer uit haar huis gezet. Vandaag schrijf ik voor gerechtigheid want schrijven wérkt! Doe jij mee?"

 

Leen geeft [dag 21]: "Mijn vrije dag en ik heb to do’s gepland. Maar eerst geef ik mezelf een stilte-moment cadeau en nadien een wandeling. Mijn aandacht wordt getrokken door een blikje. Ik twijfel. Moet ik nu anderen hun vuil oprapen? Maar de rust die ik ervaar, geeft mij de kracht om het blikje op te rapen en het in een vuilnisbak te steken. Een kleine gift aan Moeder Aarde. Wat doe jij vandaag omdat je respect hebt voor de aarde?"

 

 

Leen geeft [dag 22]: "Na de voorbije drukke periode maken mijn man en ik vandaag samen tijd. We praten en luisteren, lachen en wenen, wandelen en genieten, doen zot en staan stil. Het kan en ik geef me over aan de kracht van de liefde. Waar geef jij vandaag de liefde ruimte?"

 

 

Leen geeft [dag 23]: "Vandaag verras ik mijn poetsvrouw Gordana met een bos tulpen! Elke week poetst ze mijn huis en doet ongevraagd hier en daar nog een extra werkje. Daarom verdient ze echt een dikke dank-je-wel!"

 

Leen geeft [dag 24]: "Vandaag engageer ik me voor het grootste burgeronderzoek naar luchtkwaliteit ooit, namelijk CurieuzeNeuzen Vlaanderen! Het enige wat ik moet doen is twee weken lang twee buisjes aan het raam hangen en dan hopen dat deze resultaten bijdragen tot acties die de luchtkwaliteit in Vlaanderen verbeteren. Inschrijven kan nog tot 19 maart! Engageer jij je ook?"

 

Leen geeft [dag 25]: "Uit het inspiratiedoosje trek ik het kaartje ’Al geef je alles weg…’ en op de keerzijde lees ik: ‘geef jezelf de tijd om een lastige taak te doen met liefde’. Lang moet ik niet zoeken. In mijn kelder liggen een 10-tal hemden die ik moet strijken, een werkje dat ik altijd uitstel. Vandaag zet ik mij eraan met liefde! En dit is het resultaat! Welke lastige taak doe jij vandaag met liefde?"

 

Leen geeft [dag 26]: "Deze avond ga ik een vorming geven in KVLV-Wortegem-Petegem. Uiteraard verwachten ze mij maar wat ze niet weten is dat elke aanwezige van mij een plantje krijgt. Zomaar. Een collega van mij kweekt ze, ik krijg ze en geef ze graag op mijn beurt door. Toch schitterend te mogen geven uit overvloed! Wat geef jij uit je overvloed?"

 

Leen geeft [dag 27]: "Vandaag bracht ik enkele boeken naar de boekenkast in mijn buurt . In deze kast mag iedereen die wil er een boek in plaatsen of uithalen en meenemen. Ik geef enkele van mijn boeken weg en neem niets terug mee omdat ik wat wil op rommelen en minder bijhouden. Orde geeft mij rust."

 

 

Leen geeft [dag 28]: "Iedere mens heeft zeven knuffels nodig per dag. Hoeveel heb jij er al gekregen en hoeveel heb jij er al gegeven? Vandaag wil ik knuffels geven en krijgen! Wie geef jij vandaag een dikke knuffel?"

 

Leen geeft [dag 29]: "Vandaag stuur ik een kaartje naar vrienden wiens zoon een zware diagnose kreeg. Ook al zijn er geen woorden die troosten, ik wil tonen dat we aan hen denken. Sterkte wil ik hen niet wensen want te veel mensen houden zich al sterk in moeilijke momenten. Ik wens hen eerder kwetsbaarheid en geborgenheid… Wie geef jij vandaag geborgenheid?"

 

Leen geeft [dag 30]: "Bij een bezoek aan mama nog even langs papa met een bloempje. Ik geef er ook eentje aan de man die begraven ligt naast papa. Ik ken hem niet, maar zijn familie zal hem ook wel missen... Plantjes uit dankbaarheid voor wat mensen voor elkaar betekenen en in solidariteit met allen die verdriet hebben en iemand missen. Met wie voel jij je vandaag speciaal verbonden en hoe toon je dat?"

 

Leen geeft [dag 31]: "Help honger de wereld uit! Ik zou niets liever willen, maar wat kan ìk hier aan veranderen? Vandaag wil ik me niet wegsteken achter die gedachte en toelaten dat voedsel geen vanzelfsprekendheid is voor miljoenen mensen. Ik wil geloven dat mijn bijdrage écht een verschil kan maken. Daarom stort ik een bijdrage voor Broederlijk Delen en help zo mensen in Oeganda om een moestuin op te richten. Hoe geef jij vandaag met liefde van je overvloed?"

 

Leen geeft [dag 32]: "Ik kreeg net een telefoontje waarin ik verweten word geen rekening te houden met de visie van anderen. Mijn hart klopt in mijn keel en mijn bloed kookt. Ik adem en luister, adem en probeer te begrijpen wat deze persoon zo boos maakt. Na een tijdje kunnen we samen zien wat anders had moeten lopen. Ja natuurlijk had ik alle redenen om kwaad te zijn en de telefoon dicht te gooien. Maar ik deed het niet en hierdoor zijn we er wel samen uitgeraakt. Wie geef jij vandaag van iets niet de schuld?"

 

Leen geeft [dag 33]: "Ik wil eerst gaan wandelen voordat ik op mijn vrije dag andere zaken opneem. Alles moet al zo snel… Daarom vandaag eerst bidden met mijn voeten, ruiken en zien. De lente hangt in de lucht ook al lijkt veel nog dood. Maar sapstromen bewegen en stimuleren tot nieuw leven. Wat een jaarlijks terugkerend schitterend wonder! Wanneer geef jij jezelf vandaag de tijd om stil te staan bij dit lente-wonder?"

 

Leen geeft [dag 34]: "Ik doe boodschappen, het is druk en ik ben gehaast. Een extra kassa wordt geopend maar welke? Alle mensen staan met hun kar in de aanslag, ook ik. Plots zie ik als in een flits mezelf bezig en ik schiet in de lach. Wat ben ik hier toch aan het doen? De kassa opent en met een vriendelijk gebaar kan ik de mensen voor mij toelaten aan die extra kassa. Ik kom tevreden thuis. Wat doe jij dat je vrede geeft? "

 

Leen geeft [dag 35]: "Straks geef ik een vorming maar ik wil eerst iets eten. Een vrouw één tafel verder, spreekt me aan. Of ik ook alleen ben? Vorige week verliet zij haar man, vandaag verjaart hij, viert feest met de kinderen, enkele maanden geleden verjaarde zij, er was er geen feest… Ik luister. Ook nadat ik afscheid genomen heb, blijft de vrouw in mijn gedachten. Ik loop nog even een kerk in. De stilte en Maria helpen me thuiskomen. Ik ontsteek een kaars voor deze onbekende vrouw. Maria, draag haar…"

 

Leen geeft [dag 36]: "Een collega waarmee ik in een project een tijdje heb samenwerkt, stopt in deze functie en gaat terug naar haar vorige job. We hebben fijn samengewerkt en ik wil haar hiervoor bedanken. Daarom verras ik haar op deze laatste vergadering met een bloemetje. En de andere collega’s trakteer ik met een koekje bij de koffie. Wie geef jij vandaag een leuke verrassing?"

 

Leen geeft [dag 37]: "Vandaag neem ik verlof om met mijn moeder op controle te gaan naar het ziekenhuis. In de namiddag kiezen we een steen voor het graf van papa. Natuurlijk kunnen we ‘s middag terug naar huis om een boterham te eten maar ik wil er een leuke mama-dochter-dag van maken. Dus gaan we samen iets eten. En onze papa… hij keek en zag dat het goed was! Wie geef jij vandaag een pleziermoment?"

 

Leen geeft [dag 38]:
"Wanneer geen enkele toekomst nog mogelijk lijkt,
geef juist dan
een teken
van geloof, hoop en liefde."

 

 

Leen geeft [dag 39]:
"Ook vandaag wordt er onder luid applaus
gepest, vernederd, gefolterd en gemoord.
Ook vandaag lijden mensen hier en elders.
Ook vandaag moeten mensen leven met pijn en gemis."

 

 

Leen geeft [dag 40]:
"Soms luiden er geen klokken in een mensenleven.
Soms is alles stil.
Soms moeten we gewoon wachten."

 

 


"Zalig Pasen!"

 

 

Posted in: 40 dagen geven
 

Reacties

Vul je gegevens in voor je een reactie plaatst.

Geef je reactie

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Website

CAPTCHA image
Geef bovenstaande code in: