09

Vorige donderdag verscheen er een grote glimlach op mijn gezicht. In een mailtje vroeg Elza Smits, één van onze leden, om vanuit KVLV op te roepen om mee te gaan klimaatmarsen op donderdag. Dat raakte mij enorm, omdat de emotie in haar mail zo eenvoudig en oprecht was. "Geachte", stond er, "zou het niet prachtig zijn als KVLV de actie van de jongeren zou ondersteunen. Wij ouderen kunnen toch niet zeggen: wij hebben het goed gehad, na ons … trek uw plan ermee. Kan KVLV misschien haar leden oproepen om zich donderdag bij de betoging te voegen, het zou de jongeren een hart onder de riem steken. We zouden dat kunnen doen met de slogans 'mama steunt jullie, moemoe steunt jullie, bomma steunt jullie'. We kunnen hen niet in de steek laten.”

Een andere collega en treincompagnon vraagt me of we toch wel mee oproepen voor komende zondag. Haar negenjarige zoon vertelt dat hij vriendjes heeft die ’s nachts soms heel bang zijn en niet kunnen slapen omdat ze op school over het klimaat hebben geleerd. Wat voor antwoorden geef je aan die kinderen, vroeg ze zich af. Ik had er zelf ook geen antwoord op, ondanks de honderden artikels die ik al las over het klimaat. Ik herinner me de paniek die ik zelf als tiener - intussen meer dan 10 jaar geleden - voelde en hoe ik stampvoetend tegen mijn moeder (die me wou troosten door te zeggen dat er echt wel wat gebeurt) riep ‘dat het allemaal te traag gaat’.

Inderdaad, we kunnen hen niet in de steek laten. Deze jongeren hebben geen enkele andere manier om hun stem te laten gelden. Ze zagen de boodschap van Greta, die zo glashelder en rechtlijnig is dat er niets tegenin te brengen valt. Ook de gebruikelijke tegenargumenten dat de bevolking wel klaar moet zijn voor klimaatmaatregelen, dat Vlaanderen of Europa het niet alleen kan oplossen of dat we er echt wel al veel voor doen, vervallen bij de simpele vaststelling dat het beleid niet handelt naar de wetenschap en dat de klimaatgeneratie daar de zwaarste gevolgen van zal dragen.

De klimaatjongeren pakten de boodschap van Greta vast en organiseerden zich razendsnel en efficiënt. Ze raken een zeer gevoelige snaar, omdat hun vastberadenheid zo groot is. Omdat ze ons op een verantwoordelijkheid wijzen, die we zelf te zwaar vinden om te dragen. En dat is ze ook, als individu. Net daarom hebben we een rechtvaardig klimaatbeleid nodig. Via deze nieuwsbrief roep ik alle KVLV-mama’s die zich zorgen maken om de toekomst van hun kinderen of die de klimaatjongeren willen steunen op om deze zondag mee te lopen in de Rise For Climate. De donderdagen laten we aan de jongeren, maar wij steunen deze zondag. Afspraak zondag om 13u aan de I van de Exki aan het Noordstation in Brussel. Wij zijn de eerste generatie die de gevolgen van de klimaatontwrichting ziet, en de laatste die er iets aan kan doen. Ik zie jullie daar.

Lotte - stafmedewerker duurzaamheid.

Meegaan? Stuur snel een mailtje met je naam en telefoonnummer naar lvanboxem@ons.be.

Kan je er niet bij zijn maar wil je de jongeren toch steunen? Like en/of deel dan ons Facebookberichtje.

 

 

Posted in: Duurzaam
 

Reacties

Vul je gegevens in voor je een reactie plaatst.

Geef je reactie

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Website

CAPTCHA image
Geef bovenstaande code in: