10

Op zoek naar inspiratie voor je feestmenu? Met deze heerlijke gerechten heb je zeker succes!

 

Aperitiefsoep

Aardpeermacchiato met kaaskoekje

  • 2 el olijfolie
  • 1 kleine ui
  • 1 knoflookteentje
  • 2 takken groene selder
  • 300 g aardperen
  • ½ l groentebouillon
  • 1 dl slagroom
  • 1 dl melk
  • paprikapoeder
  • 1 el gesnipperde bieslook
  • peper, zout

Voor de 10 koekjes:

  • 100 g Parmezaanse kaas in blok

 

Maak de groenten schoon en snijd in grove stukken. Verwarm de olijfolie in een kookpot en stoof de ui en knoflook aan. Voeg er de groenten bij en laat ze glazig stoven. Overgiet met de groentebouillon. Breng aan de kook en laat koken gedurende 30 minuten of tot de groenten gaar zijn.

Rasp de Parmezaanse kaas. Bekleed een bakplaat met bakpapier en schep er 10 kleine hoopjes geraspte kaas op. Plaats ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C tot de kaas gesmolten en licht gekleurd is aan de rand. Haal de kaaskoekjes met een spatel van de bakplaat en laat afkoelen.

Mix de soep, warm ze terug op en breng op smaak. Warm de melk op en klop hieronder de slagroom met de kloppers van de mixer. Doe de soep in een glaasje, schenk er de room op, bestrooi met paprikapoeder en bieslook. Geef er het koekje bij.

Tip: je kunt deze soep ook als voorgerecht serveren. Verdubbel dan de hoeveelheid ingrediënten voor de soep.

 

Hoofdgerecht

Gebakken lamslever met puree van zoete aardappel en gekonfijte uien

  • 4 sneden lamslever
  • 4 uien
  • 100 g boter
  • 2 dl lamsfond
  • 2 el balsamicoazijn
  • 20 g griessuiker
  • 600 g zoete aardappelen
  • nootmuskaat, peper, zout

 

Kook de geschilde, zoete aardappelen gaar in licht gezouten water. Giet af en pureer. Meng er een klontje boter (30 g) onder, kruid af met peper, zout en nootmuskaat.

Snijd de gehalveerde uien in dunne plakjes. Laat 30 g boter smelten en bak hierin de uien glazig. Bestrooi met peper, zout en de suiker en laat karamelliseren. Blus met balsamicoazijn en voeg de lamsfond toe. Laat inkoken tot een mooie saus.

Kruid de leversneden met peper en zout. Verhit de rest van de boter en bak het orgaanvlees 2 minuten aan elke kant. Vul een dresseerring voor de helft met de puree. Leg hierop de gebakken lever en tot slot de gekonfijte uien.

 

Dessert

Plattekaastaart met kersenlaag

  • 160 g boudoirkoekjes
  • 100 g boter

voor de vulling:

  • 400 g volle platte kaas
  • 150 g suiker
  • 2 zakjes vanillesuiker (16 g)
  • 4 el citroensap
  • 5 dl room
  • 16 g gelatineblaadjes
  • 1 bokaal kersen van 500 ml
  • 2 el griessuiker
  • maïszetmeel

voor de afwerking:

  • witte chocoladeschilfers

 

Bekleed de bodem van de springvorm met plasticfolie of bakpapier. Verkruimel de Boudoirkoekjes en smelt de boter. Meng de koekjeskruimels met de boter en verdeel over de bodem van de springvorm. Druk aan en laat 30 minuten opstijven in de koelkast.

Laat de gelatine 10 minuten weken in koud water. Klop de plattekaas los met de suiker, vanillesuiker en het citroensap. Knijp de gelatine uit en los hem op in 2 eetlepels heet water. Roer de gelatine onder het plattekaasmengsel. Klop de room half stijf en spatel die ook onder het plattekaasmengsel. Giet in de springvorm en laat minstens 12 uur opstijven in de koelkast.

Laat de kersen zeer goed uitlekken, maar bewaar het sap. Meng het sap met de griessuiker. Breng aan de kook en bind tot sausdikte met maïszetmeel. Spatel er de kersen door en laat afkoelen. Ontvorm de taart. Bekleed de bovenkant met een laagje kersen. Bestrooi royaal met de chocoladeschilfers.

 

Meer recepten vind je in de nieuwe versie van ‘Ons Kookboek’.

 

Copyright foto's www.studiowauters.com

 

Posted in: Recepten, Culinair
 

Reacties

Vul je gegevens in voor je een reactie plaatst.

Geef je reactie

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Website

CAPTCHA image
Geef bovenstaande code in: