29

Voor altijd ‘Mei PlasticVrij’: KVLV vermijdt single-use plastics op evenementen

Binnenkort komt het Verpakkingsplan van minister Schauvliege opnieuw aan bod in de Vlaamse Regering, nadat het vorige vrijdag nog maar eens is uitgesteld. KVLV, Vrouwen met vaart hoopt van harte dat de beslissing om statiegeld in te voeren eindelijk valt, maar blijft intussen niet bij de pakken zitten en loopt alvast vooruit op de nieuwe wetgeving. Zwerfvuil is immers een doorn in het oog van vele Vlamingen, en draagt ook bij aan de plastic soep, waar 95% Europeanen van wakker ligt.

Als een van de eerste organisaties die zich aansloot bij de Statiegeldalliantie, past KVLV het principe van statiegeld toe op haar eigen evenementen. Op 1 juni organiseert KVLV het Ideeënfestival, een groots evenement met bijna 2000 deelnemers. KVLV-leden, geïnteresseerden en inwoners uit Diest en omgeving kunnen op verrassende plekken in Diest kennismaken met het activiteitenaanbod van KVLV, genieten van een Korte Keten-buffet en kuieren op de Fair Fashion markt. KVLV investeerde in ruim 2000 wisselbekers, zodat het park in Diest er na afloop terug keurig bijligt. Afgelopen zondag al nam ze de proef op de som: op een lokaal evenement betaalden mensen een waarborg op hun wisselbeker en stelden zich hier geen vragen bij. Het statiegeldsysteem is met andere woorden nu al duidelijk ingeburgerd.

De bekers in harde plastic kunnen na gebruik op 1 juni in de EcoSquad worden gestoken. Deze machine neemt de bekers aan en in ruil krijgen de bezoekers een bonnetje waarmee ze kans maken op een leuke attentie. Afval krijgt zo weer waarde. Als je dat basisprincipe toepast, is minder zwerfvuil het gevolg. Daarenboven koos KVLV voor servies van de kringwinkel, zodat hoeveproducenten hun hapjes kunnen serveren in herbruikbaar materiaal. De herbruikbare bekers worden na gebruik afgewassen en komen opnieuw in omloop.

Plastic wegwerpbekers en -servies zijn niet meer van deze tijd, vindt KVLV. Daar zijn steeds opnieuw grondstoffen voor nodig. Ook op komende evenementen maakt KVLV gebruik van herbruikbaar materiaal en vermijdt zo resoluut single-use plastics.

 

Posted in: Duurzaam
 

Reacties

Vul je gegevens in voor je een reactie plaatst.

Geef je reactie

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Website

CAPTCHA image
Geef bovenstaande code in: