14

Een groepje ouders van de Basisschool Maria Boodschap in Brussel sloot de straat van hun school tijdelijk af. Symbolisch, als antwoord op de onthutsende Pano-aflevering over de slechte luchtkwaliteit. Uit metingen bleek dat in meer dan 6 op de 10 scholen de lucht ongezond is, in de stad ligt dat aantal nog hoger.
De actie werd intussen gretig opgepikt door andere ouders die zich ongerust maken over de gezondheid van hun kinderen en niet bij de pakken wilden blijven zitten. Vrijdag 30 maart werd er aan meer dan 40 scholen actie gevoerd door ouders, leerlingen en leerkrachten. Ze sloten straten af, of kozen voor symbolische acties zoals zeepbellen blazen om de lucht te zuiveren of een grote luchtfilter maken. Zij blijven hun acties elke vrijdagochtend tot aan de verkiezingen voortzetten.

Als grote vrouwenvereniging, met tienduizenden moeders en grootmoeders, willen we deze ouders een hart onder de riem steken. Kinderen in de stad en op het platteland verdienen een gezonde leefomgeving, en een beleid én medeburgers die er alles aan doen om dat te realiseren. 

Kinderen zijn erg kwetsbaar voor luchtvervuiling. Omdat het zelfs hun hersenontwikkeling aantast, dragen we de gevolgen nog generaties mee. KVLV ondersteunt dan ook maatregelen die de uitstoot van fijn stof beperken en zet haar netwerk van bijna 90.000 vrouwen in om de (elektrische) fiets als eerstekeusvervoersmiddel te promoten, om mee te meten met Curieuzeneuzen en gezinnen concrete tips te geven om hun fijn stofuitstoot te beperken. 

Daarnaast vragen we de politieke verantwoordelijken om rekeningrijden in te voeren en strenge uitstootnormen te voorzien en te controleren. Een goed functionerend openbaar vervoer en een beleid dat inzet op levendige kernen en een betere ruimtelijke ordening, is cruciaal om te evolueren naar een Vlaanderen met gezonde lucht.

 

Meer weten over luchtverontreiniging? Lees het artikel Wat doet luchtverontreiniging met ons lichaam op Vrt NWS.

 

Posted in: Duurzaam
 

Reacties

Vul je gegevens in voor je een reactie plaatst.

Geef je reactie

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Website

CAPTCHA image
Geef bovenstaande code in: