05

Lentetijd, brunchtijd. Met een heerlijk zelfgebakken rozijnenbrood.

 

Ingrediënten

  • 500 g bloem
  • 30 g verse gist of 15 g gedroogde gist
  • 75 g boter
  • 8 g zout
  • 15 g suiker
  • 150 g rozijnen
  • 2 dl lauwe melk
  • 2 eieren

 

Stort de bloem op het werkvlak in een kroonvorm (grote O-vorm). Los de gist op in de melk. Klop 1 ei los en meng met de melk, suiker en rozijnen.
Giet dit mengsel in het midden van de bloem. (Als je gedroogde gist gebruikt, meng je de gist met de bloem en giet je enkel de melk met het ei, suiker en rozijnen in het midden van de bloem.)
Begin de melk met de bloem te mengen. Voeg, wanneer alles aan elkaar begint te kleven, het zout en de boter toe. Kneed het deeg dan minstens 15 minuten zeer intensief.
Voeg geen bloem toe, maar kneed het deeg voldoende uit.
Werk je met een keukenrobot, laat het deeg dan langzaam en lang genoeg kneden zodat het voldoende vocht kan opnemen en voldoende glutenketens kan vormen.
Laat na het kneden het deeg afgedekt met een vochtige handdoek 30 minuten voorrijzen op kamertemperatuur, of tot het deeg verdubbeld is. Druk het deeg daarna plat om het koolzuurgas te verwijderen en laat het afgedekt 10 minuten rusten.
Bol het deeg op door het van boven naar onder wat uit te rekken. Vouw nu de boven- en onderkant naar het midden en druk wat plat in het midden.
Rol het deeg van links naar rechts op terwijl je de boven- en onderrand naar het midden duwt en een bolvorm krijgt. Leg het opgebolde deeg met de naad naar beneden op een ingevette bakplaat of in een ingevette broodvorm, dek het af met een vochtige keukenhanddoek en laat 40 minuten narijzen op kamertemperatuur.
Klop het resterende ei los en bestrijk er het brood mee.
Bak 35 minuten in een voorverwarmde oven van 190 °C. Haal het uit de oven en laat afkoelen op een rooster.

 

  • Meer recepten vind je in de KVLV-uitgave ‘Ons Kookboek’.

 

Copyright foto www.studiowauters.com

 

Posted in: Recepten, Culinair
 

Reacties

Vul je gegevens in voor je een reactie plaatst.

Geef je reactie

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Website

CAPTCHA image
Geef bovenstaande code in: