06

Vijfde editie!

Maak werk van een warme buurt en ontdek hoe elke dag iets geven je leven verandert!

Wil ook jij, tijdens de vasten van 6 maart tot 20 april, elke dag iemand blij maken door een voorwerp, tijd of een compliment te geven? Doe dan zeker mee aan deze actie!


Hoe?

* Volg de actie op Facebook.
Klik op de Facebookpagina van 40 dagen geven op 'Gaat' of 'Geïnteresseerd' als je meedoet of je wilt laten inspireren door de dagelijkse geefacties van collega Leen Vermeire. Aarzel ook niet om op deze pagina te delen wat jij hebt gegeven!

Plaats zeker een foto van jouw geefactie(s), met hashtag #40dagengeven, op de Facebookpagina van 40 dagen geven. Om een hashtag correct te plaatsen, moet je alles achter elkaar typen (zonder spaties of leestekens). Om een # te typen, druk je op de toets 'Alt Gr' en tegelijkertijd op de toets met # erop.

Voor elke gedeelde foto geeft KVLV 1 euro aan het Trias-project ‘Welkom, vrouwen van de wereld!’ Doel van dit project: 25 vrouwen uit verschillende Trias-landen in oktober 2019 hier bij ons ontvangen. Elk van deze vrouwen timmert aan een weg naar meer gelijkheid en laat hierin haar stem klinken. Een reis voor één vrouw kost 1.500 euro. Door 40 dagen te geven, geef je dus dubbel: aan je omgeving én aan vrouwen in het Zuiden!

* Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief '40 dagen geven' en ontvang tijdens de vastenperiode dagelijks een geefprikkel in je mailbox. Denk aan de vroegere vastenscheurkalender, maar in een modern jasje.

* Koop het inspiratiedoosje.
40 mooie kaartjes met een quote en een oproep tot geven, inspireren je 40 dagen lang.
De doosjes zijn te koop in de webwinkel: prijs: € 12, € 10 voor KVLV-leden. De verzendingskosten bedragen € 3. Bestel KVLV-leden - andere


Laat ons weten hoe jij het geven beleeft via ‘Reacties’ onder dit bericht of via Facebook.

 

Leen geeft - 2019Leen Vermeire

Ook KVLV-stafmedewerker Leen Vermeire geeft elke dag iets tijdens de vasten: een voorwerp, tijd of compliment. Iets waarvan ze vermoedt dat anderen het nodig hebben. Een oefening in met liefde naar mensen kijken. Volg op deze webpagina en op de KVLV-Facebookpagina elke dag wat Leen geeft.

 

 

Leen geeft [dag 1]: Op de fiets naar mijn werk zie ik een bloeiende hazelaar. Ik pluk 2 takjes voor Sofie, mijn collega die met zorg en aandacht deze actie praktisch mee ondersteunt. Wie geef jij vandaag op Aswoensdag een dikke dank-u-wel?

 

Leen geeft [dag 2]: Bij het klaarzetten van het ontbijt zie ik dat de confituur op is. Omdat ik zelden confituur eet, haalt mijn man meestal nieuwe uit de kelder. Deze ochtend haal ik zelf een verse pot en verras hem. Ik krijg direct een fijne kus als dank-u-wel. Wat doe jij vandaag om iemand blij te maken?

 

Leen geeft [dag 3]: Vandaag heb ik een vrije dag en maak een stevige wandeling. Goed om terug rust in mijn hoofd te krijgen. Mijn gsm zet ik op vliegtuigstand. Even voor mezelf zorgen, het helpt me om nadien weer beter voor anderen te zorgen. Hoe trakteer jij jezelf vandaag op iets wat jou energie geeft?

 

Leen geeft [dag 4]: Deze avond komen onze kinderen. Omdat we ervan houden na het eten samen te babbelen, zet ik de kletspot al klaar. Hierin zitten allerlei vragen en ieder trekt om beurt een vraag. Samen tijd nemen om te praten schept een band. Het beloofd fijn te worden! Wie geef jij vandaag je vertrouwen?

 

Leen geeft [dag 5]: "Dankzij de internationale aandacht voor mijn zaak is het fysieke en verbale geweld door de politie aanzienlijk geslonken … Bedankt voor jouw brief!”, schrijft Ni Yulan nadat er vorig jaar voor haar een schrijfcampagne werd opgezet. Omdat Schijf-ze vrij dus WERKT, schrijf ik vandaag een brief voor Nonhle Mbuthuma. Zij verzet zich tegen bedrijven die titanium willen opgraven op hun landbouwgrond. Daarom wordt ze bedreigd en leeft ze ondergedoken. Geef jij hen wat van je tijd door ook een brief te schrijven?

 

Leen geeft [dag 6]: Deze ochtend stond plots mijn moeder naast mij onder de douche en ineens mijn collega en mijn zus, en ja, ook onze dochter nog … Neen, ik heb geen inloopdouche maar wel een inloopgeest. Daarom koos ik ervoor om 1 minuut het warme water echt te voelen lopen over mijn lichaam … Heerlijk moeilijk! Waar geef jij jezelf vandaag een moment om je adem te voelen?

 

Leen geeft [dag 7]: Vandaag neem ik de trein naar Mechelen. Bij het ontbijt smeer ik twee boterhammen extra en steek deze in een zakje. In een station kom ik altijd bedelaars tegen en ik geef hen dan graag deze boterhammen. Wat geef jij van je overvloed?

 

Leen geeft [dag 8]: Met de fiets naar het werk. Normaal een pleziertje maar vandaag echt niet. Kletsnat kom ik op het werk aan, tien minuten later door de felle wind. Uiteraard was ik liever met de auto gekomen maar dit fietsen is mijn geschenk aan de aarde. Wat is jouw bijdrage voor een beter klimaat?

 

Leen geeft [dag 9]: Het is mijn vrije dag. Mijn man en ik nemen mijn moeder en schoonmoeder voor een lang weekend mee naar zee. Een bewuste keuze om onze tijd ook aan hen te besteden. Vorig jaar stierf mijn vader vrij onverwacht. Het leven is dus kort. Dit weekend kunnen ze ons niet meer afpakken! Wie geef jij vandaag aandacht en tijd?

 

Leen geeft [dag 10]: Mijn moeder is 82 en mijn schoonmoeder 90. Wandelen gaat niet meer zo snel en de afstanden zijn kort. Maar vandaag vertraag ik, mee met hen. En ik luister en luister… Als de muren thuis op je afkomen kan het deugd doen als iemand naar je luistert. Wie geef jij vandaag een luisterend oor?

 

Leen geeft [dag 11]: Onderweg met de auto sta ik plots stil voor de brug over de vaart Leuven-Mechelen. Ik mor, ik ben al zo gehaast … Maar al snel zet ik mijn motor af en kies ervoor om via mijn telefoon te luisteren naar het meditatiemoment van vandaag. Heerlijk rustig vertragen! Hoe geef jij jezelf vandaag ademruimte?

 

Leen geeft [dag 12]: Onze dochter studeert haar tweede jaar in Nijmegen. Dit weekend was haar vertrek moeilijk. Ze mist ons daar, in het verre Nederland. Ik kon alleen maar luisteren en haar een dikke knuffel geven toen ze vertrok. Daarom stuur ik haar vandaag een kaartje, zomaar omdat ik haar graag zie. Wie geef jij vandaag jouw liefde?

 

Leen geeft [dag 13]: En dan geef je wat zelf gekregen hebt en dan krijg je deze reactie: bekijk het filmpje boordevol kindergeluk. Wie maak jij vandaag blij?

 

 

 

Leen geeft [dag 14]: ‘Je hebt twee verschillende kousen aan’, lacht mijn man als ik vertrek naar het werk. Ben ik gek? Neen, ik ga vandaag met 2 verschillende kousen werken omdat ik het anders zijn van mensen oké vind! Het is ‘Wereld Downsyndroomdag’ en zij roepen hiertoe op. Ik geef hen graag mijn gekheid! Wie breng jij vandaag aan het lachen?

 

Leen geeft [dag 15]: We hebben op het werk een nieuwe laptop. Leuk natuurlijk, maar mijn powerpoint weigert daarop te werken. Ik vroeg aan een collega ICT of ze mij kon helpen. Ze zei dat ze weinig tijd had maar haar best zou doen. En dat ze haar best heeft gedaan: zondagnamiddag maakte ze hiervoor tijd! Dat verdient een bloemetje! Wie zet jij vandaag in de bloemetjes?

 

Leen geeft [dag 16]: De lente is voelbaar in de lucht. Omdat ik geen droogkast heb, kijk ik elk jaar echt uit naar deze eerste lentedagen! En vandaag is het zover: mijn was hangt buiten! Wat geef jij aan moeder aarde?

 

 

Leen geeft [dag 17]: Ook al ben ik niet thuis, ook vandaag poetst mijn poetsvrouw ons huis. Ze poetst alsof het haar eigen huis is. Echt een pareltje! Vandaag geef ik Gordana een potje confituur om haar te bedanken. Wie geef jij vandaag een dikke dank-u-wel?

 

Leen geeft [dag 18]: Er ligt al een tijdje kaas oud te worden in onze koelkast. Niemand lust de kaas, verkeerd gekocht. Vandaag maak ik een ovenschotel met veel groenten en ik meng er de kaas tussen in blokjes. Heerlijk eerlijk: de kaas belandt niet op de composthoop en wij eten lekker. Wat verwerk jij vandaag tot een gerecht zodat je het niet moet weggooien?

 

Leen geeft [dag 19]: Ik sta in de file. Iedereen plakt bumper tegen bumper maar ik wil hoffelijk zijn in het verkeer. Een auto pinkt en ik geef deze de ruimte om in te voegen. Wat geef jij vandaag aan een onbekende?

 

 

Leen geeft [dag 20]: Ik was met wasnoten die groeien aan bomen in India en Nepal. Da’s een minpuntje voor het milieu maar voor de rest niks dan plussen: ze zijn 100% natuurlijk en dus volledig biologisch afbreekbaar. Daarnaast is het ook goedkoop en het spaart mijn wasmachine. Ik steek 3 noten in een afgesloten zakje en laat de machine dan maar draaien. Wat geef jij vandaag aan moeder aarde?

 

Leen geeft [dag 21]: Het weer laat het toe om een wandeling te maken met mijn schoonmoeder. Arm in arm, rustig pratend over de dingen des levens. Ik vertraag en geniet van de omgeving en vooral van haar aanwezigheid. Wie geef jij vandaag je tijd?

 

Leen geeft [dag 22]: Vandaag neem ik tijd voor onze relatie. Samen zijn we ingeschreven op een vormingsdag van Encounter Vlaanderen. We praten en luisteren naar elkaar, we lachen en wandelen. Het brengt ons weer dicht bij elkaar. Aan wie geef jij tijd zodat jullie relatie beter wordt?

 

Leen geeft [dag 23]: Ik rijd na het werk naar mijn moeder. En neen, ik doe het niet elke keer, maar vandaag ga ik eerst nog even langs bij het graf van mijn vader. Ik gun hem het zonnetje op zijn buik en de rust … maar ik mis hem, elke dag. Papa, voor jou dit bloemetje … Wie geef jij vandaag een bloemetje?

 

 

 

 

Leen geeft [dag 24]: In het WZC Akapella in Kapelle-op-den-Bos ga ik mee breien met personen met dementie. Ik krijg daarbij de hulp van 7 vrijwilligers van KVLV Kapelle-op-den-Bos. Allemaal samen breien we voor de actie 'Losse draadjes verbinden'. Verschillende KVLV-groepen breiden op die manier samen met personen in een WZC of een CADO al meer dan een halve kilometer bij elkaar! Op naar de 122.000 cm. Doe jij ook mee?

Bekijk hier het filmpje van het breimoment in WZC Akapella.

 

Leen geeft [dag 25]: Staat er deze ochtend een doosje doopsuiker op mijn bureel met een briefje op. Kristel, KVLV-lid, bracht me dit doosje, fier omdat ze oma geworden is van Estée. Vandaag schrijf ik haar een kaartje om haar proficiat te wensen. Wie maak jij vandaag blij?

 

Leen geeft [dag 26]: Vorige week was ik niet op het werk waardoor een vormingswerker met zijn probleem niet bij mij terecht kon. Mijn collega Lotte springt zomaar in en maakt tijd om hem te helpen. Super om collega’s te hebben die een taak opnemen ook al is die niet van hen. Graag geef ik haar dit cadeautje. Wie maak jij vandaag blij?

 

Leen geeft [dag 27]: Een vriendin van ons verloor haar man 10 jaar geleden aan zelfdoding. Deze avond nodigen mijn man en ik haar uit. Samen eten en veel luisteren. Zelfs na 10 jaar blijft de pijn en het gemis. Wie geef jij vandaag een luisterend oor?

 

Leen geeft [dag 28]: Morgen wordt mijn schoonmoeder 90 en vieren we feest. Vandaag geef ik veel van mijn tijd om nog een paar praktische zaken te regelen. Ik wil dat het voor haar een mooie dag wordt. Ik koop alvast een schitterend bloemstuk! Wie maak jij vandaag gelukkig?

 

Leen geeft [dag 29]: Ik fiets naar het werk met mijn hoofd en lijf nog bij gisteren. Maar op de fiets kom ik in het nu-moment. Ik adem en voel. Ik leef en geniet! Hoe geef jij jezelf vandaag ademruimte?

 

 

Leen geeft [dag 30]: Heb je ook al van de onrust in de supermarkt gehoord? En bij de groenteboer om de hoek? Vooral de avocado’s hebben er genoeg van. Terwijl ze groeien aan bomen en struiken in Guatemala, zien ze de boeren honger lijden. Daarom storten mijn man en ik voor Broederlijk Delen een bedrag waardoor iemand een stukje eigen grond krijgt en een kleine landbouwkit. Hoe geef jij iets van je overvloed aan anderen? Meer info: www.broederlijkdelen.be

Bekijk hier het filmpje van de campagne van Broederlijk Delen.

 

Leen geeft [dag 31]: Deze avond doe ik dat reeds lang uitgestelde telefoontje naar mijn zus. Ik heb altijd zo weinig tijd en stel dat maar uit. Maar deze avond geef ik haar mijn tijd! Wie geef jij van je tijd?

 

 

Leen geeft [dag 32]: Mijn mama moet vandaag op controle naar het ziekenhuis en is zenuwachtig voor het onderzoek. Ik neem mijn tijd en ga met haar mee. Al pratend wachten we tot het haar beurt is en bij de dokter help ik haar te focussen bij het vragen stellen. Ik voel me waardevol als dochter. Wie geef jij van je tijd?

 

Leen geeft [dag 33]: 25 jaar geleden beviel ik van ons tweede kind. Uiteraard geef ik hem deze avond een leuk cadeau maar ik ben zelf ook blij met mijn moeder-zijn. Zo’n verjaardag is voor mij ook altijd een 'mama'-dag. En deze begon deze ochtend met een heerlijk kopje koffie en tijd voor een wandeling. Hoe geef jij vandaag tijd aan jezelf?

 

Leen geeft [dag 34]: Generaties die gaan samenzitten en praten en luisteren naar elkaar. Ik zag het deze namiddag op een feest gebeuren en ik genoot ervan! Welk moment beleef jij vandaag voor de volle 100%?

 

 

Leen geeft [dag 35]: Gisteren was het palmzondag, het begin van de week waarin christenen het lijden en sterven van Jezus herdenken. Op palmzondag wordt herdacht hoe Jezus als held ontvangen werd in Jeruzalem. Zoals de traditie het wil, krijg ik een jong buxustakje in de kerk. Thuis krijgt het een plaats achter het oeroude beeld van mijn oma in onze gang. Elke dag maakt het me even stil: Jezus’ leven ging snel van hero naar zero. Ook mijn leven is kwetsbaar. Leen, wees daarom jezelf en heb vooral lief!

 

Leen geeft [dag 36]: Het is bijna Pasen en ook bijna het einde van de actie 40 dagen geven. Tijd dus voor een cadeautje voor de collega die alles flexibel mee opvolgde achter de schermen. Sofie, een dikke dank-je-wel en laat de paaseitjes smaken. Wie geef jij een dikke dank-je-wel?

 

Leen geeft [dag 37]: Als ‘de paasklokken’ zondag willen komen, moet ik toch wat voorbereidingen treffen. Daarom doe ik vandaag alvast boodschappen. In de supermarkt krijg ik de kans om een voedselpakket te kopen en te geven aan de Voedselbanken. Hopelijk kunnen kwetsbare mensen hierdoor ook een beetje feesten. Wat geef jij van je overvloed?

 

 

Leen geeft [dag 38]: Wanneer geen enkele toekomst nog mogelijk lijkt, zoek juist dan een teken van geloof, hoop en liefde.
#Witte Donderdag

 

 

Leen geeft [dag 39]: Ook vandaag wordt er onder luid applaus gepest, vernederd, gefolterd en gemoord.
Ook vandaag lijden mensen hier en elders.
Ook vandaag moeten mensen leven met pijn en gemis.
#Goede Vrijdag

 

 

Leen geeft [dag 40]: Soms luiden er geen klokken in een mensenleven ...
#Stille Zaterdag

 

 

 

Leen geeft:
Dat liefde elke dag in jou en mij mag blijven groeien.
#Zalig Pasen!

 

 

Leen geeft:
40 dagen geven zit erop. Bedankt, jij die mij af en toe volgde of 40 dagen lang, jij die anderen mee opriep om te geven of jij die in alle stilte gaf en ontving. Het geven met liefde mag niet stoppen! Daarom blijf ik verder geven. Jij ook?

 

 

Posted in: 40 dagen geven
 

Reacties

# Leen
maandag 11 februari 2019 19:21
Klopt dat we in ons geven gerust een tandje hoger mogen schakelen!
Vanaf 6 maart, bij het begin van de vastentijd, krijg je hier elke dag inspirerende voorbeelden!

Geef je reactie

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Website

CAPTCHA image
Geef bovenstaande code in: