12

Laat jouw brief levens veranderen!

KVLV en Amnesty International slaan opnieuw de handen in elkaar om het verschil te maken voor vrouwen in nood naar aanleiding van Internationale Vrouwendag op 8 maart. In veel landen over de hele wereld worden mensenrechten aan vrouwen onthouden. Toon je solidair met vrouwen in nood en schrijf brieven voor de Chinese Ni Yulan en de Jamaicaanse Shackelia Jackson.


Hoe kan je meedoen?

  • Schrijf brieven in de week van 8 maart 2018. Je kan in groep deelnemen aan deze actie of individueel. De actie is zeer laagdrempelig en kost slechts 15 à 30 min van je tijd.
  • Doe je individueel mee of als groep? Laat het ons weten. Registreer je hier.
  • Hieronder vind je de voorbeeldbrieven. Print ze uit of schrijf ze over, onderteken en verstuur ze naar de adressen in de voorbeeldbrief. Brieven met de hand schrijven en ondertekenen, is het doeltreffendst, maar je kan ook uitgeprinte brieven ondertekenen. Verzend ze per post, apart of samen in één envelop, of via mail.
  • Hoe organiseer je een 'schrijf ze vrij'-actie? Lees de inspiratiefiche met allerlei tips.
  • Organiseer je een 'schrijf ze vrij'-actie in groep? Amnesty International helpt je met promotiemateriaal. Stuur een e-mail naar danielle.hennaert@amnesty-international.be.

Schrijf brieven in de week van 8 maart 2018 voor de Chinese Ni Yulan en de Jamaicaanse Shackelia Jackson

 

China - Ni Yulan: gemarteld en dakloos om haar mensenrechtenwerk

Al jarenlang voert Ni Yulan actie tegen gedwongen huisuitzettingen. Sindsdien is ze doelwit van de politie. In 2002 werd ze opgepakt toen ze de sloop van een huis filmde. Aan de dagenlange martelingen hield ze gebroken voeten en knieschijven over, waardoor ze nu in een rolstoel zit. Toen ze compensatie vroeg, werd ze gearresteerd en tot een jaar gevangenisstraf veroordeeld. Ook verloor ze haar licentie om als advocaat te werken. Na haar vrijlating zette ze haar werk voor het groeiende aantal slachtoffers van uitzettingen voort. Daarop werd ze nog twee keer gevangengezet voor in totaal vierenhalf jaar. Buiten de gevangenis werd ze voortdurend lastiggevallen, kreeg ze een reisverbod opgelegd en werd ze ten minste zeven keer uit haar huis gezet. De laatste keer in april 2017. Zo gaan de Chinese autoriteiten om met verdedigers van de mensenrechten.
Het gebeurt in China steeds vaker dat mensen uit hun huis gezet worden, waarna de woning wordt afgebroken om plaats te maken voor de aanleg van wegen, fabrieken of wooncomplexen. Op deze manier kunnen lokale bestuurders voldoen aan de wens van de Communistische Partij om voor economische groei te zorgen. De huisuitzettingen gaan gepaard met veel geweld, en de gedupeerden krijgen slechts een kleine vergoeding, die niet meer bedraagt dan een fractie van de waarde van hun huis.

 

Jamaica – Shackelia Jackson: activiste tegen politiegeweld

Shackelia Jackson woont in de Jamaicaanse hoofdstad Kingston. In december 2014 werd haar broer Nakiea tijdens zijn werk doodgeschoten door de politie. De politieagenten zegggen dat ze op zoek waren naar een overvaller met dreadlocks. Toen Nakiea op verzoek van de agenten de deur opende, gingen zij naar binnen en schoten Nakiea dood. Omdat Nakiea ook dreadlocks had, ging de politie ervan uit dat hij de overvaller was.
Volgens Shackelia is haar broer onschuldig. Ze wil dat de dood van Nakiea wordt onderzocht en dat de dader wordt berecht. Maar ze komt ook op voor andere slachtoffers van politiegeweld. De autoriteiten van Jamaica doen immers weinig om politiegeweld tegen te gaan en om daders voor de rechter te krijgen. Eén politieagent werd weliswaar aangeklaagd, maar het onderzoek werd gestaakt nadat een getuige te bang was om voor de rechtbank te verschijnen. Shackelia en haar familie worden door de politie zwaar geïntimideerd. Zo willen ze voorkomen dat Shackelia en haar familie hun acties voor gerechtigheid voortzetten.

 

Vragen?

 

Schrijven werkt!

Elke dag krijgt Amnesty International informatie over mensen in gevaar. Elke dag reageren mensen uit de hele wereld met een schrijfactie. Jouw brief kan levens veranderen. Telkens wanneer ergens ter wereld mensenrechten worden geschonden komt Amnesty International in actie. 1 op 4 van Amnesty’s schrijfacties heeft resultaat: iemand komt vrij, een doodstraf wordt omgezet, de omstandigheden in de gevangenis verbeteren. Maar zelfs als er niet meteen resultaat wordt geboekt, dan nog steken die brieven en solidariteitsboodschappen een hart onder de riem van slachtoffers, maar ook van hun vrienden en familieleden.

 

Teodora Vasquez uit El Salvador

In El Salvador is Teodora Vásquez vrijgelaten. Ze werd eerder tot 30 jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens ‘moord’ nadat ze een doodgeboren kindje kreeg. Jullie voerden intensief actie voor haar vrijlating. Bedankt! Bekijk het filmpje.
In El Salvador is abortus sinds 1997 verboden. Vrouwen van wie de zwangerschap in een miskraam of doodgeboren baby eindigt, worden er automatisch van verdacht dat zij een abortus hebben ondergaan. Abortus is verboden en wie zich daaraan schuldig maakt, kan een gevangenisstraf van maximaal 50 jaar krijgen.

 

 

Boerin Maxima uit Peru

Máxima werd bedreigd en geïntimideerd omdat ze weigerde haar grond af te staan aan een mijnbouwbedrijf. Dit jaar bezochten Amnesty-medewerkers haar, samen met de Peruaanse minister van Justitie en Mensenrechten. Ze overhandigden haar tienduizenden brieven uit de hele wereld en de minister zegde toe dat er maatregelen genomen worden om Máxima en haar familie beter te beschermen. Ondertussen wordt Máxima ook niet langer meer vervolgd voor illegale bezetting van gronden.

 

 

Peace River Valley bewoners in Canada

De Peace River Valley-gemeenschap was ook diep ontroerd door alle steunbetuigingen en brieven die voor haar zaak werden geschreven. Eén van de bewoners zei over de brieven: ‘Ze maakten een enorme indruk op me. Er is geen betere manier om te zien dat je niet alleen bent. Dat andere mensen erkennen dat het niet in orde is wat jou overkomt.’

 

 

Meer informatie vind je op amnesty-international.be.

 

Copyright foto's Amnesty International

 

            

 

Posted in: Schrijf ze vrij
 

Reacties

donderdag 8 maart 2018 4:12
hiermee wil ik mee protesteren tegen het politiegeweld en mijn steun betuigen voor S. Jackson ook dit geld voor
Mevr. Ni Yulan uit China

Geef je reactie

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Website

CAPTCHA image
Geef bovenstaande code in: