13

Laat jouw brief levens veranderen!

KVLV en Amnesty International slaan opnieuw de handen in elkaar om het verschil te maken voor vrouwen in nood naar aanleiding van Internationale Vrouwendag op 8 maart. In veel landen over de hele wereld worden mensenrechten aan vrouwen onthouden. Toon je solidair met vrouwen in nood en schrijf brieven voor de Zuid-Afrikaanse Nonhle Mbuthuma en de Marokkaanse Nawal Benaissa.


Hoe kan je meedoen?

  • Schrijf brieven in de week van 8 maart 2019. Je kan in groep deelnemen aan deze actie of individueel. De actie is zeer laagdrempelig en kost slechts 15 à 30 min van je tijd.
  • Doe je individueel mee of als groep? Laat het ons weten. Registreer je hier.
  • Hieronder vind je de voorbeeldbrieven. Print ze uit of schrijf ze over, onderteken en verstuur ze naar de adressen in de voorbeeldbrief. Brieven met de hand schrijven en ondertekenen, is het doeltreffendst, maar je kan ook uitgeprinte brieven ondertekenen. Verzend ze per post, apart of samen in één envelop, of via mail.
  • Hoe organiseer je een 'schrijf ze vrij'-actie? Lees de inspiratiefiche met allerlei tips.
  • Organiseer je een 'schrijf ze vrij'-actie in groep? Amnesty International helpt je met promotiemateriaal. Stuur een e-mail naar danielle.hennaert@amnesty-international.be.

Schrijf brieven in de week van 8 maart 2019 voor de Zuid-Afrikaanse Nonhle Mbuthuma en de Marokkaanse Nawal Benaissa.

 

Zuid-Afrika - Nonhle Mbuthuma: boerin en mensenrechtenactiviste

Nonhle Mbuthuma is een mensenrechtenactiviste en mama uit Zuid-Afrika. Al generaties lang woont haar familie daar aan de prachtige ruige Zuidoostkust. Hun eenvoudige boerenbestaan wordt nu bedreigd door mijnbouwbedrijven die in hun gebied titanium willen opgraven. Hierdoor dreigen ongeveer 5000 mensen onrechtmatig hun huis en manier van leven te verliezen.
Daarom zette Nonhle ruim tien jaar geleden, samen met een paar anderen, een organisatie op poten die zich verzet tegen de mijnbouwbedrijven. Door haar inzet voor het milieu en haar gemeenschap heeft ze vele vijanden gemaakt. Haar verzet is gevaarlijk. Ze wordt bedreigd en in 2016 werd haar collega Sikhosiphi ‘Bazooka’ Rhadebe vermoord door twee mannen die zich voordeden als politieagenten. Hij stond bovenaan een dodenlijst waarop ook Nonhle staat. Sindsdien trekt ze van de ene schuilplaats naar de andere.

Stuur een kaartje naar Nonhle!
Laat Nonhle weten dat ook mensen in België haar steunen. Moedig haar aan om haar strijd voor haar gemeenschap voort te zetten. Het Amnesty-kantoor in Zuid-Afrika zorgt ervoor dat je kaartje bij Nonhle terechtkomt.

 

Marokko - Nawal Benaissa: komt op voor de rechten van Rif-bewoners

Nawal Benaissa is een 37-jarige vrouw en mama van vier kinderen. Ze groeide op in de Rif-regio, een gebied in het noorden van Marokko. Het leven in deze omgeving is bikkelhard, de inwoners worden vergeten door de overheid en de kans op een voorspoedige toekomst is er miniem.
In 2016 kwamen duizenden Rif-bewoners op straat, ze eisten betere levensomstandigheden. Nawal en haar familie sloten zich ook aan bij dit protest. Nu is ze een van de bekendste gezichten van deze beweging geworden. Helaas was dat het startpunt van een stroom van dreigementen. Nawal werd verschillende keren opgepakt en telkens urenlang vastgehouden. In februari 2018 kreeg ze een voorwaardelijke gevangenisstraf van tien maanden voor het ‘aanzetten tot een misdrijf’. Nawal gaat in beroep tegen deze uitspraak. Ze weigert te zwijgen, omdat ze wil dat haar kinderen in de toekomst betere kansen krijgen.

Stuur een kaartje naar Nawal!
Nawal kan alle steun gebruiken. Laat haar weten dat je aan haar denkt. Het Amnesty-kantoor in Marokko zorgt ervoor dat je kaartje bij Nawal terechtkomt.

 

Vragen?

 

Schrijven werkt!

Elke dag krijgt Amnesty International informatie over mensen in gevaar. Elke dag reageren mensen uit de hele wereld met een schrijfactie. Jouw brief kan levens veranderen. Telkens wanneer ergens ter wereld mensenrechten worden geschonden komt Amnesty International in actie. 1 op 4 van Amnesty’s schrijfacties heeft resultaat: iemand komt vrij, een doodstraf wordt omgezet, de omstandigheden in de gevangenis verbeteren. Maar zelfs als er niet meteen resultaat wordt geboekt, dan nog steken die brieven en solidariteitsboodschappen een hart onder de riem van slachtoffers, maar ook van hun vrienden en familieleden.

 

Ni Yulan uit China

Ni Yulan is gemarteld, wordt geïntimideerd, zat ten onrechte gevangen en werd zeker zeven keer uit haar huis gezet. Ni Yulan komt op voor mensen die gedwongen werden hun huis te verlaten. Zij voert vreedzaam actie, maar wordt door de autoriteiten voortdurend lastiggevallen. ‘De politie mishandelt mij, scheldt me uit en schendt mijn rechten,’ zei Ni Yulan.

De situatie van Ni Yulan verbeterde aanzienlijk, en dat is mede dankzij de wereldwijde schrijfcampagne. Ni Yulan wil de actievoerders dan ook graag bedanken: ‘dankzij de internationale aandacht voor mijn zaak is het fysiek en verbaal geweld door de politie aanzienlijk geslonken. Sinds de start van de campagne heb ik ook geen dreigement meer ontvangen dat ik mijn huis moet verlaten. Bedankt voor jouw brief! Jouw steun hielp niet alleen mij maar zorgde er ook voor dat de mensenrechten in China het wat beter stellen.’

 

Shackelia Jackson uit Jamaica

Shackelia Jackson uit Jamaica schreeuwde om gerechtigheid. Haar broer Nakiea werd door de politie doodgeschoten. Ze hadden hem aangezien voor een overvaller. Shackelia en haar familie eisen een onafhankelijk onderzoek naar de dood van Nakiea en berechting van de dader.

Afgevaardigden van Amnesty International gingen samen met Shackelia op bezoek bij de Jamaicaanse minister van justitie. Hij vertelde dat zijn kantoor overspoeld werd door duizenden brieven uit alle uithoeken van de wereld. Hij bevestigde dat het politiegeweld in Jamaica een grote uitdaging is. Ook het kabinet van de eerste minister werd bezocht. Ook daar werd erkend dat hervormingen noodzakelijk zijn en werd de ontwikkeling van een nieuwe ‘Police Service Act’ toegelicht. Amnesty zal de ontwikkeling van deze hervormingen en nieuwe wetten op de voet volgen.

Ook Shackelia wil de activisten graag bedanken: ‘Jullie zijn de globale steun die ik zo nodig had om Nakiea’s verhaal te verdedigen, om op te komen tegen het onrecht dat hem werd aangedaan. Ik kreeg steun, toewijding en aanmoedigingen. Mijn huis werd overspoeld door jullie solidariteit. Door jullie kon ik mijn reis aan, kon ik een netwerk opbouwen en kreeg ik strategische ondersteuning om de hervormingen te eisen die nodig zijn. Blijf alsjeblief een baken van licht voor ons. Het beste moet nog komen’.

 

Meer informatie vind je op amnesty-international.be.

 

Copyright foto's Amnesty International

 

            

 

Posted in: Schrijf ze vrij
 

Reacties

# Anoniem
woensdag 6 maart 2019 22:56
40 dagen geven - 2018
donderdag 8 maart 2018 4:12
hiermee wil ik mee protesteren tegen het politiegeweld en mijn steun betuigen voor S. Jackson ook dit geld voor
Mevr. Ni Yulan uit China

Geef je reactie

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Website

CAPTCHA image
Geef bovenstaande code in: