09

Erger jij je ook zo aan lege blikjes en plastic flesjes in het milieu?
Kom in actie en stuur ze #BackToSender!

Zet jij statiegeld mee op de agenda?

Neem deel aan de campagne BackToSender van Recycling Netwerk! Bedoeling is om blikjes en flesjes die je in de natuur tegenkomt virtueel of in het echt terug te sturen naar de drankenproducent en hen te vragen om statiegeld op blikjes en flesjes te steunen.

  1. Raap op dat blikje of plastic flesje
  2. Maak een foto van de verpakking of ga er zelf mee op de foto (selfie)
  3. Stuur op die verpakking: Deel je foto op Twitter, Facebook of Instagram met je persoonlijke bericht aan de producent en #KVLV #BackToSender.

Natuurlijk kun je de verpakking ook nog daadwerkelijk per post versturen. Hier vind je postadressen van een aantal producenten.

Doe jij of je KVLV-groep mee? Laat het aub hieronder weten bij ‘reacties’.

KVLV ijvert mee voor statiegeld op blikjes en PET-flessen

KVLV is voorstander van statiegeld op blikjes en PET-flessen. In 2022 moet er 20% minder zwerfvuil in Vlaanderen zijn. In 2018 maakt de overheid een tussentijdse evaluatie. We zetten mee druk op de invoering van statiegeld door de Vlaamse Regering. Statiegeld is geen wondermiddel waarmee we problemen zoals zwerfvuil helemaal oplossen, maar het doet dat wel deels en heeft nog een aantal andere significante voordelen voor ons leefmilieu.

Hogere inzamelcijfers

Op dit moment gaan blikjes en PET-flessen in de blauwe zak. Meestal, want via de blauwe zak halen we slechts 62% op. De overige 40 procent komt terecht in restafvalzakken of openbare vuilnisbakken en wordt verbrand. In het slechtste geval komen de blikjes en flesjes in de natuur terecht. De recyclagecijfers van PET en blik kunnen dus beter. Statiegeld zorgt ervoor dat mensen de blikjes en flesjes beter gaan sorteren: als je ze bij het restafval gooit, verlies je immers geld. In landen waar statiegeld op PET en blikjes bestaat, worden inzamelcijfers tot 98% gehaald (Duitsland bijvoorbeeld). De CO2-uitstoot van nieuw aluminium is bovendien bijzonder hoog, waardoor werken met gerecycleerd aluminium zeer belangrijk is. Een goede inzameling is daarvoor wel een voorwaarde.

Betere recyclage

Een ander probleem is dat PET dat via de blauwe zak binnenkomt, niet meer kan gerecycleerd worden tot een verpakkingsmateriaal voor voeding. Het wordt wel degelijk gerecycleerd, maar in minderwaardige toepassingen zoals grondstoffen voor meubels, fleecen, etc. waardoor we nog steeds nieuwe grondstoffen voor onze plastic flessen nodig hebben. Willen we naar een circulaire economie, dan moeten we steeds zo hoogwaardig mogelijk recycleren, wat wil zeggen dat we van flessen terug flessen moeten kunnen maken. In principe is dat mogelijk met PET.

Minder zwerfvuil

Zwerfvuil is een milieuprobleem met een grote impact. Het ontsiert ons landschap en dieren op het land eten het op. Zo sterven er jaarlijks honderden koeien omdat ze blik of glas in hun maag hebben. Als zwerfvuil blijft liggen, belandt het uiteindelijk in zeeën en oceanen. Daar breekt het af tot microplastic, dat vissen en andere zeedieren als voedsel aanschouwen. Dieren sterven of de microplastics komen uiteindelijk via vis- en schaaldieren op ons bord terecht. De gevolgen voor onze gezondheid zijn voorlopig nog onbekend.

Zwerfvuil kost de maatschappij ook behoorlijk wat geld: ondanks talrijke zwerfvuilacties van vrijwilligers, betaalde de overheid in 2015 103 miljoen euro om zwerfvuil op te ruimen. Dit wordt grotendeels gedragen door lokale overheden. Sensibilisering van burgers, camera’s en gasboetes, kunnen zwerfvuil nooit vermijden.

40% van het zwerfvuil bestaat op dit moment uit blikjes en PET-flessen. Moest daar statiegeld op staan, zullen deze minder in het milieu rondzwerven. Iets met waarde wordt simpelweg minder makkelijk weggegooid. Volgens een studie die Minister Schauvliege liet uitvoeren in 2015 zouden we jaarlijks 20 miljoen euro besparen op het opruimen van zwerfvuil.

De kosten?

Uiteraard kost statiegeld ook iets: men gaat uit van max. 3,6 cent per verpakking. Daartegenover staat dat de opbrengsten van de grondstoffen aluminium en PET hoger zullen zijn, omdat ze zuiverder zijn en dat de kosten voor het opruimen van zwerfvuil ook zullen verminderen. Voor de consument betekent dit natuurlijk ook dat hij blikjes en flesjes ook apart moet bijhouden en inleveren. Dat kost moeite, maar dat is het in ruil voor hogere recyclagecijfers, betere recyclage en minder zwerfvuil zeker waard!

 

 

Posted in: Duurzaam
 

Reacties

# Lotte Van Boxem
maandag 27 november 2017 20:12
Bedankt iedereen voor de betrokkenheid en de reacties!
- Dingen opsturen met de post kost inderdaad energie en grondstoffen, dat is zeker waar. Moest deze actie zijn doel bereiken en een aantal drankenproducenten over de streep trekken om zich pro-statiegeld op te stellen, dan is de milieuwinst echter veel groter dan de milieukost. Wie wil kan de actie zeker ook enkel digitaal voeren!
- Leuk idee van de foto's! De druk op de overheid voeren we ook op door een andere actie: de Statiegeldalliantie. Hier vind je er meer over: https://statiegeldalliantie.org/
- Bedankt voor de extra info Rita. Ook nu gebruiken ze voor PET-flessen al gerecycleerd PET. Dit wordt soms ingekocht vanuit Duitsland, omdat de PET die daar binnenkomt veel 'zuiverder' is (daar komt hij binnen via een statiegeldsysteem ipv via de blauwe zak). Gerecycleerd PET maken kost inderdaad schoonmaakmiddelen, energie, etc. Maar steeds nieuwe plastics blijven maken uit aardolie is ook verre van milieuvriendelijk. Zo weinig mogelijk wegwerpverpakkingen gebruiken blijft natuurlijk het beste!
# Rita
maandag 27 november 2017 19:19
Ik ga er mee akkoord dat statiegeld mensen sensibiliseert om verpakkingen terug te brengen naar de winkel en dat sowieso het zwerfvuil vermindert.
Ik ben niet akkoord met de stelling dat PET-flessen gerecycleerd moeten worden om nieuwe flessen aan te maken. Mijn echtgenoot heeft de opstart van de PET-flessen in België in de jaren tachtig meegemaakt en is daarna bezig geweest met onderzoek en ontwikkeling in deze materie. Al eens bij stilgestaan wat het kost aan energie, schoonmaakproducten, ed. om de gebruikte PET-fles proper te krijgen, vrij van inkt, lijm ea. om maar te zwijgen van de inhoud. Wie gebruikt er nooit een fles om één of ander gevaarlijk goedje in te mengen of bewaren? Sowieso kost een gerecycleerde PET-fles meer en zal de consument dat nog willen betalen?
Inzamelen en recycleren voor andere doeleinden dan voeding of drank? Ok!
Inzamelen voor nieuwe PET-flessen? NIET Ok!
# TINE
maandag 20 november 2017 1:22
Geweldige actie! Ook voor onze Agra-leden een hart onder de riem, want het leed dat zwerfvuil aan het vee toebrengt is ook niet gering!

Maar zou het niet nuttig zijn om die reacties en foto's ook naar de minister op te sturen die voor die materie verantwoordelijk is, in dit geval Joke Schauvliege? De druk op de overheid moet ook opgevoerd worden, anders gebeurt er niets, vrees ik.
# Yasmine
vrijdag 17 november 2017 20:44
Goed initiatief, statiegeld op PET en blikjes mag er zeker komen.

Maar een verpakking die je gevonden hebt daadwerkelijk per post terugsturen naar de producent, is ook niet echt milieuvriendelijk en duurzaam, denkende aan de gebruikte omslag/verpakking (= verspilling van kostbare grondstoffen + creatie van nog meer afval), de verwerking en bedeling door b-post (= vervuilende industrie en transporten), ... Hopelijk denkt men hier toch wat verder over na!
# Cindy Hermans
vrijdag 10 november 2017 5:18
Waauw ! Eindelijk actie !
Ikzelf ben lid van "Schoon volk" een gemeentelijke actie rond zwerfvuil oprapen voor vrijwilligers !
Ik verzamelde al 4 volle PMD zakken tijdens onze hondenwandelingen en geniet nu toch van properdere tochten, maar ik blijf elke keer weer rapen.....

Geef je reactie

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Website

CAPTCHA image
Geef bovenstaande code in: