11

We weten dat de winter echt voorbij is als de paardenbloem overal in de tuin de kop opsteekt. Een paardenbloem in ons gazon of op het tuinpad is het symbool van een slecht onderhouden tuin. En dus moeten ze weg, kost wat kost. Het is onkruid, we vinden het een lelijke plant en noemen hem in de volksmond zelfs ‘pisbloem’ om het minderwaardig karakter ervan te benadrukken. Maar niets is minder waar! Daarom een ode aan deze prachtige en nuttige inheemse oerbloem die zoveel te bieden heeft.

De paardenbloem brengt als eerste kleur na de winter. De felgele bloem brengt variatie in al het nieuw groeiende groen. Geniet van dit mooie kleurtapijt dat de natuur je gratis en voor niets geeft.

Bijen, vlinders en andere bestuivers vinden in de vroege lente nog maar weinig bloeiende bloemen. Gelukkig is er dan de paardenbloem om pollen en nectar af te staan.

Laat je kippen scharrelen tussen de paardenbloemen. Dankzij de voedzame ingrediënten van het blad, zullen hun eieren een vollere kleur geel krijgen.

De planten bevorderen de biodiversiteit. Hun aanwezigheid lokt net die noodzakelijke fauna ter ondersteuning van het lokale ecosysteem: bijen, vlinders, motten en vogels die op hun beurt fruit, kruiden, groenten en andere bloemen zullen bestuiven.

Paardenbloemen beschermen je tuingrond. Hun wortels houden de grond samen en geven erosie door wind en water geen kans. En omdat de plant zo snel groeit zullen ze op braakgrond als een natuurlijke mulchlaag fungeren en door de schaduw die het blad geeft, de grond vochtig houden.

De plant is eetbaar van de wortel tot de bloem. We beschouwen de plant als een bloem maar het is eigenlijk een kruid. Al in de tijd van de Romeinen kende men de medicinale eigenschappen van de plant. De wortel kan gedroogd en geroosterd als vervangmiddel dienen voor koffie. Maar je kunt de wortel ook schillen en koken zoals elke andere wortelknol. De jonge blaadjes zijn heel voedzaam en kun je gebruiken in een salade of er pesto van maken. Het meer volgroeide blad is nog altijd lekker in stoofpotjes of soepen. De bloem kun je eveneens onder een salade mengen, je kunt ze verwerken in thee of er zelfs wijn van brouwen.

 

Posted in: Huis en tuin
 

Reacties

Vul je gegevens in voor je een reactie plaatst.

Geef je reactie

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Website

CAPTCHA image
Geef bovenstaande code in: