01

 

 

KVLV pleit voor herstelbaarheid van elektro op ECO-LOGICA


KVLV, Vrouwen met vaart KVLV zet haar rol in maatschappelijke transitie kracht bij met haar eigen duurzaamheidsforum, ECO-LOGICA, dat plaatsvond op 5 mei 2017 in Leuven.

Vijf experten zoomden in op verschillende aspecten van duurzaamheid. Pamela Peeters, milieu-economiste, pleitte voor een vrouwelijk derde millennium en riep vrouwen op om ecoheroes te worden. Jan Beyne van Cifal Flanders maakte duidelijk hoe de Sustainable Development Goals een hanteerbare en inclusieve set doelstellingen zijn. Peter Van Bossuyt, directeur Boerenbond, beschreef de inspanningen van de agrarische sector om zijn uitstoot te doen dalen. Veerle Labeeuw van Vlaanderen Circulair nam het publiek mee in de wereld van de circulaire economie. Peter Tom Jones tot slot focuste op tien redenen om optimistisch te zijn over de toekomst.

Daarnaast lichtte Minister Kris Peeters zijn beleid rond herstelbaarheid en geplande veroudering toe en kaderde KVLV haar dossier ‘Lang leve elektro’. KVLV pleit ervoor dat de consument bij een defect elektrisch toestel altijd eerst voor reparatie moet kunnen kiezen vooraleer een nieuw toestel aan te schaffen. Ook Minister van Werk, Economie en Consumenten Kris Peeters wil af van de wegwerpcultuur. De minister wil de periode van bewijslast bij een defect, die nu slechts zes maanden bij de producent ligt, verlengen. Hij vindt dat de fabrikant zijn verantwoordelijkheid moeten nemen en roept de consument op om toestellen te laten herstellen en voor duurzame toestellen te kiezen.

 

Persbericht

 

Bekijk de presentaties van de spreker op ECO-LOGICA

 

Bekijk de foto's

 

Bekijk het filmpje KVLV en duurzaamheid

 

KVLV-forum ECO-LOGCIA

 

Praktische informatie

Wanneer: vrijdag 5 mei 2017 van 9 tot 16.30 u.

Waar: Cinema ZED - Vesalius, Andreas Vesaliusstraat 9c, 3000 Leuven (de zaal is rolstoeltoegankelijk).

De locatie ligt op wandelafstand van het station van Leuven. Bekijk de routebeschrijving.

Prijs: € 35, KVLV-leden € 20 (inclusief lunch)

Inschrijven: de inschrijvingen zijn afgesloten.

Heb je nog vragen? Contacteer Lotte Van Boxem via lvanboxem@ons.be of 016/24 39 26.

 

Programma

9 u. Onthaal met koffie, thee en kleine hap

Inleiding door KVLV-voorzitter Nik Van Gool

 

Pamela Peeters  – milieu-economiste

Wereldwijd strijden vrouwen voor een duurzame samenleving, zo ook milieu-economiste en eco-consulente Pamela Peeters. Haar levensdoel is om duurzame ontwikkeling mainstream te maken. Pamela legt uit waarom dit zo belangrijk is en bewijst dat duurzaamheid vrouwelijk én sexy kan zijn.

 

Jan Beyne - Cifal Flanders

Cifal Flanders is een VN-trainingscentrum rond basisthema’s van de VN zoals mensenrechten en de 17 nieuwe duurzame ontwikkelingsdoelen (2016-2030). Jan Beyne geeft een training rond de volgende vragen: "Wat is duurzame ontwikkeling? Wat zijn de 5 P’s? Hoe kun je de duurzame ontwikkelingsdoelen gebruiken als moreel kompas?". Jan gaf reeds trainingen aan onder andere de provincie Antwerpen en Oost-Vlaanderen, Argenta, the Shift en de Haven van Antwerpen.

 

Sonja De Becker – Voorzitter Boerenbond en Landelijke Gilden

De agrarische sector levert een aanzienlijke bijdrage tot een meer duurzame samenleving. Sonja De Becker schetst de inspanningen van de sector om zijn ecologische voetafdruk te verkleinen en zijn maatschappelijke opdracht waar te maken. De voorzitter Boerenbond en Landelijke Gilden illustreert dit onder meer aan de hand van een aantal treffende cijfers en cases.

 

Duurzame lunch, bereid met lokale producten.

KVLV & duurzaamheid. Op welke manier werkte KVLV de voorbije jaren reeds rond duurzaamheid?

Minister van Werk, Economie en Consumenten Kris Peeters licht zijn beleid rond herstelbaarheid en geplande veroudering toe. 

 

Peter Tom Jones – KU Leuven

Jones is burgerlijk ingenieur milieukunde en doctor in de toegepaste wetenschappen. Hij werkt als onderzoeksmanager aan de KU Leuven, waar hij zich specialiseert in industriële ecologie. Hij is ook voorzitter van de raad van bestuur van i-Cleantech Vlaanderen vzw en auteur van Terra Reversa (2016, EPO). Met zijn ‘10 redenen voor (ecologisch) optimisme’ brengt hij een verrassend positief geluid in het debat over de transitie naar een klimaatvriendelijke, circulaire én veerkrachtige economie.

 

Veerle Labeeuw - Vlaanderen Circulair

Veerle Labeeuw werkt binnen Vlaanderen Circulair aan het uitdagen van pioniers en het inspireren van bedrijven, overheden en middenveldorganisaties. Vlaanderen Circulair verzamelt, ontwikkelt en verspreidt kennis over de circulaire economie en baseert zich hiervoor op praktijkvoorbeelden en op wetenschappelijk onderzoek. Tijdens haar toelichting blikt Veerle vooruit op hoe de circulaire toekomst in ons dagelijks leven eruit kan zien.

 

Leo Van Broeck – Vlaams Bouwmeester

Leo Van Broeck richtte samen met Oana Bogdan in 2007 het architectenbureau Bogdan & Van Broeck op, een kantoor dat sterk gericht is op onderzoek en zich onderscheidt door een actief maatschappelijk engagement. Hij is Vlaamse Bouwmeester en vurig pleitbezorger van verdichting: meer open ruimte en sterkere dorpskernen. Hij focust in zijn lezingen op de link tussen klimaat en landgebruik, tussen ruimtelijke ordening en mobiliteit en de impact van mobiliteit op klimaat. Een echte wake-upcall over de toekomst van Vlaanderen.

 

Slotwoord door KVLV-voorzitter Nik Van Gool

16.30 u. Einde en wel thuis

 

 

Blijf op de hoogte

Kan je er niet bij zijn, maar wil je graag op de hoogte gehouden worden van toekomstige evenementen over KVLV en duurzaamheid? Stuur dan een mail naar lvanboxem@ons.be

 

 

 

Reacties

Vul je gegevens in voor je een reactie plaatst.

Geef je reactie

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Website

CAPTCHA image
Geef bovenstaande code in: