01

Vraag: "Is mijn houtkachel te vervuilend?"

KVLV kreeg een vraag van een bezorgd KVLV-lid: "Ik verwarm mijn woning met  een traditionele houtkachel van ongeveer 14 jaar oud. Het is een kachel met ‘dubbele verbranding’. Ik verbrand zuiver hout. Ik gebruik mijn houtkachel als hoofdverwarming. Ik kan bijverwarmen met chauffage op mazout. Met de berichtgeving van de laatste maanden ben ik ongerust dat ik mee het milieu vervuil. Bestaat de mogelijkheid een filter te plaatsen op mijn schouw om de vervuiling tegen te gaan of moet ik stoppen met hout verbranden?"

 

 

Antwoord van Lotte, stafmedewerker duurzaamheid van KVLV:

"De VMM (Vlaamse milieumaatschappij) raadt aan om je kachel te vervangen indien je hier budget voor hebt, en dan kies je best voor een pelletkachel. 14 jaar is al redelijk oud voor een kachel en hij zal inderdaad, ondanks dat je met zuiver hout stookt, veel fijn stof uitstoten.  De eisen waaraan de nieuwe kachels moeten voldoen zijn ondertussen verstrengd.
 
Er bestaan op het vlak van fijn stof uitstoot sterke verschillen tussen de verschillende types van kachelmodellen die op de markt gebracht worden. De weergegeven waardes zijn gemiddelde waardes. Tussen de toestellen onderling kunnen dus nog relevante verschillen optreden.

    Type toestel Gemiddelde uitstoot van fijn stof - PM10 (g/GJ)
    Open haard 840
    Houtkachel geïnstalleerd voor 2000  760
    Houtkachel geïnstalleerd na 2000
 380
    Accumulatiekachels, zoals speksteenkachel       
 95
    Pelletkachel   29
    Ter vergelijking:  
    Verwarming op stookolie
1,9
    Verwarming op aardgas
 1,2

Bron: http://www.eea.europa.eu/publications/emep-eea-guidebook-2013

Je ziet dat het verschil tussen een kachel en pelletkachel bijvoorbeeld al heel groot is. Stoken op aardgas of zonne- of windenergie is uiteraard nog veel beter, maar dat vraagt al grotere ingrepen, al is het prijsverschil soms niet heel groot.
 
Belangrijk om te weten is dat het bij eender welk type kachel heel belangrijk is dat je zuiver hout gebruikt (wat je dus doet) en de kachel op de juiste manier gebruikt. Anders ligt de uitstoot veel hoger dan in bovenstaande tabel. Tips om juist te stoken vind je op www.stookslim.be
Een pelletkachel is op dat vlak handig, omdat daar bijna alles automatisch gebeurt en je daardoor bijna altijd juist zal stoken.
 
Een filter is mogelijk, maar niet zo evident en het hangt van jouw type kachel af of het technisch mogelijk is.
Bepaalde fabrikanten in Vlaanderen verkopen elektrostatische deeltjesvangers. Deze worden op de schouwmond geplaatst en verwijderen de stofdeeltjes uit de rookgassen. De toepassing ligt spijtig genoeg vaak niet voor de hand omwille van mogelijke technische moeilijkheden. Bij continue overbelasting of piekbelasting van roet, kunnen de elektrodes overbelast geraken waardoor ze na een tijd ondermaats of zelfs helemaal niet meer functioneren.
Om dit tegen te gaan dienen de elektrodes regelmatig (mogelijks meerdere malen per jaar) schoongemaakt te worden. Dat impliceert dat men op het dak moet kruipen voor het onderhoud, of dat men daarvoor een schoorsteenveger moet inhuren.
Een andere mogelijkheid is de installatie van een katalysator in de kachel of in het rookgasafvoerkanaal. Een katalysator oxideert de onverbrande deeltjes. Maar ook hier kunnen zich in praktijk nog technische belemmeringen voordoen.
Verdere technologische ontwikkeling is dus nog nodig om deze technieken algemeen toepasbaar te maken voor kachels en ketels op vaste brandstof. Indien men toch sterk geïnteresseerd bent om een filter te laten installeren op een kachel, dient men zich vooraf heel goed te informeren bij de verkoper en installateur van de houtkachel en van de filterinstallatie.

Ik hoop dat ik je hiermee een beetje verder heb geholpen!"

 

Heb je ook een vraag over één van onze thema's of acties waarmee we je kunnen helpen? KVLV, Vrouwen met vaart geeft je indien mogelijk graag een antwoord. Stel je vraag via mail!

 

 

Reacties

# Lotte Van Boxem
woensdag 8 maart 2017 2:23
Dag Annie, dag Katty,

Bedankt voor jullie reacties en aanvullingen!
Een ouderdom van een kachel maakt wel degelijk uit. De normen voor deeltjesemissies (luchtvervuiling) en rendement worden jaar na jaar strenger, vastgelegd in een Koninklijk Besluit. Zelfs als je met zuiver hout stookt, komen er bij oudere kachels meer vervuilende stoffen in de lucht.
Het is inderdaad zo dat hout een hernieuwbare grondstof is en lokaal kan (dit gebeurt ook niet altijd...) ontgonnen worden, en op dat vlak dus wel goed scoort, maar zelfs verbranding van zuiver hout vervuilt de lucht. Maar je hebt zeker gelijk wat betreft de nuances en inderdaad, in het tabelletje is geen rekening gehouden met oorsprong van elektriciteit en aardgas, die kunnen natuurlijk ook erg verschillen.
Hier vind je nog een reactie op het artikel.


# Annie Holvoet
zondag 5 maart 2017 0:18
Als je hout het juiste hout is vb Amerikaaanse eik dat minstens 3 tot 4 jaar droogt kan je gerust vuur maken.. Pelletkachels? Ikzelf zou die niet willen gezien wij hier hout hebben dat bijna 10 jaar ligt te drogen ook te zien aan de as mooi licht grijs dus ik raad de mevrouw aan vooral zien dat je hout zeer droog is, ouderdom van de kachel speelt geen rol als hij maar ieder jaar gekuist wordt eveneens de schouw
zaterdag 4 maart 2017 19:24
Lees ook eens dit artikel (http://bosgroepen.be/het-is-perfect-mogelijk-om-te-verwarmen-op-hout-zonder-te-vervuilen-via-www-knack-be/), want het antwoord kan meer nuances bevatten dan het nu doet! Het gaat immers over milieu én ecologie. Voor dat laatste wordt ook de uitstoot van het transport verrekend en dan krijg je een gans ander beeld, want dan is elektriciteit en aardgas ook meer vervuilend dan op eerste zicht en in dit artikel blijkt... Dus ter aanvulling ;-)

Geef je reactie

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Website

CAPTCHA image
Geef bovenstaande code in: