01

Elke maand ontdek je een opruimtip om te ontspullen.

 

December

Andermans rommel

Een regenjas van iemand die in je auto is blijven liggen, een kookboek dat je eens geleend hebt van iemand, een tupperware doosje waarin iemand eens eten in heeft mee gebracht en dat is achtergebleven,… Sommige dingen kan je moeilijk opruimen, omdat ze terug moeten naar de eigenaar. Als je ze bij je eigen spullen legt, is de kans groot dat je ze vergeet op het moment dat je die persoon ziet. Voorzie een schuifje of rekje voor alle spullen die je nog moet teruggeven, en kijk voor je het huis uit gaat voor een familiefeest of etentje met vrienden, of je hier iets uit kan meenemen zodat het bij de eigenaar of alvast dichter bij de eigenaar terecht komt.

 

 

November

Weg met tweelingen

Twee stuks van een soort veroorzaken onnodig rommel in je schuiven en kasten. Kijk eens goed waar je allemaal tweelingen of zelfs drielingen van hebt, en waar je er toch steeds maar één tegelijk van gebruikt. Klassieke voorbeelden zijn kurkentrekkers, blikopeners, fleece dekentjes, hoeslakens, scharen, twee reserve-gsm’s… Breng ze naar de Kringwinkel en er is weer meteen wat extra rust in huis. Wie de tweelingen liever bijhoudt ‘voor het geval dat’ de eerste het begeeft, kan de dubbele spullen natuurlijk altijd in een doos steken en ergens ver weg zetten, maar je kan op dat moment toch evengoed een (tweedehands) nieuw exemplaar aanschaffen?

Met dank aan Annelies Mentink voor de tip.

 

 

Oktober

Sokken zonder wederhelft… Iedereen heeft er wel. Het is onvermijdbaar, maar wat kan helpen is minder sokken tegelijk kopen (dan wordt je vanzelf zorgvuldiger), slechts één kleur sokken per maat te kopen en ze steeds per twee in de was te doen uiteraard: zoek tot je de andere vindt!

Heb je toch nog eenzaten, dan kun je ze nog gebruiken!
- als extra bescherming voor je smartphone tijdens het joggen/tuinieren
- om schoenen te poetsen
- doe er laurier, gedroogde lavendel, stukjes zeep of gedroogde citrusschillen met kruidnagel in en gebruik ze als mottenballen
- bind een sok op een bezemsteel om moeilijk bereikbare spinnenwebben met te verwijderen
- steek je hand erin en stof er de bladeren van je planten mee af
- bind ze rond de poten van zware meubels om krassen te vermijden bij de verhuis
- maak er handpoppen of poppenkleertjes van

Niets van dit alles van plan? Doe ze dan onmiddellijk in een textielcontainer.

Bron: Libelle.be & Stephanie Araud-Laporte: Niets verspillen doe je zo!

 

 

September


Je kleerkast op orde

Een goed opgeruimde kleerkast is veel waard! Gebruik de 4 stapels-methode om twee keer per jaar je kledingkast uit te mesten.

Maak 4 stapels:
- Bewaren: alle kledij die je regelmatig draagt, die je leuk vindt en waarin je je goed voelt.
- Weggeven: alle kleren die je al lang niet gedragen hebt, of die je bewaart ‘voor ooit’. Breng ze naar de kringwinkel of doe mee aan een klerenruil.
- Repareren: herstel die knoopsgaten, kapotte rits of losse zoom. Of laat het doen uiteraard! Maak er in elk geval werk van.
- Vermaken: zoek een nieuwe bestemming voor kleding die je niet meer leuk vindt of waarin een vlek op een opvallende plaats zit. Gebruik de stof voor iets anders, knip de mouwen af, kort in,… Geen zin om hierin energie te steken? Breng de kleding naar de Kringwinkel of naar een textielcontainer.

Stop daarnaast alles wat niet bij het seizoen hoort gewassen in stoffen hoezen, daarin kan kleding beter ademen.

Bron: Stephanie Araud-Laporte: Niets verspillen doe je zo!

 

 

Juli

Alles in de tuin is intussen gezaaid. Hoog tijd om je doosje, lade of kast met zaadjes uit te mesten. Zaden zitten vaak met zoveel in een zakje dat enkel mensen met een heel grote tuin ze op tijd kunnen zaaien, voor ze vervallen zijn. Kijk al je zaden na op vervaldatum en schat in of je ze nog op tijd kunt zaaien. Anders kan je ze weggeven via allerlei weggeef- of ruilgroepen op Facebook of weggeven aan vrienden. Zelfgeoogste zaden kan je kwijt in één van de vele zadenbibs in Vlaanderen. Zo houd je ook de biodiversiteit mee in stand. Een overzicht van de zadenbibs vind je hier.

 

 

 

Juni

Hoe lang moet je papieren documenten eigenlijk bijhouden? Of aankoopbewijzen? Hieronder vind je alle documenten die je, als ze ouder zijn dan 2 jaar zeker mag weggooien.

Na 2 jaar:

  • Medische kosten
  • Gezinsuitkeringen
  • Afhoudingen voor sociale zekerheid

Na 1 jaar:

  • Transportfacturen
  • Deurwaarderskosten

Na 6 maanden:

  • Restaurantrekeningen
  • Hotelrekeningen

Na 1 maand:

  • Kastickets van kleinere aankopen: omruiling of terugbetaling gaat enkel met kasticket binnen de 14 dagen na aankoop. Kastickets van duurdere aankopen hou je best langer bij, zij leveren een bewijs van aankoop bij diefstal of schade.

Lees ook wat je na 5, 7, 10 jaar of nog langer kan wegdoen.


Met dank aan Annelies Mentink, OOM Coaching.

 

 

Mei

Worden jouw panty’s ook steeds zo’n rommeltje? Liggen ze ergens verdwaald tussen de gewone sokken en zie je niet of je grijze panty die je vandaag nodig hebt er nog tussen ligt? Hang je panty’s geknoopt over enkele kleerhangers. Weg pantystress.

Bron: Niets verspillen doe je zo

 

 

 

 

April

Er zijn een aantal spullen in ieders huis die eigenlijk direct wegkunnen, maar die wel veel rommel veroorzaken. Overloop het lijstje en ontdoe je vandaag al van een heleboel spullen. Dat moet natuurlijk niet allemaal bij het restafval. Kabels kan je kwijt in de boxen van Recupel die je vaak aan supermarkten vindt, zo worden ze gerecycleerd. Met sommige tijdschriften kan je anderen gelukkig maken. Toch nog van plan sokken te stoppen? Volg de workshop Start met stoppen van KVLV. Gebruik ze anders als vod of doe ze in de kledingcontainer. Zelfs van oude sokken maakt men nieuwe dweilen!

 

 

Maart

Denk je dat je al je kleren in je kast regelmatig draagt? Doe de test! Hang je kleerhangers allemaal met het haakje naar de wand van de kast toe. Telkens je een kledingstuk voor het eerst draagt, draai je de kapstok om. Bekijk na een jaar of er nog kleerhangers niet omgedraaid zijn. Met die kledingstukken kan je beter iemand anders een plezier doen, want de kans dat je ze nog zal dragen is meestal erg klein. Een opgeruimde kast met allemaal stukken die je draagt, geeft je bovendien weer een beter overzicht.

Met dank aan Annelies Mentink voor de tip!

 

 

Februari

Breng je vervallen medicijnen terug naar de apotheker. Ze bij het restafval gooien of vloeistoffen in de lavabo of wc gieten is schadelijk voor de gezondheid en het milieu, omdat er dan gevaarlijke chemische stoffen terechtkomen in de bodem of het water.

Haal pillen wel uit hun doosje en breng ze in blister terug naar de apotheek. Restjes van siropen en andere vloeibare geneesmiddelen mogen in hun flesje blijven zitten, zalf lever je in de tube in. Cosmeticaproducten zoals restjes dagcrème horen niet bij de apotheker, maar in het  containerpark, net als radiografieën. Lege blisters mogen gewoon bij het restafval, lege flesjes bij het glas.

Bekijk hier het handige overzicht.

 

Posted in: Opruimen
 

Reacties

Vul je gegevens in voor je een reactie plaatst.

Geef je reactie

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Website

CAPTCHA image
Geef bovenstaande code in: