10

Laat jouw brief levens veranderen!

De Internationale Vrouwendag staat elk jaar op 8 maart in het teken van vrouwenrechten. Vrouwenrechten zijn ook mensenrechten, maar ze worden vaak met de voet getreden.

In veel landen over de hele wereld worden mensenrechten aan vrouwen onthouden, bijvoorbeeld het recht op een eigen keuze van de huwelijkspartner en het recht op gelijke bescherming voor de wet. Bovendien zijn er tal van schendingen van mensenrechten waar alleen vrouwen het slachtoffer van zijn.

Samen met Amnesty International toont KVLV, Vrouwen met vaart zich, solidair met deze vrouwen door hen ‘vrij te schrijven’. We richten ons voor deze actie op twee vrouwen.

Je kan in groep deelnemen aan deze actie, of individueel. De actie is zeer laagdrempelig en kost slechts 15 à 30 min van je tijd.

  • Doe je individueel mee of als groep? Laat het ons weten. Registreer je hier.
  • Hieronder vind je de voorbeeldbrieven. Print ze uit of schrijf ze over, onderteken en verstuur ze naar de adressen in de voorbeeldbrief. Brieven met de hand schrijven en ondertekenen, is het doeltreffendst, maar je kan ook uitgeprinte brieven ondertekenen. Verzend ze per post, apart of samen in één envelop, of via mail.
  • Hoe organiseer je een 'schrijf ze vrij'-actie? Lees de inspiratiefiche met allerlei tips.
  • Organiseer je een 'schrijf ze vrij'-actie in groep? Amnesty International helpt je met promotiemateriaal. Stuur een e-mail naar danielle.hennaert@amnesty-international.be.

Kruip in je pen voor inheemse vrouwen in Canada en
voor de boerin Maxima Acuna uit Peru

 

Geweld tegen inheemse vrouwen in Canada

Intensieve energieontwikkeling in de Peace River regio stimuleert de lokale economie en zorgt voor goedbetaalde jobs. Mooi nieuws, ware het niet dat er ook heel wat negatieve en soms dodelijke gevolgen aan verbonden zijn. Die gevolgen treffen vooral inheemse vrouwen.

Zij zijn veel vaker het slachtoffer van geweld. Voor veel inheemse vrouwen is huiselijk geweld, geweld op de werkplaats of geweld door kennissen of vreemden schering en inslag waardoor het haast normaal lijkt.
 
Ook krijgen vrouwen een veel lager loon waardoor ze in moeilijkheden komen om een goede woning te vinden en om rond te komen. Het grote aandeel jonge, mannelijke werknemers, de drugs- en alcoholproblemen, racistische en misogyne attitudes werken het geweld nog verder in de hand.

De ontginning heeft bovendien een zeer verwoestend effect op de tradities en culturele gewoontes van de inheemse bevolking. Hun stem wordt haast nooit gehoord.
 
Canada is verplicht om ervoor te zorgen dat de mensenrechten van de inwoners, en dus ook die van de inheemse bevolking, ten volle worden gerespecteerd. Het geweld dat inheemse vrouwen disproportioneel treft moet dringend aangepakt worden opdat zij eindelijk volwaardig van hun mensenrechten kunnen genieten.

 

Peru: Help boerin Maxima in de strijd om haar land

Máxima Acuña is boerin. Ze teelt aardappelen en kweekt cavia’s. Een van ‘s werelds grootste mijnbouwbedrijven – Yanacocha – wil op haar terrein goud en koper delven. Acuña en haar gezin weigeren te vertrekken, tot woede van het mijnbouwbedrijf.

In 2011 gaf de Peruaanse regering Yanacocha toestemming om goud en koper te delven. Daarop volgde een rechtszaak: het bedrijf beweerde dat Acuña de grond illegaal gebruikt. Yanacocha won en het gezin Acuña kregen drie jaar voorwaardelijk plus een boete van 2.000 dollar opgelegd, een enorm bedrag voor een kleine boerenfamilie. Máxima Acuña ging in beroep en kreeg gelijk: ze mocht op haar grond blijven wonen. Sindsdien is het gezin het mikpunt van de politie. Geweld wordt daarbij niet geschuwd: Acuña en haar dochter werden mishandeld, hun oogst werd vernield en hun hond werd de keel doorgesneden.


Promotiemateriaal

Download extra promotiemateriaal en de diavoorstelling om je 'Schrijf ze vrij'-actie bekend te maken.

 

Vragen?

 

Schrijven werkt!

De 2 briefschrijfacties van vorig jaar, tegen kindhuwelijken in Burkina Faso en voor Teodora uit El Salvador, kregen heel wat navolging van de verschillende KVLV-groepen. Bedankt daarvoor. We geven jullie graag mee hoe het met deze zaken momenteel gesteld staat.

 

Burkina Faso: Regering zet zich in tegen kindhuwelijken

De Burkinese regering heeft publiekelijk bevestigd dat ze zich zal inzetten om een halt toe te roepen aan de praktijk van kindhuwelijken.

Het familierecht zal herzien worden en de wettelijke huwbare leeftijd voor meisjes zal verhoogd worden tot 18 jaar. Ook is men van plan om gedwongen huwelijken duidelijk te omschrijven in het strafrecht. Daarnaast werd er een nationale strategie en een actieplan voor de komende jaren goedgekeurd.

 

El Salvador: 30 jaar cel voor doodgeboren baby

Teodora del Carmen beviel in 2007 van een doodgeboren kindje en werd tot dertig jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens ‘abortus’. Begin 2016 zocht Amnesty de El Salvadoraanse Teodora del Carmen Vásquez opnieuw op in haar cel.

Door veiligheidsmaatregelen in de gevangenis mocht Teodora de steunbetuigingen die Amnesty had meegenomen niet in ontvangst nemen, maar van haar familie had ze al gehoord dat veel mensen haar steunden. Ze toonde zich daar tegenover de Amnesty-delegatie erg opgetogen over.

Teodora’s zus Cecilia liet weten iedereen die solidair is met haar zus erg dankbaar te zijn. Ze zei het niet alleen als steun voor haar zus te ervaren maar voor haar hele familie.

‘Enorm bedankt voor jullie brieven. We zijn dankbaar voor al jullie steun. We weten dat op een dag, als God het wil en met jullie steun, onze zus zal vrijkomen.’
 

Meer informatie vind je op aivl.be/kvlv

 

Copyright foto's Amnesty International

 

            

 

Posted in: Schrijf ze vrij
 

Reacties

Vul je gegevens in voor je een reactie plaatst.

Geef je reactie

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Website

CAPTCHA image
Geef bovenstaande code in: