11

“Mag dat nu ook al niet meer?” Het is een vaak gehoorde reactie op de afgelaste kerstboomverbrandingen in verschillende Vlaamse gemeenten.

Met de ban van oude dieselwagens in de stad en het recent ingevoerde stookalarm, krijgen mensen steeds meer het gevoel dat de overheid zich moeit met privézaken. En toch is het hoog tijd voor nieuwe maatregelen willen we met 6 miljoen Vlamingen ons kleine stukje land leefbaar houden voor iedereen.

De Vlaamse Milieumaatschappij stelt dat 49 procent van de uitgestoten stofdeeltjes kleiner dan 2,5 micrometer afkomstig is van houtverbranding. Een gezellige open haard die twee uur brandt, is op die manier verantwoordelijk voor evenveel fijn stof als een autorit van Brussel naar Wenen. (bron: De Morgen, 12 oktober 2016)

In Vlaanderen overschrijden we vrijwel constant de fijn stofnormen van de Wereldgezondheidsorganisatie en het zijn vooral ouderen en kinderen die daar het slachtoffer van zijn. Fijn stof verhoogt het risico op dementie en zorgt voor extra vernauwing van de kleinste bloedvaten die bij ouderen vaak al vernauwd zijn, met meer hartaanvallen en beroertes tot gevolg. Kinderen tot een maand oud sterven meer op dagen met veel fijn stof. Op piekdagen kunnen kinderen zich moeilijker concentreren en scoren ze slechter op cognitieve testen. Zelfs foetussen zijn niet veilig: fijn stof dringt de baarmoeder binnen en verwart hun genactiviteit. Daarnaast zorgt fijn stof voor een toename van chronische bronchitis, astma en andere ademhalingsproblemen. (bron: De Standaard, 7 januari 2017)

KVLV, Vrouwen met vaart vindt de problematiek van deze sluipmoordenaar uiterst belangrijk. Als grootste vrouwenvereniging zetten we in op de gezondheid van iedereen en hebben we extra aandacht voor kwetsbaren. Hoe langer we wachten om de uitstoot van fijn stof structureel aan te pakken, hoe meer mensenlevens er op het spel staan.

KVLV ondersteunt dan ook maatregelen die de uitstoot van fijn stof beperken en zet haar netwerk  van meer dan 92.000 vrouwen in om de (elektrische) fiets als eerstekeusvervoersmiddel te promoten en gezinnen te sensibiliseren met concrete tips om hun fijn stofuitstoot te beperken. Daarnaast vragen we de politiek om alternatieven voor de salariswagen te stimuleren. Een goed functionerend openbaar vervoer, ook op het platteland, is cruciaal om Koning Auto van zijn troon te stoten.

Willen we toestanden zoals in Peking waar een pollutiepolitie boetes uitdeelt aan mensen die in open lucht barbecueën of hout verbranden vermijden, moeten we nu in actie treden. Blijven verder doen zoals we bezig zijn, is eenvoudigweg geen optie. Lucht is van ons allen en dus is luchtvervuiling ook een zaak van ons allen, geen privéaangelegenheid.

Voor meer info, contacteer Lotte Van Boxem, stafmedewerker duurzaamheid, KVLV, Vrouwen met vaart, lvanboxem@ons.be, 016/24 39 26.

 

 

 

Posted in: Duurzaam
 

Reacties

# Greet de ryck
vrijdag 10 februari 2017 3:29
Tip : verplicht iedereen een fijnstoffilter in de schouw te plaatsen, te beginnen bij al wie "alles" in de allesbrander stookt. En deze keer zonder subsidies !

Geef je reactie

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Website

CAPTCHA image
Geef bovenstaande code in: