01

40 dagen geven

Doe mee met '40 dagen geven'! 40 dagen geven roept je op om tijdens de vasten van woensdag 1 maart tot zaterdag 15 april heel gewone dingen te doen met liefde en zo een verschil te maken in je omgeving: breng iemand aan het lachen, draai de kraan dicht tijdens het tanden poetsen, laat iemand voor aan de kassa, stop voor iemand aan het zebrapad,... Wie iets geeft, kan een kaartje met het logo van de actie afgeven of aan het voorwerp vastmaken.

Laat ons weten hoe jij het geven beleeft via ‘Reacties’ onder dit bericht of reageer via de KVLV-Facebookpagina!

 

Leen geeftLeen Vermeire

Ook KVLV-stafmedewerker Leen Vermeire geeft elke dag iets tijdens de vasten: een voorwerp, tijd of compliment. Iets waarvan ze vermoedt dat anderen het nodig hebben. Een oefening in met liefde naar mensen kijken. Volg op deze webpagina en op de KVLV-Facebookpagina elke dag wat Leen geeft en wat het met haar en haar omgeving doet. Beluister het inspirerend interview met Leen op Radio 1 (van 08:28 tot 14:13).

 

Leen geeft [dag 1]: "Vandaag is het #complimentendag en geef ik elk van mijn 36 collega’s letterlijk en figuurlijk een pluim! Ik keek met veel liefde naar elk van hen en gaf elk een persoonlijk compliment. Een hele oefening, maar het verbindt mij met hen. Wie geef jij vandaag een pluim? #40dagengeven is gestart!"

 

 

 

Leen geeft [dag 2]: "Elke ochtend schuifelt mijn buurman naar de krantenwinkel, juist op het moment dat ik vertrek. Hij babbelt graag maar meestal ben ik gehaast. Vandaag liet ik hem vertellen over het weer, over de pas aangeplante boom in onze straat en hoe hij zijn vrouw mist. ‘Bedankt madammeke om te luisteren...’ Ik pak mijn fiets en voel dankbaarheid. Wie geef jij vandaag een luisterend oor?"

 

 

 

Leen geeft [dag 3]: "Deze ochtend nam ik de trein naar Brussel-Zuid. Ik koop mezelf een koffie, krijg er een croissant bij maar heb al ontbeten. Buiten op de stoep zit een dakloze. Hij mompelt iets dat ik niet begrijp. Ik twijfel, haal de croissant boven en geef hem die. Zijn ogen ontwijken me. Ik stap verder met zijn miserie in mijn hart. Welke onbekende geef jij iets vandaag?"

 

 

Leen geeft [dag 4]: "Ik heb zin om te gaan shoppen. De kritische vraag van mijn man of ik iets nodig heb doet eerst wrevel ontstaan maar maakt me nadien stil: heb ik wel echt nieuwe kleren nodig of is het puur de goesting? Samen maken we een wandeling in de natuur en ik word rustig: ik heb eigenlijk niks nodig, ik heb nog veel leuke spullen hangen. Ik ben blij met mijn keuze. Wat geef jij vandaag aan de aarde?"

 

Leen geeft [dag 5]: "Net een vergadering achter de rug. We ondersteunen 3 projecten waar KVLV-vrouwen en vrouwen met een migratieachtergrond elkaar ontmoeten. Samen werken we aan een wereld waar we ondanks onze verschillen elkaar aanvaarden en respecteren. Deze groep mensen wilde ik iets geven. Daarom bakte ik gisteren een broodpudding en vandaag maak ik hen er blij mee! Wie maak jij vandaag blij door iets te geven?"

 

Leen geeft [dag 6]: "Acuña teelt aardappelen en kweekt cavia’s. Op haar grond wil een bedrijf goud delven maar ze weigert te vertrekken. Na een rechtszaak mocht ze blijven wonen. Sindsdien is ze het mikpunt van geweld: zij en haar dochter werden mishandeld, hun oogst vernield en hun hond de keel doorgesneden. Met deze vrouw en boerin uit Peru toon ik me solidair. Doe jij ook mee met de ‘KVLV schrijft ZE vrij’-actie?"

 

Leen geeft [dag 7]: "Omdat elke vrouw telt maar nog niet geteld wordt, blijft de Internationale Vrouwendag noodzakelijk! Daarom geef ik vandaag alle vrouwen een warme knuffel zodat ze staande blijven waar onrecht dreigt... Wie geef jij vandaag aandacht?"

 

 

Leen geeft [dag 8]: "Als lid van peerby.be krijg ik vaak een vraag om iets te ontlenen. En deze week vroeg een onbekende een poezenmand. Het kost mij wel wat tijd om alles te regelen maar ik wil de mijne wel uitlenen! Dus, deze ochtend een jonge vrouw aan mijn deur die met mijn mand haar kleine poesje gaat afhalen. Ook al is mijn mand voor onze Labs, zij mag deze voor haar kleine Kiwi gerust gebruiken. Morgen brengt ze de mand terug. Aan wie geef jij vandaag iets in leen?"

 

Leen geeft [dag 9]: "Nu bijna een jaar geleden verloor een goede kennis van mij haar man. De wereld draaide door maar niet voor haar. Ik denk er al een tijdje aan om haar een kaartje te sturen maar er komt altijd wel iets tussen. Maar vandaag maak ik tijd en schrijf het kaartje. Ik wil haar laten weten dat ik haar niet vergeten ben. Wie geef jij vandaag wat extra aandacht?"

 

Leen geeft [dag 10]: "Vandaag voel ik de lente en wil ik met mijn handen werken in de aarde. Ik heb niet zo’n grote tuin maar toch genoeg om éénjarige wildbloemen te zaaien. Ik weet dat er verschillende oorzaken zijn voor de achteruitgang van de bijen maar met het zaaien van deze bloemen zorg ik alvast voor hun voedsel. Ik verlang nu al naar de zomer! Hoe geef jij vandaag de aarde ademruimte?"

 

Leen geeft [dag 11]: "Op het werk zet ik regelmatig iets dat ik niet meer nodig heb in de weggeefkast. Hierdoor komen er minder spullen op de afvalberg. Vandaag zet ik er iets in dat ik kocht en zelf ook fijn vind: een viooltje dat in de buitenlucht nog lang bloeit. Wie het ziet staan, mag het meenemen. Wie geef jij vandaag een leuke verrassing?"

 

 

Leen geeft [dag 12]: "Toen ik net een mail opende, zat ik als genageld op mijn stoel. Iemand verwoordt agressief dat hij gelijk heeft en dat ik de dingen verkeerd zie. Mijn hart slaat sneller, ik begin te typen en mezelf te verdedigen. Plots besef ik dat dit de kloof tussen ons alleen maar zal vergroten. Ik adem een paar keer dieper, pak de telefoon en luister. Geen gemakkelijk gesprek maar uiteindelijk wel verbindend. Waar geef jij de liefde vandaag concreet vorm?"

 

Leen geeft [dag 13]: "Deze namiddag ga ik naar mijn ouders. Vaak ga ik in familieverband maar vandaag ga ik alleen. De gesprekken zijn anders en tegelijkertijd doe ik enkele kleine klussen. En om hen te verrassen neem ik een heerlijk crumble-kriekentaartje mee. Neen, niet zelf gemaakt maar met een kopje koffie eet ik het wel zelf mee op! Wie verras jij vandaag met een leuke traktatie?"

 

 

Leen geeft [dag 14]: "Neen, hij mag niet op de tafel, maar zoals hij daar nu ligt, inspireert hij me. Ik val stil bij zijn onuitgesproken vraag: geniet jij van dit mo-nu-ment... voel jij de zon op je huid? Ik heb nog werk maar besluit om mezelf eerst een koffie-terras-moment in de zon te geven. Heerlijk! En hij, hij mag voor één keer blijven liggen... Wanneer gaf jij jezelf wat liefde en tijd?"

 

 

Leen geeft [dag 15]: "Straks verwachten ze mij in Huis in de Stad in Tienen. Ik ga er pannenkoeken bakken. De mensen die er wonen, kijken er echt naar uit. En ik? Best spannend, ik ben zelf geen keukenprinses en heb geen ervaring met mensen met een mentale beperking. Wat ik moet meenemen, is mijn schort. Maar ik neem alvast ook veel liefde mee. Hiervan heb je nooit teveel. Wie geef jij vandaag extra liefde?"

 

Leen geeft [dag 16]: "Met twee bewoners van het Universitair Psychiatrisch Centrum Sint-Kamillus in Bierbeek ga ik naar een vernissage. Ze hebben een kunstwerk gemaakt dat zondag geveild wordt ten voordele van Levensloop Leuven. Ik had andere plannen maar ik wil deze mannen 2 uurtjes van mijn tijd geven, anders geraken ze er niet. Benieuwd hoe het contact zal zijn... Wie geef jij vandaag van je kostbare tijd?"

 

Leen geeft [dag 17]: "Met zes collega’s rapen we tijdens de middagpauze rondslingerend vuil op de parking en langs het fietspad naar Leuven. Het is niet leuk om veel afval te zien liggen en daarnaast weet ik dat zwerfafval niet vergaat. Een plastic zak doet er 20 jaar over om te ontbinden en laat ook daarna nog ontelbare minuscule plasticdeeltjes achter in het milieu. Wat doe jij vandaag met zorg voor onze planeet?" #zwerfie

 

Leen geeft [dag 18]: "Soms weet ik niet goed wat ik ga geven. Vandaag is zo’n dag. Ik stap op mijn fiets, passeer andere fietsers maar ben met mijn eigen zorgen bezig. Tot een kindje mij passeert en me guitig toelacht. En plots denk ik: eigenlijk is het toch simpel, zeg gewoon vandaag tegen iedereen vriendelijk goedendag. Geluk zit hem vaak in kleine dingen. Wie maak jij vandaag gelukkig?" #dagvanhetgeluk

 

Leen geeft [dag 19]: "Wij wonen naast een school waar mensen met een andere etnische achtergrond les volgen. Deze middag stond er opnieuw een leeg blikje op onze vensterbank. Ik maak me kwaad omdat ze het niet leren en pak het blikje om het op de vensterbank van de school te zetten. Plots zie ik hoe ik aan het veroordelen ben: 'vreemdelingen laten vuil achter op straat en willen niet veranderen'. Is het blikje wel van hen? Ik begin te glimlachen, ga naar binnen en werp het blikje in onze PMD-zak. Wie bekijk jij vandaag met liefde in plaats van te veroordelen?" #dagtegenracisme

 

Leen geeft [dag 20]: "Ik hoor de laatste tijd veel over waterverbruik dat verborgen zit in de productie van wat je eet, drinkt of in de kledij die je koopt. En ik wil zelf wel iets doen maar wat? Mijn collega Lotte zocht met me mee en uiteindelijk vond ik iets concreet. Ik drink immers graag een kop thee en maak die tas vaak met 1 theebuiltje. Vandaag bracht ik een koffiekan mee naar het werk en gebruik die vanaf nu als theepot. Met 1 theebuiltje maak ik nu 1 liter thee. Hierdoor drink ik meer en vooral, per theebuiltje spaar ik 27 liter verborgen water. Waar spaar jij kostbaar water?" #wereldwaterdag

 

Leen geeft [dag 21]: "Vrijdag is mijn vrije dag maar zo vaak gaat die op aan toch nog vergaderen of aan het bijbenen van huishoudelijke taken. Vandaag eens even niet. Met de trein samen naar zee en nu met mijn man genieten van het wandelen en de rust, de gesprekken en de stilte, een koffie en elkaar. Wanneer geef jij jezelf ademruimte?"

 

 

Posted in: 40 dagen geven
 

Reacties

vrijdag 24 maart 2017 5:15
Gisteren tijdens de bestuursvergadering de actie 40 dagen geven voorgesteld aan de bestuursleden.
Hun enthousiasme om het uit te dragen in hun eigen omgeving en bij hun leden proberen wekken.
Als attentie voor hen wafeltjes in hartvorm gebakken, per twee in een zakje gestoken met het kaartje eraan van 40 dagen geven met erop: SURPRISE voor een TOF KVLV-bestuurslid! Het deed deugd in beide richtingen! Prachtige aktie! Proficiat Leen!
# mieke de belser
woensdag 1 maart 2017 22:15
Straks geef ik tijd en aandacht en energie aan een groepje van 18 kandidaat-vormelingen die zich voorbereiden op hún grote dag: ik begeleid hen bij het kerkbezoek, hou een kerk-quiz met hen, verzorg een broodmaaltijd en begeleid hen naar een andere kerk voor de Aswoensdagviering. Hopelijk wordt het een leuke maar ook intense namiddag.
# Leen Vermeire
dinsdag 28 februari 2017 20:09
Ik ben eraan begonnen om mijn blik te richten op anderen en te kijken wat ik kan geven de komende 40 dagen. Best spannend...
# Greet
vrijdag 24 februari 2017 5:23
Natuurlijk neem ik weer deel! De zoveelste keer op rij. Twee jaar geleden gaf ik elke dag één iemand iets. Vorig jaar moest ik al uitbreiden... Want met die 40 dagen kwam ik niet meer toe, dus groepeerde ik mensen.
De uitdaging voor dit jaar? 40 'nieuwe' mensen zoeken, gaande van mensen die ik amper zelf ken tot mensen die ik helemaal niet ken!
# Leen laermans
vrijdag 10 februari 2017 3:48
Super idee ik doe mee en ik hoop dat er veel volgen 😊

Geef je reactie

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Website

CAPTCHA image
Geef bovenstaande code in: