30

De gemiddelde Belg verzamelt jaarlijks 22,4 kg elektronisch afval! Apparaten gaan te snel stuk en belanden vaak te snel op de afvalberg. Het is lastig en duur om ze te repareren of om vervangende onderdelen te vinden. Daarbij is het tekort aan reserveonderdelen in ruim de helft van de gevallen een belemmering voor reparatie. Daarom zijn defecte apparaten een grote ergernis voor de consument en hebben mensen de reflex om kapotte toestellen meteen te vervangen door een nieuw. Hoog tijd om hier samen, consument én producent, iets aan te doen.

 

Actie 'Lang leve elektro'

In juni 2016 lanceerde KVLV daarom de ludieke actie ‘Lang leve elektro!’ en ging op zoek naar langlevende toestellen die al jaren goede diensten bewijzen of al verschillende reparaties doorstonden. Uit 115 inzendingen selecteerden we zes finalisten die een mooie, duurzame prijs ontvingen. Van vaatwasmachine tot wafelijzer, samen blazen de zes winnende apparaten ondertussen al 273 kaarsjes uit. Zij zijn hét bewijs dat het ook anders kan. Bekijk het fotoalbum en onderstaande reportage van de prijsuitreiking van onze actie:

 

'Lang leve elektro' in KVLV-groepen

In 2017 organiseren KVLV-groepen deze actie/wedstrijd in de plaatselijke afdeling. Wil je deze actie graag met je KVLV-groep organiseren? Hoe je dit aanpakt, lees je in de inspiratiefiche.

 

Beleidsaanbevelingen tegen wegwerpmaatschappij

Op die prijsuitreiking stelden we ook onze beleidsaanbevelingen voor. KVLV, Vrouwen met vaart gelooft immers dat België het potentieel heeft om pionier te worden in de strijd tegen de wegwerpmaatschappij. We bezorgden het volledige dossier met beleidsaanbevelingen aan vice-eersteminister en minister van Werk, Economie en Consumenten, Kris Peeters, waarin we volgende maatregelen voorstellen:

Producenten

  • De consument moet altijd kunnen kiezen voor herstelling.
  • De levensduur van toestellen verlengen door bijvoorbeeld voor stevige en kwaliteitsvolle onderdelen. 
  • Het principe van de circulaire economie meer toepassen om de impact van producten op de afvalberg zo klein mogelijk te houden.

Consumenten

  • Consumeer bewuster: herstelling, aankoop van tweedehands, lenen of delen van toestellen die je beperkt nodig hebt, zijn waardevolle alternatieven voor een nieuwe aankoop.

Overheid

  • In België is het btw-tarief op herstellingen van kledij, schoenen en fietsen nu 6%. KVLV stelt voor om ook het btw-tarief voor elektroreparaties te verlagen van 21 naar 6%.
  • De wettelijke garantieperiode naar 5 jaar verlengen en de huidige periode voor het vermoeden van schuld verruimen van 6 maanden naar 2 jaar. 
  • De verwachte levensduur van toestellen communiceren, naar analogie van het energielabel.
  • Gesubsidieerde initiatieven zoals Repair Cafés en herstelateliers van Kringwinkels zijn belangrijk.

 

Meer informatie

Lees het volledige ‘Lang leve elektro’-dossier over herstelbaarheid, levensduur en geplande veroudering.

 

Terapkapot.be

Test-Aankoop lanceerde een meldpunt tegen vervroegde veroudering. Heb jij een apparaat dat te rap kapot is? Meld het dan op www.terapkapot.be om zo de druk op fabrikanten te verhogen en een lange levensduur van jouw apparaten te garanderen.

 

 

Posted in: Duurzaam
 

Geef je reactie

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Website

CAPTCHA image
Geef bovenstaande code in: