21

“Een klassieke tuin met een gemillimeterd gazon, is eigenlijk een woestijn”, Lubbeekse milieuschepen Geert Bovyn, het Nieuwsblad, 21 april 2016.

Word het tuinonderhoud je teveel? Deel je tuin en zaai een stuk in als bloemenweide. Een wilde tuin is niet alleen mooi, ook de bijen varen er wel bij. Kies voor een bloemenmix die bijen en vlinders lusten. De maanden april en mei zijn de meest geschikte periode om een bloemenweide te zaaien.

 

Bloemenweide als kleurrijke verwildering

  • Overleg eerst met de andere deeltuiniers. Bijtjes en andere vliegers blijven niet binnen de 4 vierkante meter van jouw bloemenweide.
  • In tuin- en natuurcentra en bij heel wat natuurminnende handelaars en gemeentelijke groendiensten vind je geschikte zadenmengsels en informatie. Eenjarige mengsels geven direct kleurrijk resultaat maar moet je ieder jaar opnieuw inzaaien. Meerderjarige mengsels vragen iets meer geduld maar moet je maar om de 4 à 5 jaar inzaaien. Kies bij voorkeur voor onbehandelde zaden, anders lopen de bijen risico om te sterven van de gewasbeschermingsmiddelen die erin zitten.
  • Bespreek met de andere deeltuiniers waar je de bloemenweide mag en kan zaaien.
  • Vraag na of een van de deeltuiniers allergisch is voor insectenbeten. Informeer bij je huisarts of apotheek hoe je eventuele insectenbeten best behandelt.

 

KVLV-stafmedewerker Jenny Hocks geeft 9 redenen waarom zij kiest voor een bloemenweide

1. Zoveel heerlijke geuren vanuit mijn kindertijd opnieuw in de lucht.

2. Kleurenweelde en bloemenpracht vanuit mijn vensterraam.

3. Een zelfgeplukt boeketje in huis zorgt voor een instant goed humeur.

4. Wie kan er nog kettinkjes maken van madeliefjes? Ik geef de kunst graag door!

5. Uren tuinwerk gespaard! Tijdwinst voor een praatje, samen koken, experimenteren,…

6. Bestuivers helpen overleven, is werken aan onze voedselzekerheid voor de toekomst.

7. Dure, ongezonde en insectenonvriendelijke onkruidbestrijders heb ik niet meer nodig!

8. Bijen, vlinders, andere kruipende en vliegende volkjes zijn erg intrigerend. Mijn kleinzoon krijgt de kans om dit insectenwereldje te leren kennen en het helpt om zijn angst hiervoor te overwinnen! Solitaire bijen steken immers niet.

9. Ik draag mijn steentje bij aan een leefbare toekomst voor mijn kinderen en kleinkinderen.

 

Vlaamse ‘Week van de bij’: 29 mei tot 5 juni 2016

35% van alle bijenvolken haalt de lente niet! De ‘Week van de bij’ is het moment om samen met je deeltuinier(s) of buren hierbij stil te staan. Steek je licht op bij de Groendienst of de Duurzaamheidsambtenaar van je gemeente: misschien lopen er gezamenlijke acties of informatiesessies waar jullie ook van kunnen leren en profiteren.

Naar aanleiding van de ‘Week van de bij’, riep KVLV op om de KVLV-workshop ‘Een bijenhotel en zaadbommen maken’ massaal te laten plaatsvinden.

 

Spelenderwijs leren over het belang van bloemen en beestjes in je tuin

Leer kinderen spelenderwijs over bijen en bloemenzaad. Bijvoorbeeld door hen met hun vriendjes of samen met hun schoolklas of jeugdvereniging in jouw deeltuin een bijenhotel te helpen bouwen of zaadbommen te maken. Contacteer je lokale KVLV-groep om samen de handen uit de mouwen te steken!

 

 

Reacties

# Cindy
maandag 25 april 2016 6:34
Wij (KVLV Meerdonk) gaan ervoor; we organiseren een blije bijendag op zaterdag 11 juni in ons eigen dorp waar een plaatselijke imker (de echtgenoot van een kvlv-lid) info zal geven, allerlei proevertjes met honing erbij en voor de kids een bijenhotel maken samen met mama en/of papa !

Geef je reactie

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Website

CAPTCHA image
Geef bovenstaande code in: