04

KVLV vers(l)(t)ikt zich in het besluit rond verlaagde uitstootnormen voor dieselwagens.

Woensdag 3 februari werd een zwarte dag voor de volksgezondheid. Het Europese Parlement stemde over verhoogde uitstootnormen voor dieselwagens. Ondanks steeds meer berichten over de grootschalige gevolgen van luchtvervuiling, het advies van de Europese Milieucommissie en stemmen van gezondheids- en milieuorganisaties, stemde het Europees Parlement met een nipte meerderheid dat dieselwagens nog tot 2021 dubbel zoveel stikstofoxide (NOx) mogen uitstoten als de wettelijke norm.

Een half miljoen Europeanen overlijdt nu al vroegtijdig aan luchtvervuiling, waarvan 72 000 specifiek aan de gevolgen van NOx. NOx leidt tot hart- en ademhalingsproblemen, chronische bronchitis en astma en is een bron van fijn stof, waarvan zelfs de wettelijk normen te laag liggen om kwetsbare groepen zoals kinderen en ouderen te beschermen.

De Wereldgezondheidsorganisatie riep onlangs de noodtoestand uit voor luchtvervuiling, en toch heeft Europa meer oren naar de verzuchtingen van de autoindustrie, dan van haar burgers. KVLV vindt het dringend tijd dat Europa haar burgers beschermt en gezonde lucht voor alle inwoners garandeert. Als vrouwenorganisatie vinden we het bijzonder verontrustend dat de gezondheid van burgers, en zeker van kwetsbare groepen, op het spel wordt gezet.

Wel een pluim voor de Belgische leden in het Europees Parlement, die bijna allemaal voor het volgen van de wettelijke normen stemden. Gelukkig maar, want Vlaanderen en Nederland liggen in één van de sterkst vervuilde gebieden ter wereld.

 

Meer lezen?

 

 

 

Reacties

Vul je gegevens in voor je een reactie plaatst.

Geef je reactie

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Website

CAPTCHA image
Geef bovenstaande code in: