26

Federaal minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) laat onderzoeken in welke mate fabrikanten de veroudering inbouwen in hun toestellen. Tegelijk wil hij nagaan welke maatregelen hij kan nemen om toestellen langer te laten meegaan. (Bron: Belga 26/11/2015) KVLV is blij met het initiatief van minister Peeters!

We leven in een wegwerpmaatschappij. Daar kun je niet naast kijken. De kledingmerken brengen tot 6 keer per jaar een nieuwe collectie op de markt, je nieuwe smartphone of laptop is binnen de kortste keren verouderd en elektrische toestellen gaan hooguit 4 jaar mee.

Geplande veroudering?

Je hebt het waarschijnlijk zelf al meegemaakt. Je wasmachine gaat stuk net nadat de garantietermijn verstreken is. Er bestaat al langer een vermoeden dat producenten tegenwoordig bewust toestellen zo samenstellen dat ze niet te lang meegaan.  Men noemt dit geplande veroudering. Sommige producten zouden een ingebouwde programmatie bevatten die ervoor zorgt dat ze na verloop van een bepaalde tijd onbruikbaar worden.

Bekijk de uitzending 'Duurzaamheid moet onderdeel worden van economische logica' van 26 november 2015 bij Van Gils en Gasten op één.

Kwaliteit

Producenten zijn afhankelijk van vervangingsaankopen want iedereen heeft immers alles al. Ze beconcurreren elkaar met steeds lagere prijzen en spijtig genoeg is dit voor veel consumenten het belangrijkste criterium bij een aankoop.Daarom worden producten tegenwoordig goedkoper gemaakt en is de kwaliteit erop achteruit gegaan.

Herstellen

Een (nieuw) toestel kan spotgoedkoop zijn maar een onderdeel ervan vaak schandalig duur.  Tel daarbij de werkuren voor herstelling op dan lopen de kosten soms hoog op wanneer je een toestel wil laten repareren. Daarbij is herstellen soms helemaal geen optie omdat toestellen dichtgelijmd of in elkaar geklikt zijn en niet open kunnen zonder de mantel te beschadigen. En krijg je het toestel toch open dan zijn hulpstukken soms niet meer verkrijgbaar. 

Kostprijs versus levensduur

Het zou nuttig zijn mocht er bij elk elektrisch toestel een info- en technische fiche zitten waarop de verwachte levensduur is vermeld. Zo zouden we de prijzen kunnen vergelijken m.b.t. de jaren dienst dat het product ons zou bieden. Ook de repareerbaarheid van een product is belangrijk voor de levensduur. Hoe eenvoudiger iets te repareren is, hoe langer het kan meegaan.

Wist je dat…

 • Je huishoudtoestellen kunt leasen i.p.v. aan te kopen? rentizy.be
 • Kleine elektrische apparaten minder vaak worden gerepareerd dan grotere omdat ze in de vuilbak passen en dus makkelijker weg te gooien zijn.
 • Fairphone smartphones ontwikkelt met duurzame materialen en zich baseert op sociale waarden. Ze leggen de focus op lange levensduur en makkelijke herstelbaarheid van hun product.

Weggooien? mooi niet!

 • Kijk bij aankoop van een toestel na of het makkelijk te herstellen is en hoelang de garantieperiode loopt.
 • Kies voor een elektrozaak met een goede herstelservice.
 • Ga altijd eerst voor reparatie boven aankoop van een nieuw product. Ga naar de hersteldienst van je elektrozaak of bezoek een Repair Café in je buurt.

KVLV is blij met het initiatief van minister Peeters

Minister Kris Peeters laat nu onderzoeken hoe het nu juist zit met de zogenaamde geplande veroudering en sjoemelsoftware. De bedoeling van het onderzoek is de consumentenbescherming uit te breiden. Bijvoorbeeld door de garantietermijnen te verlengen en regels op te leggen over de beschikbaarheid van wisselstukken, maar ook door controle op misleidende milieuclaims.

Ook Groen dringt al langer aan op maatregelen en wil de wettelijke garantietermijn laten optrekken van 2 tot 5 jaar.

KVLV kan zich bij deze vragen aansluiten en vraagt ook nog volgende maatregelen:

 • Ingebouwde fouten in producten eruit te halen.
 • Onderdelen verplicht blijven aanbieden om toestellen te herstellen gedurende voldoende aantal jaren na aankoop.
 • Streven voor het gebruik van betere materialen en onderdelen – maakt het product wel duurder.
 • Technische informatie voor iedereen beschikbaar zodat zelfherstel mogelijk is.
 • Verplichte hersteldienst ook na 5 jaar.
 • Nieuw wetsvoorstel waar de ‘verwachte levensduur’ verplicht is voor apparaten en dat deze duidelijk vermeld wordt op de producten.

 

Bronnen
 • De Wereld Morgen, Cosuminderen is socialimeren.
 • Dieter De Cleene, ‘Gemaakt om stuk te gaan’ in Eos oktober 2014.
 • Delen is het nieuwe hebben’ – Trends 23 tot 29 oktober 2014 – Sam De Kegel.
 • ‘Frankrijk verplicht houdbaarheidsdatum voor apparaten’ – Bond beter leefmilieu - Rob Buurman
 • Test aankoop, mei 2014 en september 2015.

 

KVLV blijft dit dossier verder opvolgen!

 

Copyright foto strijkijzer Photl.com

 

 

Reacties

Vul je gegevens in voor je een reactie plaatst.

Geef je reactie

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Website

CAPTCHA image
Geef bovenstaande code in: