18

Doe mee met 30 dagen voedselwinst van 1 tot 30 november en probeer zo weinig mogelijk voedsel te verspillen. Weeg dagelijks het voedsel dat je weggooit. Wedden dat je na dertig dagen minder voedsel weggooit?

 

Lotte gaat voor 30 dagen voedselwinst

Ook Lotte van KVLV doet mee en probeert in november geen voedsel weg te gooien. Haar ervaringen lees je op deze webpagina en op de KVLV-Facebookpagina. Deel jouw ervaringen en tips door te reageren op haar posts of via reacties op deze webpagina.

 

 

 

 

Dag 1 - 0 gr weggegooid
“De olie die overblijft van een doosje olijven hou ik bij en gebruik ik de volgende dagen als smaakvolle olie om te koken.”

 

 


Dag 2 - 0 gr weggegooid
“Vandaag ‘die hard’ restjes gered. De warmoesstengels pasten niet in m’n wok, maar vries ik in voor de volgende soep die ik maak.”

 

 

Dag 3 - 0 gr weggegooid
“Op dinsdag krijg ik steeds een nieuw groentepakket. Ik maak er een sport van om tegen dan mijn koelkast zo goed als leeg te eten. Wat niet op is, vries ik in. Dat komt later wel weer van pas.” 

 

 

 

Dag 4 - 0 gr weggegooid
“Mijn moeder gaf me een grote hoeveelheid munt uit de tuin. Na een paar dagen besef ik dat ik dit alleen niet opkrijg. De oplossing: muntthee maken voor mijn collega’s op een vergadering.”

 

 

 

Dag 5 - 130 gr weggegooid
“Op dag vijf al gefaald. Vanochtend zag ik plots een rotte citroen in de fruitschaal. Die was ik uit het oog verloren... Iemand tips om dat te vermijden?”

 

 

 

Dag 6 - 0 gr weggegooid
“Toch wat te veel havermout gemaakt vanmorgen. Met een dekseltje erop zet ik het met rode bessen in de koelkast, dat eet ik morgenvroeg wel verder op.”

 

 

 

Dag 7 - 0 gr weggegooid

“Met een half potje Philadelphia dat nog in de koelkast stond, maakte ik een heerlijk avondmaal. Scampi’s bakken, Philadelphia en stukje peer erbij en klaar!”

 

 

Dag 8 -250 gr weggegooid
“Een trieste dag voor mij in voedselverspillingsland. Een tube Tahin blijkt slechts een maand houdbaar na opening en niet een paar jaar zoals ik dacht. Noot aan mezelf: steeds houdbaarheidsdata checken als ik een nieuw soort product koop."

 

 

 

Dag 9 - 0 gr weggegooid

“Na een BBQ was er veel stokbrood over. Ik vermaalde het tot broodkruim, altijd handig voor een ovenschotel of broodpudding.” 

 

 

 

Dag 10 - 43 gr weggegooid

“Verdorie, een grote slechte plek in mijn appel! Ik snijd zoveel mogelijk ‘goede’ appel eraf om nog op te eten, de rest gaat weg. 43 g bij op de teller, niks aan te doen.”

 

Dag 11 - 0 gr weggegooid

“Ik steek mijn brood in de diepvries en haal er iedere ochtend een paar sneden uit. Dat scheelt een hele hoop vergeten of verdroogde boterhammen. Mijn favoriet? Recht de broodrooster in voor warme, krokante toast en daar choco op. Yum!“

 

 

Dag 12 - 0 gr weggegooid

“Het hoeft niet altijd vergezocht te zijn. Restje rauwkost + hardgekookt ei = makkelijke lunch. Ik bewaar een potje zeezout op mijn bureau voor dit soortsituaties.”  

 

 

Dag 13 - 0 gr weggegooid

“Geen idee waar ik de tip ooit gehoord heb, maar een restje sla bewaar je langer als je in het plastic zakje blaast tot het bol staat. Dan afsluiten met een clip. Het zou iets te maken hebben met de CO2 in je adem. Wie weet er meer van?”  

 

 

Dag 14 - 0 gr weggegooid

“Mister diepvries, meet Miss Mozzarella! Geen tijd om te kokkerellen, dus hup de diepvries in. Sowieso altijd handig om in huis te hebben. Vries jij ook minder voor de hand liggende dingen in?”  

 

Dag 15 - 0 gr weggegooid

“Koelkastrestjessoep klinkt minder lekker, dus vanavond at ik ’winterse groentesoep’
Ik gebruikte:
2 stengels prei
2 wortelen
3 rapen
½ koolrabi
3 bladeren boerenkool
3 blaadjes laurier
3 takjes tijm
water
groentebouillonblokjes
Alle groenten in stukjes snijden en aanstoven in wat olie of boter. Kruiden, water en bouillonblokjes toevoegen en 20 minuten laten pruttelen. Kruiden eruit halen en mixen.”  

 

Dag 16 - 0 gr weggegooid

“Pistolets van het familiefeest als lunch, lekker gemakkelijk! En met de rest maak ik de superlekkerste broodpudding ter wereld. Mijn geheim? Een handje chocoladecallets. Hoe pimp jij je broodpudding?”  

 

 

Dag 17 - 200 gr weggegooid

“Ai ai… Twee weken geleden met de beste bedoelingen een geopende bus sojamelk meegenomen na een familiefeest, ik dacht nog wat voedsel te redden. Helaas zelf meer dan een week uit het oog verloren, in de deur van mijn koelkast. Misschien had ik ze frontaal in het midden van de koelkast moeten zetten?”  

 

Dag 18 - 0 gr weggegooid

“Voor mijn verjaardag kreeg ik van mijn schoonzus superhandige ‘bees wrap’, waarin ik vandaag mijn halve watermeloen verpak. Deze doek van bijenwas gebruik je om je boterhammen in te verpakken, om schotels mee af te dekken of om aangesneden stukken groeten en fruit te bewaren. Eigenlijk zoals plasticfolie dus, maar het leuke is dat je hem gewoon met lauw water even afspoelt en steeds opnieuw kunt gebruiken.”  

Dag 19 - 0 gr weggegooid

“Geen verspilling en superhandig: wanneer ik pompoensoep maak, spoel ik de pompoen gewoon heel goed af, verwijder de pitten en snij hem in blokjes. Schillen is niet nodig, de schil is eetbaar en kookt gewoon mee plat. Eens gemixt, proef je ook geen smaakverschil. De beste tip die ik in jaren kreeg.”  

 

Dag 20 - 0 gr weggegooid

“Deel 2 van ‘hup de diepvries in’. Ik had alleen nog een groot brik kokosmelk staan en had niet zoveel nodig, dus de overschot ging in een plastic zak hup de diepvries in (waar hij broederlijk naast een overschotje spinaziepuree zit).”  

 

 

Dag 21 - 0 gr weggegooid

“Net zoals de meeste mensen ben ik geen fan van hele rijpe bananen. Ik wilde iets simpel en gezond, dus werden het deze havermoutbanaankoekjes. Ze smaken misschien niet naar echte koekjes, maar zijn heel lekker als gezonde snack. Vooral warm happen ze vlot weg!”  

 

 

Dag 22 - 0 gr weggegooid

“Koolrabibladeren zijn heerlijk! Ik gebruik ze vaak in de plaats van lasagnevellen, om een superdeluxe groentenlasagne te bereiden. Nog inspiratie nodig? In ‘No Waste Cooking’ van KVLV vind je nog leuke recepten met koolrabibladeren.”  

 

 

Dag 23 - 80 gr weggegooid

“Slecht begin van de week, maandag half 9 op bureau: een compleet rotte appel lacht me toe. Daar leek vrijdag nog niets mis mee… Vergetelheid, maar een vaste herinnering in mijn agenda op vrijdagavond 'eten meenemen', moet dit probleem verhelpen.”  

 

Dag 24 - 0 gr weggegooid

“Ik heb vooral witte wijn in huis voor als er bezoek komt, zelf drink ik het eigenlijk niet. Daarom vries ik overschotten van een fles altijd direct in, en dat gebruik ik dan voor een risotto, zoals vandaag. Risotto met pompoen en peterselie, het blijft een van mijn favoriete pompoenrecepten.”  

 

 

Dag 25 - 180 gr weggegooid

“Vandaag iets laten verloren gaan dat ik had kunnen vermijden… Een restje wok stond al een paar dagen (7 om precies te zijn) in de koelkast, en was slecht geworden. Helaas! Oorzaak: veel vaker buitenshuis gegeten dan verwacht. Een gouden regel: weet je dat je het niet binnen de twee dagen opeet, vries het dan meteen in!”  

 

Dag 26 - 150 gr weggegooid

“Met sommige houdbaarheidsdata mag je flexibel omspringen. Alles waar ‘Ten minste houdbaar tot’ opstaat, heeft een ruime marge. Als daar de datum gepasseerd is én als het nog normaal smaakt en ruikt, eet ik het op. Maar ‘Te gebruiken tot’ is écht ‘te gebruiken tot’. Dit pakje kipfilet was achterin de koelkast op het werk gesukkeld, waardoor ik het helemaal uit het oog verloren was. Ik kon niet anders dan het onverbiddelijk weggooien.”  

 

Dag 27 - 0 gr weggegooid

“Op vrijdag krijg ik steeds een mail met de inhoud van mijn groentepakket van komende week. Tijd dus om een weekmenu op te stellen en na te denken over wat ik moet kopen. Plannen helpt de strijd tegen voedselverspilling! Voor de dagen dat ik vraagtekens heb staan, koop ik niets, vaak ga ik dan toch eten met vrienden of bij mijn ouders, dus beter dan nog naar de winkel dan achteraf met overschot te zitten.”  

 

Dag 28 - 30 gr weggegooid

“Pepertjes… Je moet ze vaak met meer aankopen dan je er op die moment nodig hebt. Toen ik ze vandaag voor de tweede keer gebruikte, merkte ik dat er één van binnen beschimmeld was. De rest dan maar snel gecheckt (oef, er was er maar eentje slecht!), fijn gesneden en ingevroren, voor ik binnen een paar dagen nog meer gram op mijn teller heb staan.”  

 

Dag 29 - 0 gr weggegooid

“Vandaag naar een verjaardagsfeestje geweest. Iemand bracht cake mee, maar er was over en gaf me nog wat mee. Ik heb een lichte cakeverslaving, maar wist dat ik daar morgen en overmorgen niet van zou eten. Dus, hup de diepvries in. Ik sneed hem eerst in plakjes en stak er stukjes bakpapier tussen. Zo kan ik in een wip één plakje cake ontdooien als ik daar zin in heb.”  

 

Dag 30 - 0 gr weggegooid

“913 gram oftewel net geen kilo weggegooid, dat is het resultaat na een maand. Ik dacht dat ik extreem goed bezig was, dus het is schrikken dat het nog altijd zoveel is. Maar, ik ben vooral trots op de creativiteit en gedrevenheid die we met z’n allen getoond hebben. Bedankt voor al jullie reacties en schouderklopjes! Vergeet niet je online kalender op 30dagen.be in te vullen om kans te maken op een mooie prijs. Als je je eindtotaal doormailt naar kvlv@ons.be (onderwerp: 30dagen), maak je extra ook kans op 1 van onze 10 exemplaren ‘Koken met restjes’.”  

 


 

 

 

Wedstrijd

Als je meedoet op 30dagen.be maak je kans op een mooie prijs. Bovendien geeft KVLV, Vrouwen met vaart nog extra prijzen weg. Mail je eindtotaal met als onderwerp ’30 dagen Voedselwinst’ naar kvlv@ons.be en maak kans op het KVLV-kookboek ‘Koken met restjes’.

 

Aan de slag

Ga de uitdaging aan om 30 dagen lang zo weinig mogelijk voedsel te verspilling. Het voedsel dat je weggooit, doe je dagelijks in een bakje. Op het einde van de dag weeg je het of maak je een schatting van hoeveel gram voedsel je verzamelde. Dat noteer je op de kalender. Vergeet niet om wekelijks alles in te geven in je onlinekalender op 30dagen.be.

Wat weeg je? Al het voedsel dat bedoeld is voor menselijke consumptie en daar toch niet voor wordt gebruikt. Zowel het voedsel dat je weggooit als dat wat je aan (huis)dieren geeft, telt mee.

Wat weeg je niet? Eten dat buitenshuis op je bord blijft liggen. Dingen die niet eetbaar zijn of waren.

Meer info? Zie 30 dagen voedselwinst.

 

 

 

 

Reacties

# Coppens
woensdag 16 december 2015 23:25
Beste,
vooreerst een zeer goed initiatief,
ik woon in de kempen in een rustig dorp met veel groen, en rondom heb ik heel wat ruimte,
zelf heb ik wat kippen en twee paardjes,
ik ben alleenstaande, daarom heb ik ook geen restjes,
en als ik die heb word alles verwerkt in een soort eenpansgerecht,
de laatste optie is nog altijd, mijn kippen en mijn paardjes,
als ik restjes heb,
ben waarschijnlijk "een apart geval" niet iedereen heeft het geluk, in zulke omgeving te wonen,
daarmee wil ik maar zeggen, met een beetje inspiratie komt men al een heel eind
verder wens ik je nog veel succes met dit project
# Marie-Louise Buyens
maandag 30 november 2015 19:13
Ik vind de tip van de bee's wrap heel goed. Heb hem meteen naar mijn dochter doorgestuurd, die er echt alles wil aan doen om verspilling tegen te gaan en plasticfolie veracht. Knappe inspanning! Zelf heb ik er ook op gelet om zo weinig mogelijk weg te moeten gooien, maar af en toe kreeg onze hond eens een klein restje...
donderdag 29 oktober 2015 18:58
waw chic
# Carla Durlet
donderdag 29 oktober 2015 10:04
Hallo restjesverwerkers,
Wij doen mee in Alken en organiseren een open SmaakEvent met film, showcooking, smaakmarkt, deeltafel uit de moestuin, live muziek...
Onze bedoeling is om een gezellige actie te doen rond heerlijk en eerlijk voedsel, met ondersteuning van de producenten en tegen voedselverspilling. Iedereen welkom op vrijdag 13 november in het Sint-Jorisheem te Alken. Voor meer info zie https://www.facebook.com/Alkenssmaakevent - alkens.smaakevent@gmail.com
Tot ziens!
Carla Durlet
# bogaert
donderdag 29 oktober 2015 4:35
Vind dit een zeer goed initiatief ,dan zal men eens verontsteld staan hoeveel voedsel in onze wereld verloren gaat en hoeveel mensen zeer veel honger lijden!

Geef je reactie

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Website

CAPTCHA image
Geef bovenstaande code in: