03

Het beeld van de rijen vluchtelingen in Brussel,  een wenende vader die zijn kinderen vasthoudt en blij is dat hij het vaste land bereikt, het aangespoelde lichaam van een driejarig jongetje…
Geen moeder, geen vader, geen mens… kan onbewogen toekijken.

Ook KVLV, Vrouwen met vaart ligt er wakker van en vraagt zich af hoe we emoties van verdriet en verontwaardiging kunnen omzetten in positieve acties.
Elk kind, vrouw of man heeft recht op een waardig bestaan en respectvolle behandeling.

 

Wat kan jij of je KVLV-groep doen om vluchtelingen te helpen?

Begin niet blindelings aan je eigen hulpactie. Een actie levert het meeste op als ze kadert binnen een groter geheel. Vraag daarom in je omgeving rond of er initiatieven zijn waarbij je kunt aansluiten. Via het OCMW en de lokale opvanginitiatieven (LOI’s) bijvoorbeeld.

Praat erover in je eigen KVLV-groep. Ga een open gesprek aan over de vluchtelingenproblematiek. Wat betekent het in je eigen omgeving? Hoe kan jij een steun zijn voor vluchtelingen. Ook als de vluchtelingen erkend zijn, zijn er grote noden. Ze moeten een eigen woning zoeken, een job vinden,... Je kan mee helpen een sociaal kader voor hen uit te bouwen door bijvoorbeeld activiteiten te organiseren, hen te helpen met werk zoeken of met het leren van de taal.

Laat je inspireren door de reportage in Vrouwen met Vaart van september. Hierin lees je hoe KVLV Lindelhoeven vrouwen uit het opvangcentrum Valkenhof hielp hun dramatische ervaringen even op de achtergrond te plaatsen. Lees ook de reportage over een ontmoetingsavond ‘Parler avec elles’ die KVLV Onze-Lieve-Vrouw-Waver samen met vrouwen met een andere etnisch-culturele achtergrond organiseerde.

Lees nog meer tips om vluchtelingen te helpen.

 

Interessante websites

 

Oproep

Houd deze aandacht voor vluchtelingen warm.
Laat ons weten wat jullie ondernemen door te reageren via ‘Reacties’ onder dit bericht of via facebook/vrouwenmetvaart en inspireer zo andere vrouwen.

 

Copyright foto Carl Vandervoort

 

Reacties

Vul je gegevens in voor je een reactie plaatst.

Geef je reactie

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Website

CAPTCHA image
Geef bovenstaande code in: