04

‘Belg heeft de duurzaamheidsblues’ stond te lezen in De Standaard van 3 juni 2015. Is dit de juiste titel, voor een onderzoek dat aantoont dat de helft van de Belgen geïnteresseerd is in duurzaamheid? Wie had ooit, 20 jaar geleden, gedacht dat de helft van de Belgen een interesse zou tonen, toen enkel een handvol groene jongens wat meewarig bekeken werden? Voor iets meer dan de helft van de mensen geven prijs en comfort niet de doorslag tegenover milieuargumenten. Is dat niet al heel mooi?

De resultaten van het onderzoek van de iVoxenquête kun je vanuit een positieve insteek benaderen, of vanuit een negatieve. Is het niet de taak van de media om kritisch constructief te zijn? Om maatschappelijke positieve evoluties mee te ondersteunen? Je zou een duurzaamheidsblues krijgen van de titel alleen al, en het is jammer dat de media met dit soort oneliners mensen aanzet om de schouders te laten hangen.

Het is niet omdat mensen een afkeer hebben van het begrip, dat de hele inhoud van dit begrip eraan moet geloven. Uiteraard is er werk aan de winkel aan de afbakening van dit begrip, en wordt het uitgehold als op elk product ‘duurzaam geproduceerd’ staat.

KVLV, Vrouwen met vaart gelooft in dit duurzame verhaal, met zijn sociale, ecologische en economische aspecten, en gelooft vooral ook dat inspirerende projecten, leuke voorbeelden en een positief kritische berichtgeving mensen samen in een duurzame toekomst doet geloven en actie laat ondernemen. Er gebeurt ontzettend veel, en dat doet goesting krijgen om zelf actie te ondernemen. Met projecten als de Radicale Vernieuwers doet de Standaard dit ook, dat kunnen we vanuit KVLV alleen maar toejuichen.

Los van de resultaten van het onderzoek zien wij, als sociaal-culturele organisatie hoe onze duurzame thema’s aanslaan. Hoe mensen heel enthousiast reageren op een kookboek als 'No Waste Cooking' en daar ook effectief mee aan de slag gaan, hoe lokale KVLV-groepen vorig weekend nog 120 ShareFairs, deel-, geef- en ruilevenementen opzetten. En dan hebben we het niet over de stedelijke, hoogopgeleide bakfietsburger, nee, ook de rest van de bevolking stapt mee in dit verhaal.

Dit gebeurt met kleine stapjes, maar er is veel bereidheid om die kleine stapjes te zetten. Duurzaamheid leeft, er beweegt iets, vroegere evidenties zoals zakjes in winkels, autobezit en zelfs ons eetpatroon worden doorbroken. Energietips worden vrolijk verspreid op onze website, en onze leden vinden het fijn om zelf duurzame (excuseer mij het woord) huishoudproducten te maken. Als je laat zien hoe leuk het kan zijn om acties te ondernemen in het streven naar een duurzamere wereld, krijg je veel mensen mee. Daar ligt volgens ons trouwens ook een belangrijke taak voor het middenveld.

Het is misschien ook wel positief dat 71% van de burgers meer inspanningen verwacht van bedrijven? Dit hoeft niet te betekenen dat de burger niets zelf wilt doen. Die vraag tot meer doen, gericht aan bedrijven en overheden, zorgt ook voor nieuwe ontwerpen en ideeën, allemaal steentjes in dit duurzaamheidsverhaal. Duurzame initiatieven schieten als paddenstoelen uit de grond, net ook omdat er een markt voor is. Een bedrijfswereld en overheid die inspanningen doen rond duurzaamheid, heeft zijn weerklank op hoe de burger aankijkt tegenover duurzaamheid. Er worden mensen enthousiast als ze ontdekken dat er een jeansbroekenmerk is dat, vanuit het duurzaamheidsdenken, zijn broeken gratis laat herstellen. Uiteraard moeten bedrijven, overheden én burgers inspanningen leveren, maar laat ons dan beginnen met burgers te motiveren door te laten zien wat er allemaal gebeurt en hoe een aantal vroegere evidenties zijn doorbroken, in plaats van ze te bombarderen met dooddoeners.


Nik Van Gool

Nationaal Voorzitster KVLV, Vrouwen met vaart

 

 

Posted in: Duurzaam, Opinie
 

Reacties

Vul je gegevens in voor je een reactie plaatst.

Geef je reactie

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Website

CAPTCHA image
Geef bovenstaande code in: