04

40 dagen gevenBedankt aan iedereen die heeft deelgenomen aan '40 dagen geven'. Velen engageerden zich om in aanloop naar Pasen 40 dagen iets aan anderen weg te schenken. Loes Verleyen uit Dendermonde wint het kunstwerk 'Als ik de liefde niet heb' van Marieke Colleman. Proficiat!

Loes Verleyen vertelt: "De vasten van 2015 is voor mij de meest zinvolle vasten geweest omdat ik de kans kreeg stil te staan bij dingen en mensen. Vooral het geven van niet-materiële dingen maakte mij rijker als mens: tijd voor mezelf of iets doen voor anderen, aandacht in een gesprek, openstaan voor wat mijn kleinzoon met me doet of mijn tranen om aangedane pijn de vrije loop geven. Ook al was het niet altijd direct tastbaar of voelbaar, ik gaf maar ik kreeg honderdvoudig terug."

 

40 dagen geven

Doe mee met het traject van '40 dagen geven'! Maak elke dag iemand blij tijdens de vasten van woensdag 18 februari tot zaterdag 4 april 2015 (niet op zondag). En ontdek hoe elke dag iets geven je leven kan veranderen.

 

Leen geeftLeen Vermeire

Ook KVLV-stafmedewerker Leen Vermeire geeft elke dag iets tijdens de vasten. Leen liet zich voor deze actie inspireren door een Amerikaanse vrouw, Cami Walker, die het boek schreef '29 geschenken. Hoe een maand lang geven je leven kan veranderen'.

 

 • [dag 1] "Vandaag gaf ik mijn boek ‘Ons baby peuter kleuter boek’ aan een zwangere vriendin. Toen ik kleine kinderen had, hielp het mij. Hopelijk helpt het haar ook!"


 • [dag 2] "Ik hoorde dat een ex-collega erg ziek is, opgenomen is in het ziekenhuis en geen bezoek wilt. Ik voelde dat ik toch moest gaan en gaf hem mijn liefde en tijd. We waren allebei erg ontroerd. Ik ging naar huis met een hart vol dankbaarheid." 

 • [dag 3] "Een vriendin verzamelt basisgoederen voor armen. Vandaag geef ik haar zeepjes en verzorgingsproducten die ik thuis heb. Ik ben verbaasd dat wat ik niet meer gebruik, voor anderen een luxeproduct is."


 • [dag 4] "Vandaag ging ik winkelen in de stad. Ik gaf de bedelende vrouw met haar kind een bus melk en een brood. Onze blikken kruisten elkaar en ik voelde me als moeder sterk met haar verbonden."

 • [dag 5] "Deze ochtend stak ik in de brooddoos van onze dochter een briefje: ‘Blijf rustig bij je toets. Ik zie je graag, mama’. Ik kreeg net een dikke knuffel en de boodschap dat het briefje haar geholpen heeft. Wat ben ik blij mama te zijn!"


 • [dag 6] "Heb net de kruimels van het brood en de kaasrestjes buiten aan de vogels gegeven. Ik geef terug aan de aarde wat uit de aarde komt. Ik voel nog de winter, maar merk al de lente. En begin vol energie aan mijn dag."


 • [dag 7] "Deze avond doe ik dat lang uitgestelde telefoontje naar mijn zus. Ik heb altijd zo weinig tijd en stel het maar uit. Maar deze avond geef ik haar mijn tijd!"

 • [dag 8] "Vandaag geef ik dikke skikousen weg. Ik plaats ze in de weggeefkast op KVLV. Benieuwd of ik er iemand een plezier mee kan doen."

 • [dag 9] "Broederlijk Delen streeft naar een duurzame wereld zonder ongelijkheid. Er is immers genoeg voor iedereen. Ik steun deze campagne en stort vandaag iets van wat ik deze maand overhoud van mijn wedde."

 • [dag 10] "Op 1 maart is het complimentendag. Via complimentendag.be stuur ik onze 3 kinderen een compliment. Geef jij ook een compliment aan iemand die voor jou iets betekent?"

 • [dag 11] "Ik wist niet wat geven... Tot daarnet in de supermarkt. Voor mij aan de kassa had een vrouw 1 euro te kort om gepast te betalen. Ik gaf haar een euro en zag dankbaarheid in haar ogen. Ik had geluk, kreeg een kans om te geven en begon te glimlachen."

 • [dag 12] "Deze morgen ging ik voor de eerste keer bloed geven. Een speciale ervaring, vooral als ik tot mij laat doordringen dat ik door bloed te geven, een mensenleven red."

 • [dag 13] "Ik zag net een studente met een kaart in de hand de weg zoeken. Ik vroeg of ik kon helpen en toonde haar de weg. Ze lachte en ik was blij dat ik haar mijn tijd gaf."

 • [dag 14] "Deze avond ga ik naar KVLV Onze-Lieve-Vrouw-Waver. Ze plannen een ontmoeting met vrouwen uit andere culturen. Ik geef hen een doos chocolaatjes om hen te bedanken voor zoveel inzet als vrijwilliger."


 • [dag 15] "Ik hoorde net dat vrienden om 16.30 u. in het ziekenhuis moeten zijn voor een PET-scan en nodigde hen uit om na dat onderzoek bij ons te komen eten. Deze avond geef ik hen mijn aandacht en luisterend oor want de onderzoeken wijzen in de richting van kanker."

 • [dag 16] "Vandaag volg ik een opleiding in Leuven. Ik bak een broodpudding met resten brood en met de eerste eitjes van onze kippen. Graag geef ik iedere deelnemer een stuk van mijn zelfgebakken broodpudding." • [dag 17] "Ik geef vandaag een half uurtje van mijn tijd en ik schrijf een brief om Liu Ping vrij te krijgen. Samen met Amnesty International toont KVLV zich solidair met vrouwen door hen vrij te schrijven." • [dag 18] "Gisterenavond bakte ik brood. Ik maakte 1 extra brood en gaf dit zopas aan een collega die een groot gezin heeft. Ze was blij verrast met dit zelfgebakken brood en met het feit dat ik aan haar had gedacht. Met een warm hart werk ik vandaag verder." • [dag 19] "Mijn zus springt binnen met haar kindje, Lena. Ik vraag haar haar oogjes te sluiten. Ze steekt haar handjes uit en ik geef haar een bellenblazer. Al vlug vliegen en dansen grote en kleine bellen om onze oren. Een schitterend genietmoment valt mij te beurt."


 • [dag 20] "Een gezin plaatste een tegenstroombad zodat hun dochter die lijdt aan mucoviscidose kan zwemmen en haar longcapaciteit stabiel kan blijven. Maar het zwembad is onbruikbaar en de aannemer failliet. Vrienden zoeken nu 10.000 sponsors die elk 1 euro schenken om dit project waar te maken. Vandaag stort ik 1 euro."

 • [dag 21] "Onderweg naar Gent stap ik op een volle tram. Enkele haltes verder stapt een oudere vrouw op. Omdat alle plaatsen bezet zijn, sta ik recht en geef haar mijn plaats. Tussen ons ontstaat een korte babbel en als ze afstapt vertrouwt ze mij toe: ‘er zijn nog goede mensen...’"

 • [dag 22] "Vandaag geef ik tijd aan mezelf en mijn man. We zijn een weekendje aan zee. Ik geniet van het eindeloos wandelen, het praten en het luisteren... Mijn batterijen laden op en ik voel me sterk verbonden met de natuur."


 • [dag 23] "De zoontjes van een collega doen met hun school mee aan een grote inzamelactie van batterijen voor Bebat. Ze kunnen leuke prijzen winnen voor de school én voor de leerlingen. Vandaag geef ik hen alle batterijen die in mijn kelder stonden."

 • [dag 24] "Een vrouw die zich inzet in KVLV en die ik ken van op vergaderingen, krijgt morgen de uitslag van een onderzoek. Ik stuur haar een kaartje om te zeggen dat ik aan haar denk en haar meeneem in mijn gebed."

 • [dag 25] "Ik hielp net tijdens mijn middagpauze Lotte en leerde haar een sjaal afzetten. Ik ben blij met haar vraag, want plots heb ik terug zin om thuis mijn breiwerk, dat er al lang ligt, weer op te pakken. Breien geeft mij rust."  • [dag 26] "Het is al een tijdje geleden dat ik mijn ouders zag. Deze avond geef ik hen mijn tijd. Ik ga naar hen toe en neem een potje narcissen mee. Ik wil hen verrassen en breng alvast wat lente mee." • [dag 27] "Samen met een enthousiaste groep gaf ik de fietsers die in Wijgmaal langskwamen een warm applaus. Zo bedanken we hen omdat ze voor de fiets kiezen en hierdoor de wereld een stukje leefbaarder, gezonder en plezanter maken."


 • [dag 28] "Op wandel in het bos zie ik op een bank twee lege verpakkingen van sigaretten liggen. Ik beslis om ze mee te nemen en ze in de vuilnisbak te deponeren. Mijn ergernis verdwijnt en maakt plaats voor dankbaarheid: ik geef aan de natuur."
 • [dag 29] "Deze ochtend legden twee arbeiders de stoep voor ons huis open voor werken. Ik bood hen een kop koffie aan. Hun dankbaarheid gaf mij een warm gevoel."


 • [dag 30] "Ik reed net naar West-Vlaanderen. Veel files met gehaaste auto’s. Ik wilde met liefde rijden. Daarom liet ik een auto invoegen en stopte om een jongere met de fiets over te laten. Ik gaf liefde en kreeg er zelf veel rust voor terug."

 • [dag 31] "De lente begint zich te laten voelen, ook in onze tuin. Mijn man heeft scheutjes van aardbeien in het najaar gepot en bij het planten hadden we er enkele over. Ik geef ze graag weg aan collega’s met groene vingers." • [dag 32] "Enige tijd geleden bracht ik bij Brantano oude schoenen binnen. Ik kreeg er kortingsbonnen voor in de plaats en leg 6 bonnetjes in de weggeefkast op het werk. Wie maak ik hier blij mee?"


 • [dag 33] "Ik kreeg een zakje met 6 paaseitjes en vandaag geef ik die eitjes op mijn beurt graag weg. Twee mannen die de ramen kwamen poetsen op het werk mochten als eerste eentje nemen. Daarna maakte ik nog 4 collega’s blij met deze traktatie bij hun koffie. Chocolade werkt!"


 • [dag 34] "Vandaag ging ik naar de kapper. Er stond een collectebus om 'onze school in de Dominicaanse republiek' te steunen. Graag geef ik aan dit project een beetje van mijn overvloed." • [dag 35] "Uit de viering bracht ik palmtakjes mee voor mijn schoonmoeder. Mijn man en ik gaven haar deze takjes en we maakten tijd voor een babbel. Ze vertelde veel en ik luisterde met aandacht. Eerbied ‘voor haar grijze haren’ vulde mijn hart." • [dag 36] "Ik trakteerde net mijn KVLV-collega’s op een stukje cake bij de koffie en hoop hen zo warm te maken om tegen donderdag zelf iets te bakken. Met al dat lekkers trakteren we de Ons-medewerkers in Wijgmaal dan om zo een mooi bedrag in te zamelen voor Trias vzw."


 • [dag 37] "Morgen, overmorgen en zondag vieren christenen het leven. Om onze collega’s de kans te geven tussen hun werk door hier even bij stil te staan, hebben Hilde en ik een stille ruimte gecreëerd op het werk. Ik hoop dat de kracht van het Leven hier voelbaar is."

 • [dag 38] "Vandaag wil ik mensen liefde toewensen. Telkens ik iemand zie of ontmoet, wens ik deze persoon in mijn gedachten het beste toe. Ik geloof dat iedere keer wanneer ik liefde geef, ik iemand zijn voeten was."

 • [dag 39] "Onder gejuich en applaus van velen kruisigde men Jezus. Ook vandaag zijn er nog velen die onder luid applaus pesten, vernederen, folteren of moorden. Maar omdat ik geloof dat de liefde sterker is dan de dood, geef ik vandaag elke collega een paasbloem."

 • [dag 40] "Telkens ik iemand een ‘Zalig Pasen’ toewens, voeg ik met woorden of in mijn gedachten eraan toe: ‘... dat de Liefde in jou en mij elke dag mag groeien.’"

 

Deel je ervaringen

Doe jij ook mee? Deel je eigen ervaring met anderen. Spreek samen met vriendinnen af om aan dit traject mee te doen en praat er over wat het met jullie doet. En laat ons weten hoe jij het geven beleeft via ‘Reacties’ onder dit bericht of reageer via de KVLV-Facebookpagina!

 

Wedstrijd

Doe mee met de wedstrijd en maak kans op de originele tekening 'Als ik de liefde niet heb ben ik niets', van Marieke Colleman.

 

Wat betekent het concreet?
 • Denk elke dag na wat je gaat geven en aan wie, 40 dagen lang van woensdag 18 februari tot zaterdag 4 april 2015 (niet op zondag). Je kunt een voorwerp geven dat je thuis liggen hebt en waarvan je weet dat je er iemand een plezier mee doet. Maar het kan ook een compliment zijn of tijd die je geeft. Wie iets geeft, kan een kaartje met het logo van de actie afgeven of aan het voorwerp vastmaken.
 • Schrijf elke dag op een kalenderblad wat je gegeven hebt, aan wie en wat het effect van dat geven was op jou en/of op de persoon die het kreeg. Print het kalenderblad (in pdf-formaat) en steek dit blad op een voor jou zichtbare plaats (je agenda, op tafel..). Of sla het kalenderblad (in word-formaat) op op je bureaublad van je computer. Het herinnert je elke dag aan deze actie.
 • Wees mild voor jezelf. Lukt het een dag eens niet, glimlach met jezelf en herbegin de dag erna. Dit traject gaan heeft iets van het bouwen van een nieuwbouw. Er is aandacht nodig en discipline. Elke dag bewust stilstaan en kijken wat je geeft. En pas na een tijdje volhouden, merk je wat het met je doet.
 • Meer informatie over de actie lees je in het artikel in Vrouwen met vaart, januari - februari 2015.

 

 

 

Reacties

# loes
vrijdag 20 maart 2015 5:06
Wat ik niet voor mogelijk hield, dagelijks heel trouw rond negenen, de '40 dagen geven' in het vakje neerschrijven.
Ik kom plaats tekort wat bewijst dat dit inderdaad wat met een mens doet.
Geven zit vaak in simpele dingen waarvan ik me nu bewust word.
Ik merk bij mezelf dat het me gelukkig maakt, ook al heb ik soms diep verdriet om wat ik mis in de kinderen.
Het leert me dat ik moet ophouden geluk te zoeken waar ik het niet kan vinden, maar gewoon geluk te vinden in dingen en mensen die zomaar op mijn pad komen...
Bedankt Leen voor dit prachtig initiatief, voor deze innerlijke verrijking.
Loes
# nik van gool
vrijdag 20 maart 2015 2:13
Fantastisch en zeer inspirerend Leen hoe je 40 dagen geven dag na dag waar maakt!
Ik gaf vandaag - met veel plezier- een lidmaatschap KVLV cadeau aan een vriendin. Zo blijft ze elke maand als ze ons magazine in haar bus valt denken aan deze attentie.
# Claudine Van Eeckhoudt
maandag 16 maart 2015 21:47
Om elke dag 'bewust' te geven is inderdaad een hoog doel, en eerlijk gezegd ik heb al gefaald.
Maar door deze uitdaging ben ik me er wel van bewust geworden dat bij het doen van de alledaagse taken heel veel voldoening kan gegeven en gekregen worden.
Prioriteiten herleggen, zodat minder belangrijke bezoekjes ook kunnen doorgaan geeft zoveel goe-gevoel, aan jezelf maar niet minder aan diegene die bezocht wordt.
# Leen Vermeire
maandag 16 maart 2015 20:46
Elke dag geven we zo veel en krijgen we ook zo veel.
Deze actie helpt me bewust aanwezig te laten zijn bij al dat geven en krijgen dat mij toekomt,
elke dag opnieuw.

# PETRI Monique
maandag 16 maart 2015 19:22
We zijn nu halfweg.
Ik ben gepensioneerd, maar het moet toch niet zo eenvoudig zijn voor mensen met een volledige dagtaak om elke dag opnieuw bewust iets van jezelf te geven.
Zeker als je een aantal bezoeken wil afleggen.
Maar aan iedereen: volhouden! Pasen is in zicht.
# suzannededeyne
vrijdag 13 maart 2015 16:30
Herziening van mijn gedacht, dat is "niet lastig", "het is prettig" want er zijn telkens je geeft op z'n minst twee mensen tevreden, gelukkig of dankbaar. En volgend jaar zal het "40 dagen geven met voorbedachten rade" zijn.
# an
woensdag 11 maart 2015 4:20
Dank u , Leen , het was lekker voor foto's https://www.facebook.com/an.deneffe
# Viv
dinsdag 10 maart 2015 0:23
Een keigoei idee van Leen. Zoiets is toch zalig om te doen. Je doet het vaak zonder erbij na te denken en dat is zo mooi in het leven. Het zijn de kleine dingen die het doen en daar ben ik het volledig mee eens. Een glimlach, een knuffel, een kaartje sturen, samen traantjes hebben van blijdschap of verdriet, even langsgaan bij iemand...ongelofelijk mooi!
Ik ben zeker mee aan het doen.
# mia de becker
zondag 8 maart 2015 7:42
hallo Leen,
ik vind het een prachtig initiatief en vind je heel inventief in je geven.
Ikzelf geef al een aantal jaar vanalles weg, door mijn voorraad niet gebruikte spullen ben ik ondertussen zo wat door. Dat geeft me naast een goed gevoel, van het geven op zich, ook een bevrijd gevoel. Er is plaats in mijn kasten voor nieuwe dingen. Ook kleding die definitief te klein is, geef ik weg, voor het uit de mode is. Ook aan mensen die ik minder goed ken, geef ik complimenten (das eerst wat raar maar het went en de reacties zijn zo leuk). De tachtigjarige overbuurvrouw kan haar noten niet meer rapen, die raap ik dus op en die gaan dus mee naar t werk, voor de collega' s, ook die bloemkool die voor ons beiden te groot is geef ik deels weg.
De daklozen in brussel propere douches geven, zwerfvuilrapen, t is allemaal zo leuk. En de bijbel leert dat het een grotere zegen kent om te geven dan om te ontvangen. Mijn ervaring leert dat je er vrolijk van wordt en dat je 'zaait' in je eigen leven en dat van anderen door te geven. Je verwacht beter niets terug, daar word je ongelukkig van en geef je niet meer met vrije hand. De oogst komt zoizo terug van een onverwachte kant. :-)

Tot slot nog twee korte bijbelversen over geven:
geef, dan zal je gegeven worden Lucas 6:38
wie geschenken uitdeelt opent deuren voor zichzelf. spreuken 18:16

Leen, blijven doorgaan, je inspireert me,
Mia
# Leen Vermeire
donderdag 26 februari 2015 18:48
Kreeg net van Monique en Jef een mooie kaart met een dankwoord voor deze 40 dagen geven-actie!
Wie geeft, krijgt veel terug. Vaak uit onverwachte hoek!
Bedankt!
# EmiLIA
maandag 23 februari 2015 19:50
Super actie! Ik heb net voor mijn collega's 'Tochtgenoten' (allemaal leerkrachten godsdienst in het basisonderwijs) een kalender afgedrukt van de website.
Vanavond - op onze maandelijkse bijeenkomst - krijgen zij de kalender van mij cadeau met een woordje uitleg en de uitnodiging om ook deel te nemen. Benieuwd naar de reacties :-)
# Greet
maandag 23 februari 2015 6:52
Ik lees nu pas de actie en ik vind het geweldig. Dus vanaf morgen doe ik mee... vanavond alvast nadenken wat ik morgen kan geven en aan wie.
# an deneffe
zondag 22 februari 2015 19:58
Ik wil op deze zondag een "lied" delen : https://www.youtube.com/watch?v=GIpe2z71Ug8
vrijdag 20 februari 2015 21:12
Als vrijwilligster heb ik weer enkele uren de cafetaria gedaan in het bejaardenhuis afgelopen woensdag, de 18de dus. Met sommige een praatje gemaakt, ook hadden een askruisje op hun voorhoofd.
# wendy van looy
donderdag 19 februari 2015 9:41
Ik ben helemaal fan. Ik geef van nature al heel graag, maar nu ik er bewust mee ga omgaan, wordt het nog net dat tikje specialer.
Ik hoop dat velen dit mooie initiatief zullen volgen. De wereld zal er alvast een stukje mooier door worden.
# Claudine Van Eeckhoudt
dinsdag 17 februari 2015 4:44
Zo'n mooi initiatief,wat een uitdaging!
Ben helemaal overtuigd om mee te doen; hoop heel hard het vol te kunnen houden.
Maar de waarheid verplicht me toe te geven dat hulp welkom zal zijn.
Ga dit idee ook gebruiken in de catechesewerking, al is het maar voor een beperkt aantal dagen .
# PETRI Monique
vrijdag 13 februari 2015 19:44
Zeer mooie en zinvolle actie.
Mijn man en ik doen samen mee.
Elke dag bepalen we samen wat we gaan doen, ofwel tesamen ofwel individueel.
Benieuwd of we het 40 dagen gaan volhouden...
Onze oprechte felicitaties aan Leen Vermeire voor het idee en de positieve spirit!
# Liliane
woensdag 11 februari 2015 7:36
Dag Leen voor jou en ook voor de voorgangers met reacties van hierboven alvast bijgevoegd een ons pluimen en een pond pruimen, goed voor op de hoed en het vlotte gemoed.
De vijgen hou ik voorlopig zelf, tot na Pasen... zoekend naar een geweldig recept voor "vijgenvlaai met vaart ", om te toasten op dit mooie initiatief. Mogen er vele volgers volgen.
dinsdag 10 februari 2015 16:21
Ik ben super content met dit initiatief. 'K Ben zelfs nu al begonnen, een soort proef. Ja heel goed.
# LIEVE
maandag 9 februari 2015 7:47
Ik doe graag mee. ik vind het een goed idee om bewust bezig te zijn met een ander, ook al is het maar met iets klein.
# gies
vrijdag 6 februari 2015 6:04
Zeer goed idee dat je best nog breder kenbaar maakt.
Onze samenleving heeft meer van dergelijke signalen nodig om een noodzakelijke kentering te maken.
Ik doe mee!!
# annemie
vrijdag 6 februari 2015 0:27
Goed idee, we proberen het uit!
en al slagen we er maar de helft van de dagen in,
zelf dan nog is het geslaagd!
# Ingeborg Beeckman
donderdag 5 februari 2015 19:35
Ik vind dit een super idee! Ik doe zeker mee, hopelijk doen er nog heel wat mensen mee aan dit fijn idee!
donderdag 5 februari 2015 18:20
Eindelijk komt de K van KVLV nog eens op een zeer aanwezige (doe) manier in de belangstelling.

Het doet goed te weten dat we geen egotrippers zijn.

Laat ons ook eens wat meer uitkomen voor de 'vasten' op een eigentijdse wijze.

Bedankt Leen voor deze mooie aanbieding van teksten en ondersteuning-info.
# brassaert Lieve
woensdag 4 februari 2015 17:36
Heb het boek van deze Cami thuis liggen, uitgelezen zelfs, enkele dagen al geprobeerd maar dan vergeten....(Heb veel, boeken in die aard)
Was blij verrast toen KVLV dit als vastenactie voorstelde...
Doe zeker mee...
# suzannededeyne
woensdag 4 februari 2015 16:17
Prima voorstel, alleen liggen de dagen zo dicht bij elkaar, het wordt "lastig" !
woensdag 4 februari 2015 6:42
Ik ben heel erg benieuwd, Leen, wat jij te geven hebt!
Zelf ben ik een hele grote opruim aan het doen en heb heel wat waardevolle, prachtige spullen weg te geven. Dus ik doe mee!
En ik zal niet alleen spullen weggeven hoor! We zijn creatief genoeg.
Ik zit niet (meer) op FB, dus ik hoop hier op de site jouw weggeefmomenten te kunnen volgen!
# Greet
zondag 1 februari 2015 0:23
Superidee! Misschien kunnen we zoveel mogelijk collega's aansporen ook mee te doen!
Want dat onze wereld een beetje meer medemenselijkheid nodig heeft, die niet noodzakelijk iets hoeft te 'kosten', daar waren we het allemaal al langer over eens.

Geef je reactie

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Website

CAPTCHA image
Geef bovenstaande code in: