05

'Schrijf ZE vrij'-actie van Amnesty International en KVLV, Vrouwen met vaart

De Internationale Vrouwendag staat elk jaar op 8 maart in het teken van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld.

In veel landen over de hele wereld worden mensenrechten aan vrouwen onthouden, bijvoorbeeld het recht op een eigen keuze van de huwelijkspartner en het recht op gelijke bescherming voor de wet. Bovendien zijn er tal van schendingen van mensenrechten waar alleen vrouwen het slachtoffer van zijn.

Samen met Amnesty International toont KVLV, Vrouwen met vaart zich, solidair met deze vrouwen door hen ‘vrij te schrijven’. Je kan in groep deelnemen aan deze actie, of individueel. De actie is zeer laagdrempelig en kost slechts 15 à 30 min van je tijd.

Doe mee en registreer je

Actiemateriaal

Hoe organiseer je een 'schrijf ZE vrij'-actie?

Kruip in je pen voor Teodora Del Carmen Vasquez uit El Salvador en voor jonge meisjes in Burkina Faso

 1. Teodora Del Carmen Vasquez: 30 jaar cel voor doodgeboren baby. Teodora kreeg een miskraam en werd tot dertig jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens ‘abortus’. Haar elfjarig zoontje kan ze maar 1 keer per jaar zien wegens geldgebrek.
  In El Salvador is abortus sinds 1997 verboden. Daardoor is een cultuur van achterdocht ontstaan tegenover zwangere vrouwen die een miskraam krijgen of van wie de baby kort na de geboorte overlijdt. In El Salvador zitten meer vrouwen vast vanwege miskramen of het plegen van abortus. Ze kregen gevangenisstraffen variërend van 12 tot 40 jaar.
 2. Meisjes in Burkina Faso: heel jong uitgehuwelijkt.
  De vader van de 13-jarige ‘Maria’ uit Burkina Faso dwong zijn dochter te trouwen met een man van 70. Na drie dagen vluchtte Maria. Ze liep 169 kilometer naar een opvanghuis voor jonge meisjes.
  In Burkina Faso worden veel meisjes net als Maria op heel jonge leeftijd uitgehuwelijkt. Eén derde van de meisjes trouwt er voor ze 18 jaar zijn. Veel van hen zijn al mama.

 

Schrijven werkt!
Goed nieuws uit Burkina Faso dankzij de talrijke brieven die het Burkinese ministerie ontving met de vraag een einde te stellen aan kindhuwelijken. De Burkinese regering heeft publiekelijk bevestigd dat ze zich zal inzetten om een halt toe te roepen aan de praktijk van kindhuwelijken. Ze herziet het familierecht en verhoogt de wettelijke huwbare leeftijd voor meisjes naar 18 jaar. Ook is ze van plan om gedwongen huwelijken duidelijk te omschrijven in het strafrecht. Daarnaast keurde ze een nationale strategie en een actieplan goed voor de komende jaren. Amnesty blijft de zaak verder opvolgen om er zeker van te zijn dat de regering deze plannen ook effectief uitvoert. 

 

KVLV schrijft ZE vrij in 2015

KVLV-vrouwen schreven in 2015 meer dan 1.000 brieven voor Liu Ping uit China en Norma Cruz uit Guatemala. Minstens 22 KVLV-groepen namen deel aan deze KVLV-actie.

Op verschillende plekken schreef men:

 • In de plaatselijke KVLV-groepen
 • Op de personeelsvergadering van KVLV, Vrouwen met vaart (13 februari 2015)
 • Bij Ons tijdens de middag (9 maart 2015)
 • Op de Algemene Vergadering van KVLV, Vrouwen met vaart (21 maart 2015)

Aan iedereen die in zijn/haar pen kroop voor Liu Ping en Norma Cruz: een hartelijke dankjewel!
Lees hoe het gaat met Ping en Norma.

 

 

Copyright foto's Amnesty International

 

            

 

Posted in: Schrijf ze vrij
 

Reacties

# Anoniem
dinsdag 20 december 2016 23:36
Samen 40 dagen geven

Geef je reactie

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Website

CAPTCHA image
Geef bovenstaande code in: