11

KVLV bekijkt de mogelijke stroompanne als een extra stimulans om in te zetten op minder energieverbruik. Goed voor de planeet en de portemonnee. Elke week ontdek je  hier een nieuwe energietip.

Je kent er ongetwijfeld nog veel meer. Deel je beste energietips hieronder via ‘reacties’ of laat weten welke tips jij al uittestte! De leukste reacties maken kans op één van de 5 kookboeken 'Stoofpotten' van Le Creuset.

De winnaars zijn bekend! Ze ontvangen een bevestigingsmail en krijgen het kookboek 'Stoofpotten' van Le Creuset opgestuurd. Proficiat: Evi N., Hilde D., Liliane G., Suzanne D. en Tine M..

 

Tips om energie te besparen:

Er brandt een (led)lampje

Gloeilampen zijn zeer inefficiënt: 95% van de energie gaat verloren in warmte, en slechts 5% wordt omgezet in licht. Gelukkig zijn er alternatieven: de compacte fluorescentielamp en de LED-lamp, samen spaarlampen genoemd. Zij verbruiken 5 maal minder energie! Het is een fabeltje dat LED-lampen geen warm licht kunnen afgeven. Let bij de aankoop van LED-lampen wel op de kleurtemperatuur, dit wil zeggen of het licht warm of koud is. Tot 3000 K is het licht warm, LED-lampen gaan van 2700 tot 4200 K. Vervang je gloeilampen en halogeenspots dus door spaarlampen. Het bespaart je 10 euro per lamp per jaar!

 

Energiebewust koken

Tijdens het koken kun je heel wat energie besparen als je op een aantal zaken let. Koken op gas is zuiniger, maar als je een elektrisch vuur hebt, gebruik dan potten en pannen met een vlakke bodem, en plaats deze op een vuur met dezelfde diameter. Schakel elektrische kookplaten al een tijdje voor het einde van de kooktijd uit, omdat ze nog warmte geven. Gebruik deksels tijdens het koken, ook op braadpannen. Koken zonder deksel kan 3 maal zoveel energie vragen! Zet de verwarming wat lager terwijl je kookt, gebruik niet meer water dan nodig (voor aardappelen bijvoorbeeld) en haal de ingrediënten al een uurtje van tevoren uit de koelkast.

 

Diepvriesdeuren toe

Controleer geregeld of de dichting van je diepvriezer nog goed sluit. Dit test je door een blad papier tussen de deur te steken en ze te sluiten. Als je weerstand voelt als je het blad eruit probeert te trekken, is het goed. Controleer zo de hele omtrek van de deur. Een dichting onderhoud je door ze regelmatig te reinigen en er eventueel talkpoeder op te strooien.
Ontdooi je diepvries op tijd: een laag ijs van 1 cm betekent 75% energieverlies! Zelfs 1 mm betekent een meerverbruik van 10%. Het ijs komt er doordat er lucht in de diepvries komt en de luchtvochtigheid zich omzet in ijs. Neem dus zo snel mogelijk wat je nodig hebt (organiseer de inhoud goed!) zodat er niet veel lucht binnen kan.

 

Los de laders!

Gsm-laders die in het stopcontact blijven zitten na het gebruik, verbruiken best wel wat energie. Een gsm-oplader die nog in het stopcontact blijft zitten blijft warm aanvoelen: dit is elektriciteit die in warmte wordt omgezet. De meeste opladers verbruiken zo nog 1 tot 5 watt. In een gemiddeld huis komt dit neer op 80 euro per jaar. Het is dus echt wel de moeite om de laders uit te trekken na gebruik. Voor laptopladers geldt trouwens hetzelfde!

 

Lege koelkast, volle diepvries

Hoe meer er in een je koelkast zit, hoe meer hij verbruikt. Beperk je dus tot het noodzakelijke. Een diepvriezer werkt net andersom. Vul hem zoveel mogelijk, eventueel met piepschuim. Voor beiden geldt dat je eten best snel laat afkoelen voor je het erin zet. In de winter kan je warme bereidde gerechten even buiten laten afkoelen, goed afgedekt voor diertjes. Je kan voedsel ook snel laten afkoelen door het in koud water te zetten. Omgekeerd bespaar je energie door producten te laten ontdooien in de koelkast. Stel tot slot je temperatuur juist in: 4 tot 6° voor een koelkast, - 18° voor een diepvries. Elke graad lager betekent 5% meer verbruik.

 

Stoom ze glad

Gebruik een stoomstrijkijzer in plaats van een gewoon strijkijzer. Dit is zuiniger, en sneller. Zo heb je weer tijd voor leukere dingen! Een reflecterende strijkovertrek over je strijkplank zorgt er ook voor dat de warmte van je strijkijzer weerkaatst, zo bespaar je nog extra energie. Je hoeveelheid strijk kan je ook verminderen door kledij na het wassen mooi uit te hangen aan kapstokken en al eens met de hand glad te strijken. Denk ook eens na over welke dingen echt gestreken moeten worden, en welke eigenlijk niet.

 

Timer is money

Schakel je tv-toestel en settopbox (bijvoorbeeld digibox) volledig uit wanneer je niet kijkt en bespaar 30 euro per jaar. Koop een timer en plaats die tussen de toestellen en het stopcontact. Zodat elke dag tussen bijvoorbeeld 23u en 18u – afhankelijk van je kijkgedrag - de televisie en settopbox volledig uitgeschakeld zijn.

 

Pak die plumeau

Een uurtje tijd in de kerstvakantie? Maak van de gelegenheid gebruik om de achterkant van je diepvriezer en koelkast af te stoffen. Zo verbruiken ze veel minder. Zorg ook dat deze twee toestellen niet vlak tegen een muur staan. Ook lampen regelmatig afstoffen, is nodig om ze op volle sterkte te laten schijnen.

 

Koop slim en energiezuinig met de EcoGator-app

Van plan om een nieuw elektrisch apparaat aan te schaffen? Download dan eerst de EcoGator app en trek gewapend naar de winkel. Door het label van elektrische apparaten te scannen, kan je zien hoeveel energie het apparaat werkelijk zal verbruiken. Zo kan je elektriciteitskosten per jaar tussen verschillende apparaten vergelijken, maar ook de totale elektriciteitskosten gedurende de levensduurte van het apparaat. Wist je dat een koelkast met A+++ label 350 euro minder kost aan elektriciteit dan een koelkast met A+ label? Download hier de app.


Leve de presspot!

Overweeg de aankoop van een snelkookpan of gebruik hem wat vaker. De kooktijd vermindert in een snelkookpan met een derde en vitamines blijven beter bewaard. Een snelkookpan bespaart echter alleen energie bij gerechten die een langere kooktijd nodig hebben bijvoorbeeld peulvruchten. Bij gerechten die snel gaar zijn, is een snelkookpan geen verstandige keuze, omdat ze wel wat tijd en energie nodig heeft om onder druk te komen.

 

Een jasje voor je muren

Breng voor de vrieskou begint nog radiatorfolie aan achter je radiatoren die tegen buitenmuren geplaatst zijn, of tegen onverwarmde ruimtes zoals garages en gangen. Dit verhoogt het rendement van je radiatoren met 10%. Het is een investering die je er op één winter uithaalt! Je vindt radiatorfolie in de meeste doe-het-zelf zaken.

 

Slaapwel PC-scherm

Het scherm van je PC verbruikt veel energie. Pas je PC-instellingen aan, zodat je scherm al na een paar minuten uitvalt. Dit is iets anders dan de stand-by stand. Bij het uitvallen van het scherm moet je maar eventjes met je muis bewegen en je kan terug verder werken. Geen verlies aan gebruikscomfort, maar op een hele dag wel wat energie bespaard. Zet uiteraard je computer bij een langere pauze wel in stand-by en ’s avonds helemaal af.

 

Lekker zwieren op 30°

Veel mensen wassen hun gewone kleding uit gewoonte op 40°. De nieuwste generatie wasmiddelen zijn echter zo krachtig dat 30° volstaat. Met deze omschakeling bespaar je 30% energie. Probeer het eens uit en oordeel zelf!

 

Posted in: Duurzaam, Energie
 

Reacties

# suzannededeyne
vrijdag 20 februari 2015 22:25
nog een paar tips :

ga op reis zonder gps maar met een gpk ('t is goedkoper en je hebt er uren genot van)
gpk (geplooide papieren kaart) als je thuis komt, kun je de reis nog eens overdoen met z'n
allen (of met diegenen die er niet bij waren vb opa en oma) op de keukentafel.


dit voor iedereen tussen de 0 en 112 jaar : tv zonder stroom en zonder herhalingen.
Schuif de gordijnen open en kijk in de tuin, naar de dieren planten en wolken en...........
kijk naar de straat en kijk naar het verkeer en de mensen en.................
Afhankelijk van de leeftijd en interesse : welk weer mogen we verwachten ? waarom draagt de
koolmees een stropdas ? hoe eet een spin een vliegje ? hoeveel mensen dragen een bril ?
hoeveel rode auto's zijn er voorbij gekomen ? waarom heeft die mevrouw een witte stok bij ?...
# Liliane
woensdag 11 februari 2015 6:50
Zorg voor een 'Koele' droogkast 'met ballen'...jaja dat loont...
Ik laat alle tricot en jeansbroeken na het wassen...volop zwieren maar niet te hard (max 900 toeren), anders komen er volop kreuken op de proppen. Dan stop ik ze in de droogkast voorzien van een fraai stelletje ballen (à la kringwinkelding: kaatsballetjes, anti-stress, massageballetje, tennisballetje, bubbelballetje en een paar echte antikreukballetjes van de Action...). Dit bonte allegaartje laat ik dan een poosje (+- 20') rondhotsen op koele lucht.... Dan verdwijnen de jeans op de wasdraad buiten of in de garage (ik trek ze wat op vorm aan de draad), de t-shirts voorzie ik eerst van een kapstok, en hang ik soms op aan het droogrek binnen.Het duurt even voor ze droog zijn. Maar strijken, mij niet gezien...en... nergens valse plooien of blinkende randen. Netjes opvouwen en geklaard is die klus...met weinig energie op meerdere fronten ;)
# Els
vrijdag 6 februari 2015 23:01
Doe het zout van de aardappelen er pas bij wanneer het water kookt. Ongezouten water kookt sneller.
# Marleen Walraevens
zaterdag 10 januari 2015 5:33
Een stoofpotje maken: alles samen laten pruttelen in één kom! Lekker en spaart afwas en energie.
# Hilde Van Paepegem
vrijdag 9 januari 2015 22:37
Ik heb in mijn overgordijnen een isolerende voering gestoken (gewoon onder het lint).
# Hilde Draelants
woensdag 7 januari 2015 17:39
in plaats van meteen de stofzuiger te gebruiken, start ik schoonmaken steeds met een goede 'uitborstelbeurt', beter nog met een stevige aftrekker, waarmee ik pluisjes, kruimeltjes, zand, allerlei klein vuil.. bij mekaar veeg en met een vuilblik opschep. Zelfs op tapijten met korte haren, of vloerbekleding krijg je op deze manier al heel wat vuil weg. En als je huisdieren hebt, is dit zeker een goede start van je poetsbeurt, alle haren krijg je zo mee. Indien nodig, kan je afronden met een (korte) stofzuigerbeurt. Je bespaart ook op (dure) stofzuigerzakken.
# Ghekiere Mia
dinsdag 6 januari 2015 2:40
Voor de komende lente, bloemaarde prepareren.
Afgebrokkelde en verteerde binnenschors van wilgen ('wilgenmul') mengen met verteerde bladeren, nog wat koffiedik van de koffiezak of filter. Dit laatste is goed voor de structuur van de potaarde. Mengen met wat turf kan ook. Wat poederkalk toevoegen is wenselijk om het geheel wat meer alkalisch te maken.
# Berlinde Joos
vrijdag 2 januari 2015 20:51
Bij de laaste portie frieten of kroketten de friteuse reeds uit de het stopcontact trekken, de friteuse is reeds warm genoeg om de laatste portie te bakken. De wasmachine een extra keer laten zwieren, zeker als je nadien de droogkast gebruikt. De vaat reeds goed afspoelen voor je hem in de vaatwasser stopt, dan kan je een kort programma gebruiken.
# Tine M.
zaterdag 20 december 2014 20:23
Koop een energieverbruikstoestel of leen het even uit van iemand. Daar kan je de stekker van je elektrische apparaat in steken en zien hoeveel het verbruikt, zowel als het actief is, als wanneer het niet in werking is. Zeer interessant om weten! Sinds ik de test heb gedaan heb ik enkele stekkers gekocht met een rood aan/uit lampje en is mijn elektriciteitsverbruik aanzienlijk verlaagd. O.a. mijn wasmachine en microgolf staan nu bij niet gebruik steeds volledig uit. Vroeger was hier veel sluimerverbruik.
In een ouder huis met wat kieren aan ramen en deuren is het ook interessant tochtstrips te plaatsen.
# Ann
zaterdag 20 december 2014 6:09
Noteer elke eerste dag van de maand de meterstanden van je gas, elektriciteit en water van je woning en kilometerteller van de wagen. Zo heb je een veel beter zicht op je verbruik en kan je een hoog verbruik eens nader bekijken. Wanneer je start met energiebesparende maatregelen zie je een zichtbaar resultaat na enkele maanden, wat je weer motiveert om verder te doen!
# suzannededeyne
zaterdag 20 december 2014 1:55
Zo weinig mogelijk electrische toestellen aanschaffen, dan verbruiken zeker niets.
Je hebt een keukenrobot, maar er bestaat iets als een aardappelmesje en een rasp.
Je hebt een droogkast maar je hebt ook iets als een waslijn en wasspelden.
Je hebt sfeerlichtjes allerhande en leeslampjes, borduurlampjes, kerstboomlampjes,
maar met één lichtbron kan je ook een boek of de krant lezen, je huishouden doen.
Je hebt een gsm een laptop een pc...... met enkele van die dingen minder leef je ook,
vraag me niet naar m'n gsm-nummer, ik heb er geen want ik wil op mijn gemak naar 't gemak !

Suzanne
# eric vincke
vrijdag 19 december 2014 23:33
Als je dampkap werkt, sluit dan de keuken af van de living door de deur dicht te trekken. Anders jaag je zo de warmte naar buiten.
Eric
# An
vrijdag 12 december 2014 5:28
Heb je keuze tussen de lift en de trap: neem de trap! De lift is een grote elektriciteitsverslinder en... het is trouwens goed voor de conditie.
# Evi
zondag 7 december 2014 4:00
- Als je om 23u00 gaat slapen, zet dan je verwarming uit om 22u. De huiskamers blijven nog aangenaam warm tot je gaat slapen.
- vervang de lampen door spaarlampen, spots door ledspots
- zet de verwarming een graadje lager, doe een trui extra aan en kruip wat dichter tegen elkaar
- laat de rolluiken af
- douchen ipv bad
- plaats convectoren ipv radiatoren, besparen heel wat energie
- Apparaten zoals tv; pc; dvd-speler etc. niet standaard op stand-by laten staan.
- Na het opladen de oplader uit stopcontact verwijderen. Oplaadstekkers verbruiken stroom als ze niet aan het opladen zijn.
- Als je een apparaat aanschaft, kies dan voor een apparaat met een energielabel
- Eenmaal per halfjaar, de diepvries ontdooien. Bij een dikke ijslaag in de diepvries verbruikt het apparaat al snel 2x zoveel energie.
-Een waterbesparende douchekop
# Petra
vrijdag 5 december 2014 0:36
De was drogen in open lucht. De verwarming lager. De houtstoof aan en koken op de houtstoof (heerlijk). Gsm laders steeds uit stopcontact ook al laden ze niet op. Eens dineren bij kaarslicht (lekker romantisch) en is ook nog eens goed voor de relatie. Ipv naar tv te kijken een boek lezen of eens een handwerk nemen. Kamers goed ventileren! Wij hebben enkel nog douche in gebruik om ons te wassen, bad hebben we buitengegooid en gebruiken een waterzuinige douchekop... Strijken doe ik met stoom, gaat sneller, vlotter en is dus ook zuiniger. We hebben onze gewone lampen vervangen door spaarlampen en ledverlichting.
donderdag 4 december 2014 22:57
Laat de tv en lichten uit. neem een gezelschapspel, ja dat spel dat al zo lang in de kast ligt en maar bleef roepen: speel met mij.
Zet een kaarsje op tafel en ga gezellig spelen met het hele gezin: lachen geblazen, plezier en geen energie verbruik.
Ook kan je gerust een trui extra aandoen ipv de verwarming een graad hoger zetten.
# CINDY
woensdag 3 december 2014 5:29
Wij hebben een houtkachel die rondom rond voorzien is van een wand in speksteen, deze houdt langer de warmte vast waardoor de kachel langer warmte uitstraalt. Bovenop de kachel leggen we 's avond allemaal ons "kersenpit-kussentje" dat we mee naar ons bed nemen als we gaan slapen. Zo hebben we 4 kleine kacheltjes in ons bed in plaats van verwarming op onze slaapkamers..... Heerlijk aan onze voetjes !!! Je kan je kersenpit-kussentje natuurlijk ook op een andere warmtebron leggen, maar let op voor verbrandingsgevaar van het hoesje.....
# Hilde Draelants
dinsdag 2 december 2014 19:11
energie per auto: parkeer je auto liefst in de richting waarin je wil vertrekken: dus op een oprit, met de neus naar voor. Op die manier moet je niet teveel schakelen bij het vertrekken (wat bij een koude motor veel energie kost), en kan je auto in een rustig tempo vertrekken en zo opwarmen.
# CARINE
dinsdag 2 december 2014 5:21
Bij gerechten in de oven zet ik voor de eindtijd de oven reeds af : de oventemperatuur blijft zeker gedurende 10 minuten op zijn graden en het gerecht gaart verder zonder verbruik van elektriciteit
# Hilde Draelants
dinsdag 2 december 2014 2:59
voor dagelijkse verzorging gebruik ik kleine handdoekjes (gastendoekjes). Ze zijn perfect om de 'nodige dingen' mee af te drogen, maar minder volumineus, zodat elke huisgenoot zonder bezwaar en extra belasting 'zijn' handdoek kan gebruiken. Even handig zijn ook tetradoeken: ze slorpen veel vocht op, zijn soepel en nemen eveneens veel minder plaats in, in de wasmand; erg aangenaam om er je haren mee te drogen, of...
# Annemie
maandag 1 december 2014 20:10
De pasta kooktruc is waarschijnlijk al gekend: water opzetten en de pasta erin doen als het kookt. Daarna vuur afzetten en gewoon wachten tot de pasta gaar is. Ik voeg er nog een extra tip aan toe. Zet de borden waarin je de pasta zal serveren op de kookpot (i.p.v. het deksel) en je hebt voorverwarmde borden zonder dat je extra energie moet gebruiken! Het eten blijft ook langer warm.
# Vermeulen Patricia
vrijdag 28 november 2014 6:19
Ik laat de wasmachine of droogkast steeds werken tijdens de nachturen.
Ik gebruik mijn droogkast enkel indien ik dringend wasgoed heb, of om mijn handdoeken, nadat ze bijna gedroogd zijn op de wasdraad, nog even verder te drogen om ze lekker mals te maken.

Geef je reactie

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Website

CAPTCHA image
Geef bovenstaande code in: