Bezoek onze andere websites

Log in
21
Boeren Marché

 

Boeren Marché brengt het Vlaamse platteland naar Brussel in Tour & Taxis

 

Op 3 mei startte Boeren Marché, een nieuwe wekelijkse boerenmarkt op het Muziekplein in Tour & Taxis. Hoeveproducenten uit de Groene Rand rond Brussel brengen nu wekelijks vers lokaal voedsel naar de stad. De allereerste editie opende met 17 standhouders en lokte al meteen honderden bezoekers uit de buurt.


Monique Swinnen, gedeputeerde voor landbouw van de provincie Vlaams-Brabant en Steven Rosseel van Extensa, de ontwikkelaar van Tour & Taxis, lanceerden de eerste editie.

Op een boogscheut van Brussel zorgen vele Vlaams-Brabantse land- en tuinbouwbedrijven voor (h)eerlijke producten. Brussel is met 1,2 miljoen inwoners een belangrijke potentiele afzetmarkt voor dit gevarieerde aanbod aan lokaal geteelde producten.

“Het Vlaams-Brabantse platteland is de moestuin van onze hoofdstad. De variatie aan kwaliteitsvolle producten, recht van het veld is enorm. Hier in het karaktervolle en unieke kader van Tour & Taxis vinden ze een bijzonder afzetkanaal.”, stelt Monique Swinnen, gedeputeerde Landbouw van Vlaams-Brabant.

Aan de eerste editie namen 17 korte ketenondernemers deel uit de gemeenten Opwijk, Bever, Zemst, Gooik, Merchtem, Hoeilaart, Herne, Kobbegem, Schepdaal, Neerpede, Itterbeek, Meensel-Kiezegem ...

Dankzij deze nieuwe boerenmarkt vinden Brusselaars er elke vrijdagnamiddag een ruime keuze aan seizoensgroenten en -fruit, hoevezuivel, brood, honing, en ambachtelijke producten op basis van lokale ingrediënten.

De rechtstreekse verkoop door land- en tuinbouwers aan de consument zit in de lift. Meer dan 3.000 Vlaamse land- en tuinbouwers kozen al voor een korte ketenaanpak. Ook de consument heeft de smaak te pakken en koopt graag en regelmatig via korte keten-formules.

Bij korte keten verkoop van landbouwproducten is er een rechtstreekse band tussen producent en consument. Op die manier kan de landbouwer zijn prijs, de productiemethode en het aanbod zelf bepalen. De consument krijgt verse en kwaliteitsvolle producten recht van bij de boer, zonder veel voedselkilometers of verpakkingsafval.

De Boeren Marché kadert in het project Brussel-Lust, dat nieuwe marktkansen in het Brussels Gewest ontplooit voor land- en tuinbouwers uit de Groene Rand. Een project van Steunpunt Korte Keten, Innovatiesteunpunt en Bioforum, met steun van de provincie Vlaams-Brabant, de Vlaamse overheid en de Europese Unie.


Meer informatie over het Steunpunt Korte Keten en over het project ‘Brussel Lust’: Clara Moeremans, cmoeremans@ons.be - 0486/97 09 49 - www.steunpuntkorteketen.be

 

   

 

 

Reacties

Vul je gegevens in voor je een reactie plaatst.

Geef je reactie

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Website

CAPTCHA image
Geef bovenstaande code in: