Bezoek onze andere websites

Log in
20
Smaak van Waas

 

Lancering www.smaakvanwaas.be brengt lokale producenten en consumenten nu wel heel dicht bij elkaar.


Samenwerken loont. Met enige fierheid presenteerden de lokale hoeveproducenten op 12 december hun heerlijke producten in de Arenberghoeve te Kieldrecht aan de pers.

Voortaan geraken deze producten ook op een eenvoudige wijze tot bij de klant. Dankzij de nieuwe website www.smaakvanwaas.be en een aangepast distributiesysteem wordt kiezen en kopen bij de hoeve- en streekproducent een makkie.

Het Waasland heeft een rijk aanbod aan hoeve- en streekproducten. Tal van producenten uit de regio verenigden zich in de coöperatie ‘Smaak van Waas’. Zo kan je gemakkelijk en aan een faire prijs de beste streekproducten bij je thuis krijgen.

Om verder te kunnen groeien, had de coöperatie nood aan een vlot overkoepelend systeem voor verkoop en levering. Het Plattelandscentrum Meetjesland, dat instaat voor de begeleiding van de cvba, bundelde samen met de producenten en de projectpartners van het Leaderproject* ‘Korte Keten Waasland, een duurzame samenwerking’ de krachten om een gebruiksvriendelijke webshop en bijhorend logistiek systeem te ontwikkelen.

Bestellingen worden ofwel thuis geleverd (indien een bestelling van meer dan 100 euro), kleinere bestellingen zijn af te halen bij een lokaal afhaalpunt. Bij aanvang zijn de afhaalpunten voornamelijk eigen producenten, doorheen de tijd zullen er steeds meer afhaalpunten beschikbaar zijn zodat klanten niet al te ver moeten rijden om hun bestelling af te halen. Een meerwaarde voor zowel het afhaalpunt als de klant is de extra beleving die men krijgt bij afhaling van een bestelling. Een kijkje op de boerderij, kennismaken met een bepaald productieproces, een overzicht van een assortiment producten … Het hoort er allemaal bij.


 *Het LEADER project ‘Korte Keten Waasland, een duurzame samenwerking’ ondersteunt hoeve- en streekproducenten in de grensregio Waasland door de oprichting van een coöperatieve onder de noemer Smaak van Waas. Via een B2B en B2C onderzoek werd er onderzocht welke oplossingen er kunnen bijdragen aan de logistiek, gemeenschappelijke vermarkting of communicatie. Vorming en training voor ondernemers versterkten mee dit verhaal. Het project stond ook bedrijven bij die momenteel nog niet in de korte keten zitten, maar daarvoor wel interesse hebben. Dit alles leidde tot een versterking van de lokale economie, een hoger gemeenschappelijk streekgevoel en tal van gezamenlijke acties.

De sterkte van het project bestond niet alleen uit de samenwerking tussen producenten, maar ook de constructieve samenwerking tussen de verschillende projectpartners (Plattelandscentrum Meetjesland (coördinator), Steunpunt Korte Keten, KVLV, EROV, PCG en V+ Waas-en-Dender) droeg bij tot gunstige projectresultaten.

 

   

 

Reacties

Vul je gegevens in voor je een reactie plaatst.

Geef je reactie

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Website

CAPTCHA image
Geef bovenstaande code in: